הצעת יו"ר האופוזיציה בנימין נתניהו להקפיא את תשלומי המשכנתאות עמדה במוקד פאנל המומחים בכנס "בוחרים בכלכלה". "כבר בקורונה, כשהאפשרות להקפיא את התשלומים עלתה לראשונה, הבנתי כמה הציבור לא מבין בכלכלה ועלול לקבל החלטות שיפגעו בו", הסבירה ד"ר יעל הדס, ראשת התוכנית לכלכלה בביה"ס הבינלאומי באוניברסיטת רייכמן. "בעצם מציעים כאן לציבור שלא לשלם כעת תשלום חודשי למשכנתא, כשההצעה למעשה מאלצת אותם לקחת הלוואה חדשה ולהגדיל את החוב שלהם – בזמן שהריבית רק עולה. מדובר בכלי מסוכן ובהצעה פופוליסטית, שמתאימה אולי רק לאנשים במצב מאוד קשה".
שותפה לפאנל, אותו הנחה הפרשן והעורך הכלכלי של מעריב יהודה שרוני, היה פרופ' אבי שמחון מהאוניברסיטה העברית. שמחון הוא ראש המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, שעבד לצד נתניהו וסייע גם בכתיבת המצע הכלכלי הנוכחי של הליכוד. לדבריו, נושא המשכנתאות איננו חלק מהמצע הכלכלי של הליכוד, והוא ציין כי הקפאות תשלומים נעשו גם בתקופת הקורונה. ד"ר הדס התייחסה גם להצעת הליכוד להנפיק אגרות חוב הצמודות לעלייה במחירי הנדל"ן, וטענה כי מדובר ב"מכשיר מסוכן - מי שרוכש עכשיו דירה סובל מעליות המחירים הגדולות, אבל אם מדובר באגרות חוב כל הציבור יסבול. גם בתרחיש הטוב מחיר האגרות יעלה והתשואה תרד".
"הכלכלה הישראלית נמצאת במצב ייחודי", הבהיר שמחון. "השארנו כלכלה שעובדת נהדר והטיפול בקורונה היה מצוין. היום מדינת ישראל נמצאת במצב טוב יותר ממה שבנק ישראל ומשרד האוצר חזו שהיא תהיה".
שמחון התייחס לעודפי המסים שבקופת המדינה, ואמר שיש צורך להגדיל הוצאות על פעולות שיביאו לצמיחה ולעצירת האינפלציה. "המצב הזה עם האינפלציה לא היה צריך לקרות", הבהיר, "מתווה הגז הביא לכך שהיצרנים הישראלים משלמים פחות על גז ממה ששילמו ב–2021, בעוד שהמחיר באירופה עלה. הדבר הנכון לעשות עכשיו הוא שהממשלה תשתלט על המחירים שבשליטתה - כמו ארנונה ומחיר הדלק, שני דברים שניתן להקפיא".
ד"ר הדס התייחסה גם לנתוני דו"ח ה-OECD, לפיו בין 2005 ל-2019 עלו מחירי הנדל"ן בישראל ב-90 אחוזים, ושבתום המחאה החברתית קבעה ועדת טרכטנברג שיש צורך בהגדלת ההיצע – מה שבפועל נעשה בצורה שאינה מספקת. "בכל תקופת הליכוד לא הצליחו לעשות את זה", סיכמה. "כשאין מספיק דירות אין הרבה מה לעשות".
משתתפים: פרופ' אבי שמחון, לשעבר ראש המועצה הלאומית לכלכלה, האוניברסיטה העברית. ד"ר יעל הדס, ראשת התוכנית לכלכלה בביה"ס הבינלאומי, אוניברסיטת רייכמן. מנחה: יהודה שרוני, "מעריב".








