מלחמת "חרבות ברזל" פגעה ישירות באופן קשה בחקלאיות ובחקלאים רבים, ביישובי עוטף עזה והדרום ואף בצפון. אחרים גויסו לשירות מילואים, עובדים זרים עזבו את הארץ ומשקים חקלאיים נותרו ללא ידיים עובדות. בכל חלקי הארץ תוצרת חקלאית רבה הייתה, ועודנה, חייבת להיקטף, חיות המשק דורשות טיפול וקיימות עוד מגוון משימות נוספות שלא נותר מי שיעשה.
המחסור בכוח האדם שנוצר בעקבות הפגיעה הקשה של מתקפת השבעה באוקטובר, וכן הנזק הכבד שנגרם לתשתיות ולציוד חקלאי רב, מתווספים לקושי שחווה הענף בעקבות הרפורמה שפתחה את השוק לתחרות, ולאתגרים היומיומיים והרבים שעמם מתמודדים החקלאים בישראל. לתוך המצב המורכב הזה, נכנסה אדמה - מהחברות המובילות בעולם בתחום הגנת הצומח, המספקת כבר למעלה מ-75 שנה, פתרונות לחקלאים ביותר מ-100 מדינות, בהתמודדות עם עשבים, מזיקים, מחלות ונגעים.
שלמה זריהן, מנהל השוק המקומי "אדמה-מכתשים"; זיו דגן, מנהל השוק המקומי "אדמה-אגן"; ולי זינגר שניר, מנהלת האחריות התאגידית של אדמה, הנמצאים בקשר יום יומי עם החקלאים, מספרים למה למרות הפגיעה הקשה בענף, יש מקום לאופטימיות, וכיצד נרתמים באדמה לסייע, לשמר ולתחזק את פעילות החקלאים בתקופה מורכבת זו.
"כשרק פרצה המלחמה לא ניתן היה להיכנס לשטחים החקלאיים בעוטף עזה, לקח זמן להבין מה קורה בשטח. היינו בקשר עם החקלאים מהרגע הראשון, אפילו בדברים קטנים שצצו מעכשיו לעכשיו. עזרנו לחקלאים, שהם החברים, השכנים והקולגות שלנו, שהיו במצוקה והיה להם קשה לתפקד בגלל המצב, פשוט יצאנו להציל את מה שנשאר", נזכר זריהן. "ככל שהמשכנו לפעול, הגיעו אלינו עוד ועוד סיפורים על חקלאים שזקוקים לעזרה, וכל אנשינו שלא גויסו למילואים יצאו לעבוד בשטח".
דגן מוסיף כי ״יש לנו מערכות יחסים קרובות וארוכות שנים עם החקלאים בכל הארץ, לא היה לנו ספק שעלינו להירתם למשימה. מהר מאוד גם נקטנו בשורה של צעדים שנועדו להקל עליהם, כולל אישור אשראי נוסף למפיצים, זמינות וגמישות הרבה יותר גדולה בהובלות, וליווי לשינוע המוצרים שלנו היכן שצריך".
תוך זמן קצר התארגנה אדמה כחברה ובשיתוף פעולה עם ארגון "השומר החדש", הצליחה להביא מסות של ידיים עובדות לשטח. "כחברה שחקלאות היא לב העשייה שלה, הבנו שמוטלת עלינו אחריות להושיט יד לחקלאים. הנהלת החברה עודדה כל אחד מהעובדים בישראל לצאת להתנדב, ובמשך שבועות ארוכים ראינו איך כולם, בכל הדרגים, נרתמים, מפשילים שרוולים ויוצאים לשטח", מוסיפה זינגר שניר. "בסופו של דבר למעלה משליש מאנשינו בישראל עבדו בחודש האחרון בחקלאות. כל אחד מהעובדים חזר מואר ומלא מוטיבציה להמשיך ולתרום".
