לפני כ-52 שנים נולדתי בתל אביב בבית חולים הקריה לזוג הורים, חירשים אילמים. בילדותי, לא ידעתי ולא הבנתי, שמגבלת הורי, הטמיעה בי יסודות חשיבה וטיפול באחר, יסודות שהפנמתי והם ממשיכים איתי בכל תפקידיי לאורך החיים. במהלך חיי שירתי כקצין בחיל האוויר, פיקדתי על מאות אנשים ושירתי אלפי אנשים. את האג'נדה הקיומית והניהולית הזו הבאתי איתי גם כשהגעתי לבית החולים איכילוב. לפני כ-8 שנים עת התמניתי לתפקיד סמנכ"ל משאבי אנוש בבית החולים, הגדרתי לעצמי שאחד היסודות והערכים אותם אוביל, יהיה שילוב עובדים עם מוגבלויות בתוך מערך העובדים באיכילוב, תוך שאלווה אישית את שילובם במערך כוח האדם שלח הארגון.


החוק
החקיקה במדינת ישראל העלתה את נושא שילובם של עובדים עם מוגבלויות למודעות רק בשנות ה-90, כאשר לראשונה בשנת 1998 עברו חלקים מהצעת החוק בקריאה שניה ושלישית בכנסת, במטרה להבטיח את שילובם. החוק נכנס לתוקפו הרשמי בשנת 1999 ונשא בתוכו משמעות רבה לאוכלוסייה זו. בעיניי מדובר במשמעות חסרת תקדים לא רק לאוכלוסייה זו אלא לכלל החברה בישראל.
המחקר
הספרות המחקרית מציינת שלעבודה תפקיד משמעותי בעיצוב חייו של האדם בעידן המודרני. היא זו שמקנה לאינדיבידואל תחושת הישגיות, מקור לסיפוק, תחושת שייכות ורווחה נפשית. תחושות אלו רק מתעצמות והרווח הוא אפילו כפול, כאשר מדובר באוכלוסיית עובדים עם מוגבלות.
בהיותה של אוכלוסייה זו מיועדת להדרה חברתית, סטיגמטיזציה ואף בידוד, חשוב על אחת כמה וכמה לאפשר את שילובם בעבודה, ובכך לתרום להכלה חברתית, יצירת קשרים וחיבור שלהם לקהילה ושל הקהילה אליהם.
המציאות
ידוע שההתחלות אינן פשוטות, כאשר מבקשים להטמיע ולקדם שינויים בארגונים. הדבר נכון על אחת כמה וכמה, כשמדובר בארגון גדול, הטרוגני במשאב האנושי, תובעני ושאינו מאפשר מקום לטעויות.
על כן, וכדי לקדם את האג'נדה של שילוב עובדים עם מוגבלויות, אימצתי את המוטו "נאה דורש נאה מקיים", כדי להוות דוגמה ולהתחיל אצלי "בבית" / במשרד, תרתי משמע.
ואכן, מזה 8 שנים מלווה אותי באגף משאבי אנוש של בית החולים, סיון פז. סיון היא חלק בלתי נפרד מהאגף, ולאמיתו של דבר, צוות האגף לא רואה את עצמו מתפקד בלעדיה. סיון עוסקת בתמיכה בסריקת חומרים למערכות משאבי אנוש, מסייעת במשימות שוטפות וביניהן העברת מכתבים ודואר לעובדי בית החולים ועוד. את סיון ליווינו גם ביום חתונתה במהלך הקורונה, והיא מהווה לכולנו מודל מעורר השראה ויום יומי, באשר להתמודדות ומשמשת מראה המשקפת מודל כיצד יש להמשיך ולהטמיע יסודות אלו בארגון. לשמחתי הרבה הארגון ואנשיו מצאו בהשתלבות אנשים ייחודיים ומיוחדים אלו ערך עליון במעורבות בקהילה, חלקם חלקו איתי את סודם וסיפרו לי על אחים, ילדים וקרובי משפחותיהם שהינם עם מוגבלויות וכמה זה מרגש אותם שאנחנו איתם. עובדת שילובם של עובדים עם מוגבלויות בארגון בעבור שכר מלא, היא עובדה משמחת. עובדים עם מוגבלויות הם שווי זכויות כאן באיכילוב. הם מתקיימים, מקיימים ומתקדמים. המחשבה שאנחנו מקיימים קהילה ייחודית זו, שאנחנו תורמים ונתרמים היא גדולה ומרגשת מאוד. תרבות מגוונת שכזו, שמאפשרת לכל אחד להביא עצמו לידי ביטוי ולהוות גורם פרודוקטיבי בחברה, היא בבחינת הישג גדול.
