את הפרק הזה בסדרה שלנו פתחנו בהערת אזהרה: אצל טראמפ, זה תמיד "נכון לשעתו". הפרק הוקלט וצולם מיד לאחר הביקור עתיר העסקאות והכיבודים של הנשיא האמריקאי במדינות במפרץ, ועם תחילתו של מה שנראה כצונמי מדיני אנטי ישראלי. כפי שהנחנו, מאז קרו אי אילו תהפוכות במזרח התיכון. ועדיין, מתעקשת באוזנינו הדס לורבר – עד לאחרונה ראש חטיבת ארה"ב במל"ל, לפני כן שנים רבות בקהילת המודיעין וכיום, בין היתר, מנהלת פרויקט ישראל-ארה"ב ב-INSS – גם אצל טראמפ אפשר לזהות משנה סדורה ואסטרטגיה כוללת, שהוא מבקש ליישם באזור ובעולם.
האזינו לפודקאסט:החדשנים
החדשנים 5 | פרק 3: טראמפ, העולם ואנחנו
החדשנים 5 | פרק 3: טראמפ, העולם ואנחנו
מול ישראל, גם כשרבים הזהירו מ"ציר עוקף ירושלים", לורבר לא חושבת שלפנינו תפנית אסטרטגית. "יש כאן משהו שנבנה, תפישה כוללת של ארכיטקטורה אזורית שטראמפ הניח כבר בהסכמי אברהם. בצעדי תינוק הוא עושה את זה עכשיו, והוא ירצה לצרף את ישראל לעגלה הזאת". לדבריה, המשחק בין-מעצמתי החדש נע סביב המרוץ לעליונות טכנולוגית, ולישראל, שבמידה מסוימת איחרה את הרכבת באזורי ה-AI, יש המון מה להציע אם רק תשחק חכם בטכנולוגיות עתידיות. "היציבה האמריקאית היא כבר לא 'רגליים על הקרקע' אלא יציבה טכנולוגית. הגיאו-טכנולוגיה היא שקובעת את הגיאו-אסטרטגיה, ואלו הן הבריתות שיעצבו את העולם החדש".
ד"ר אייל רובינסון, חוקר במחלקה ללימודי המזרח התיכון בחוג למדעי המדינה באוניברסיטת אריאל, סיפר על מחקר שהוביל ובדק את האופן שבו תופש הציבור האמריקאי את הסוגיות המרכזיות בביטחון הלאומי ובמדיניות החוץ. לדבריו, מתברר שהציבור עקבי בחוסר האכפתיות שלו לאורך זמן, לפני ואחרי הבחירות, בכלל הסוגיות הללו – הכלכלה, למשל, מטרידה אותו הרבה יותר. ובכל זאת, ניתן לזהות סנטימנט אנטי בדלני בכל הנוגע לפרישה מבריתות דוגמת נאט"ו. "זה כנראה עצב רגיש יותר של הציבור האמריקאי, רכיב שהוא היסטורית כבר חלק מהנרטיב".
הירשמו לסדרת החדשנים באפליקציות הפודקאסטים:
Spotify >>
Apple Podcasts >>
בשיתוף אוניברסיטת אריאל