דגן הדגיש גם את החשיבות של יצירת משק ישראלי אוטונומי, שאינו תלוי בייבוא מחו״ל: ״רק שימוש בתוצרת איכותית וטרייה, שנזרעה, נשתלה ונקטפה כאן בישראל, מאפשר שליטה מלאה באיכות התוצרים ותרומה לענף כולו. אם לא נקדם או נתמוך בחקלאים, לא תהיה חקלאות בישראל! כרגע את התמיכה נותן העם המדהים שלנו שתומך בייצור מקומי ויוצר את כוח הקנייה, דבר שמדרבן חלק מרשתות השיווק להאמין בחקלאות הישראלית. חשוב להמשיך בדרך זו גם ביום שאחרי, וכל צרכן צריך להמשיך ולשאול שוב ושוב, מהיכן מגיעים התפוח או האגס שהוא קונה״.
זריהן: ״האתגרים איתם מתמודדים החקלאים בשגרה הם גם ככה עצומים וכוללים ייבוא של פירות וירקות מירדן ומטורקיה, דבר שגרם לרבים להקטין ואף לסגור משקים. זאת בנוסף לעלייה בעלות התשומות של כוח האדם, מים, דשנים ומערכות השקיה, והקושי להבטיח רצף אספקה לרשתות השיווק. החקלאים הם מלח הארץ, אבל התדמית שלהם נפגעה מאוד בשנים האחרונות, והיא כבר רחוקה מהחזון החלוצי - ׳אנו באנו ארצה׳״.
לגדל את הדור הבא של החקלאים
במטרה להבטיח את עתיד הענף, אדמה משקיעה רבות בקידום החינוך לחקלאות גם בימי שגרה, וחרטה על דגלה לפתח ולקדם את התחום לצד תחומים נושקים כמו כימיה וקיימות. בעשור האחרון הושקעו מיליוני שקלים בתוכנית "מפזרים זרעים של מדע", המאפשרת לאלפי תלמידים ללמוד ולחקור אספקטים שונים בתחום החקלאות. ההשקעה כללה שדרוג התשתיות, הקמת חממות חקר חדשניות וכיתות מחקר בחוות החקלאיות בערים באר שבע, אשדוד ולוד, הנמצאות בסמיכות לאתרי החברה בישראל.
״ילדים ישראלים צריכים להבין שהמלפפון לא צמח בסופר, ויש מאחוריו עבודה קשה ביותר של החקלאי. על כן, הצבנו לעצמנו יעד לקרב את הדור הצעיר לעולם החקלאות. ואכן החשיבות של החינוך לערך שבעבודה החקלאית מתבטאת ביתר שאת בימים אלו", מסכמת זינגר שניר.
נוסף על כך, לאדמה שיתופי פעולה רבים עם שלל מוסדות אקדמיים מובילים בארץ, כולל אוניברסיטת בן גוריון, הטכניון, אוניברסיטת בר אילן הפקולטה לחקלאות באוניברסיטה העברית ואוניברסיטת תל אביב בה הוקם "מרכז אדמה למערכות הובלה מתקדמות לתכשירים להגנת הצומח". שיתופי הפעולה כוללים הענקת מלגות לסטודנטים מצטיינים.
מחויבות לחקלאים בישראל ובעולם
המחויבות לחקלאים ולתעשיית החקלאות המקומית כולה מלווה את אדמה מיום הקמתה. אדמה צמחה יחד עם החקלאות הישראלית ושמה לה למטרה לספק מוצרים להגנה על הצומח באיכות הטובה ביותר. תפיסה זו מלווה את העשייה המרובה של אדמה מיום הקמתה.
כיום חלק מרכזי מפעילות הייצור של החברה, שמהווה מקור תעסוקה למעלה מ-9,200 עובדים בעולם מתוכם 1,500 עובדים בישראל, הוא בנגב, וכולל שלושה אתרי ייצור: באשדוד, באר שבע ונאות חובב. לצד סל מוצרים מקיף ומגוון של חומרים פעילים, מנוהלים על ידה גם מרכזי מחקר ופיתוח, ומתקני ייצור ופורמולציה, וכן מטה החברה שנמצא בישראל.
בשיתוף חברת אדמה