ברחבי בית החולים
כיום עובדים ומשולבים בבית חולים איכילוב, עשרות עובדים עם מוגבלויות, במחלקות שבחזית ההתמודדות הרפואית והטיפולית.
חלקם מלווים את אגף המעבדות בו הם אחראים לקבל את בדיקות הדם, "הטילים", מהאגפים השונים ולהעבירם לבדיקה. בכך מסייעים בהגעה מהירה ומדויקת של בדיקות הדם (חלקן דחופות), קבלת תשובה והחלטה על המשך הטיפול המומלץ עבור המטופל. בעבודתם המהירה, המסורה והמדויקת, הם משפיעים ישירות על מתן טיפול טוב יותר לחולה. אחרים משולבים כנציגי שירות במרכז המידע והשירות, ומעניקים מענה פרונטלי וטלפוני לבאי בית החולים בנושאי חניה, התמצאות ושירותים נוספים בהם נדרשים המבקרים. היכולת לתת מענה לכלל אוכלוסיות המטופלים, תוך הקשבה, סבלנות ומקצועיות מאפשרת להעניק שירות ברמה גבוהה ויעילה. וכך משולבים העובדים בעלי המוגבלויות כמעט בכל זרועות העבודה בבית החולים: שליחויות, מיון דוחות ומסמכים, הקלדה, תיוק וסריקות. בעבודתם לצד עובדי בית החולים, מסייעים במגוון תפקידים ומשרות ותורמים לרציפות התפקודית של בית החולים.
מעבר לעבודתם השוטפת, העובדים משתתפים בהשתלמויות מגוונות בהובלת יחידת ההדרכה של אגף משאבי אנוש בנושאים שונים כגון: כישורי חיים, תקשורת בין אישית, תרפיה במוזיקה ותרפיה באומנות, והדרכה לקראת עולם העבודה.
בנוסף, לאורך השנה יש לכל עובד מלווה צמודה, אשר נותנת סיוע, תמיכה והדרכה, גם לעובד וגם למעסיקיו - המנהלים הישירים, בענין התמודדות עם מצבים שונים שמתרחשים במהלך העבודה המשותפת. כל זאת, כדי לאפשר את מתן מירב הכלים האפשריים ליצירת שילוב נוח, מועיל וטוב לכל הצדדים.
השפעת המגיפה
במהלך שנת הקורונה, סוגיית העסקת עובדים עם מוגבלויות התחדדה. מצאנו עצמנו במצוקת כוח אדם, ומיד זיהינו את ההזדמנות לשלב עובדים עם מוגבלויות גם במקומות רגישים. קלטנו בעת הקורונה עובד חירש ושילבנו אותו תוך קליטה מאד דקדקנית לצוות טכנאי לב- ריאה של בית החולים (פמפיסטים בלשון המקצועית). מנהל היחידה קלט אותו ברמה האישית, כפרויקט ערכי ומרכזי ושילב אותו ביחידה. השילוב הזה מהווה דוגמה לכך שגם במקומות קריטיים ניתן ורצוי לשלב. כיום, פזורים בבית החולים עשרות עובדים מיוחדים, ייחודיים ותורמים.
בתוכנו חיות אוכלוסיות נוספות, עם מוגבלויות, לעיתים הן אפילו לא נראות לעין.
יש לקבל ולחבק כל אדם באשר הוא ולפתוח לו צוהר. כל אחד כזה הוא עולם ומלואו, הוא עבורנו כארגון ואנחנו בעבורו.







