איך ניתן לשבור את תקרת הבטון בשוק ההון? על כך דיברה הודא מועדי, מנהלת מערך התפעול בבית ההשקעות IBI, בכנס שוויון וגיוון במגזר העסקי של TheMarker Labels.
IBI הוא בית השקעות המספק שירותים ומוצרים פיננסיים עבור עשרות אלפי לקוחות, אשר רואה באחריות חברתית חלק בלתי נפרד מפעילותו ותומך בעשרות ארגונים ועמותות.
מועדי, צעירה ממוצא דרוזי, החלה את דרכה ב-IBI כסטודנטית במשרה חלקית שביקשה להשתלב בעולם הפיננסי שכיום משמשת מנהלת פרויקטים ותהליכים תפעוליים בבית ההשקעות.
"בגיל 26, אחרי שסיימתי תואר ראשון בהצטיינות, החלטתי לעשות תואר שני ועברתי לתל אביב. בתקופה הזאת חיפשתי לעבוד במשרה חלקית זמנית, וככה הגעתי ל-IBI. מהר מאוד נחשפתי לעולם אחר, לעולם מעצים. פתאום, בתוך שוק ההון, ראיתי סביבי נשים שמדברות על כסף, מנהלות ומתכננות השקעות. הבנתי שזה לא באמת עולם גברי כמו שראיתי בבית. הבנתי שיש מודל אחר, של נשים מוצלחות שמנהלות כסף, ואפשר ללכת לפיו. אז, ועדיין, יש מקומות שבהם לדבר על קריירה ותארים עלול להיות מרתיע, אבל אני בחרתי ללכת עם הראש בקיר ולהכתיב לעצמי מציאות חדשה — ובכך לסלול כך את הדרך גם לאחרות".
לא צריך לפחד
היא הוסיפה כי "ברגע שאני נותנת לאחרות דוגמה, אני מראה להן שלא צריך לפחד משוק ההון ומכסף. אם לא נשתלב בתחומים כאלו, שנחשבים לגבריים, ומעבר לגבולות הכפר ועולם החינוך, לא נצליח לייצר כאן שינוי. בכל אופן, אני את הניצחון שלי השגתי — האחייניות שלי כבר הודיעו שהן יהיו כמו דודה שלהן. זאת כאשר לפני עשור זה בכלל לא היה שיח בתוך המשפחה".
מועדי דיברה גם על ערכים של גיוון, חופש ועצמאות רגשית, שכמעט לא יכולים להתבטא אצל נשים. נוסף על כך, הדגישה, "זה יפה לדבר על גיוון ושוויון אבל יש מקומות במדינה שבהם נשים עדיין נלחמות על זכויות בסיסיות כמו לצאת ללמוד ולבחור מקצוע ולצערי משלמות על זה מחיר".
מועדי ציינה כי קידום גיוון ושוויון בשוק העבודה בישראל תורם לשינוי חברתי בכל המגזרים והחברות. "החשיפה לנשים כמונו משנה דעות קדומות, פותחת דלתות ומראה שיש אור בקצה המנהרה שהשינוי אפשרי".
עם זאת, מציינת מועדי, האתגר עוד גדול: "ניסיתי לגייס בחורות גם מהחברה הערבית ולהסביר להן מה זה שוק ההון — אבל זה עדיין נתפס כתחום גברי, תובעני ומרתיע — ולכן פחות נשים רוצות להתקרב אליו ועדיין לא ממש מבינות אותו".
מועדי מספרת כי כשהתחילה לעבוד ב-IBI היא זכתה לקבל כלים מעצימים כאישה, "וכעת אני לא יכולה להרשות לעצמי להפסיד במלחמה שעברתי כדי להגיע עד לכאן. הדרך לשבירת תקרת הבטון עוד ארוכה — אבל בסופו של דבר מקומות עבודה מגוונים יתרמו לחברה מגובשת וטובה יותר".
בשיתוף IBI





