אלה אלקלעי, יו"ר IBI קרנות נאמנות, סקרה בוועידה את החשיבות של השקעות אימפקט. היא הסבירה כי אם מדינות לא ישימו דגש על נושא הקיימות, ובפרט על 17 יעדי פיתוח בר קיימא של האו"ם (SDG), שנקבעו ב–2015, המשך הצמיחה הכלכלית, כפי שהיתה במאה השנים האחרונות, אינה אפשרית. "גבולות הגזרה הם פוליטיים. הפוליטיקה צריכה לבחור לעצב את מגרש המשחקים הזה עבור המגזר העסקי, משום שהוא לא יכול לעשות זאת בעצמו.
לדברי אלקלעי, "אחת הדוגמאות הגדולות והחשובות לתפקיד הרגולציה ולהשפעתה על יעדי קיימות היא בתחום הדיור. אפשר לראות את ההבדלים בין בריטניה למשל, שבה יש דיור ציבורי מעוגן בחוק, לארה"ב, שאין בה דיור ציבורי כמעט לחלוטין. בבריטניה כמעט שאין חסרי בית, ואנו רואים שכונות מסודרות של דיור ציבורי. לעומת זאת, סן פרנסיסקו, אחת הערים העשירות בעולם, סובלת ממצוקה של חסרי בית, והמראות ברחובות מזכירים את אלו שרואים באזורים מסוימים בהודו. מבחינה כלכלית, ההשלכות של ריבוי חסרי בית בסן פרנסיסקו על שוק המשרדים, הדיור והתיירות הן אדירות. בסוף זו בחירה פוליטית — במה אנו משקיעים עכשיו, ומה עושים אחר כך". הפתרון של דיור בהישג יד הוא דוגמה מעולה לעיצוב השוק על ידי הרגולטור. זו לא הוצאה תקציבית ישירה כמו דיור ציבורי, אלא בניית התנאים שמביאים משקיעים ויזמים להציע פתרונות דיור משולבים, כאלו שנותנים פתרונות דיור רחבים לצד רווח כלכלי. דוגמה נוספת היא השפעת טכנולוגיות AI על שוק התעסוקה. "אנו לא יודעים לחזות את ההשפעות המדויקות על שוק התעסוקה, במובן של אילו משרות ייעלמו; אבל כבר היום AI משפיעה על הרחבת הפערים החברתיים דרך הגידול בפער בין השתכרות של מומחים לשכר במשרות כניסה ומומחיות נמוכה.
תחום נוסף שהוא קריטי לקיימות ופוטנציאל הצמיחה בו עצום הוא תחום המים. בעוד עשור שוק השבבים יהיה שווה טריליון דולר. לעומת זאת, שוק המים צפוי להגיע לשווי כולל של 13 טריליון דולר בעוד עשור. מדוע אף אחד לא מתרגש מכך נכון להיום? משום שכיום רוב הכסף יוצא מהכיס של ממשלות. עם זאת, חלקו של השוק הפרטי צפוי לגדול, בעיקר במדינות מתפתחות. הצפי הוא שחלק משמעותי ממנועי הצמיחה גם בתחום זה יהיו טכנולוגיים".
לפי אלקלעי, יש מכשירים פיננסיים ייעודיים שמשלבים פתרונות השקעה מעניינים עם תרומה לקיימות, למשל אג"ח ירוקות: "ישראל הנפיקה אג"ח ירוקות בשווי מיליארדי שקלים. היא לא תוכל לקחת את הכסף הזה לפרויקטים אחרים, היא מחויבת להשקיע אותו מכוח תשקיף בהשקעות ירוקות. גם טבע הנפיקה אג"ח שבה התחייבות לאקלים, גיוון ותרופות למדינות מתפתחות. אלו דוגמאות חיוביות לאופן שבו המגזר העסקי מאמץ השקעות אימפקט ומייצר רווח למשקיעים, לצד רווח לעתיד של כולנו".
בשיתוף IBI קרנות נאמנות





