החלטה פורצת דרך באיחוד האירופי: 40% נשים בדירקטוריונים
האיחוד האירופי הגיע להסכם על חוק לפיו 40% מהדירקטורים בחברות ציבוריות יהיו נשים ■ חברות שלא יעמדו ביעד עלולות לספוג עונשים, כמו קנסות או אף ביטול היכולת לבחור דירקטורים בעצמן



האיחוד האירופי הגיע להסכם פוליטי על חוק שיחייב חברות ציבוריות להגדיל את שיעור הנשים בדירקטוריון שלהן ל-40% עד 2026.
הנציבות האירופית, הרשות המבצעת של האיחוד האירופי, הציעה לראשונה את החקיקה ב-2012. אימוץ רשמי שלה עדיין דורש אישור של הפרלמנט ו-27 המדינות החברות, הצפוי בהמשך השנה. 30.6% מחברי הדירקטוריון בחברות הבורסאיות הגדולות באיחוד האירופי הן נשים, ובקרב יושבי ראש הדירקטוריונים - רק 8.5% הן נשים, לפי הודעת האיחוד האירופי. ההסכם כרגע מתייחס רק לדירקטורים שאינם מנהלים.
אורסולה פון דר ליין הפכה שוויון מגדרי לסימן ההיכר של כהונתה כנשיאת הנציבות, שלראשונה מאוזנת מגדרית ברמה הגבוהה ביותר של הארגון. "הצורך של המגזר העסקי ביותר נשים בתפקידי מנהיגות הוא ברור", אמרה פון דר ליין בהצהרה שלשום (שלישי). "יש הרבה נשים מוכשרות המתאימות למשרות מובילות: הן צריכות להיות מסוגלות לקבל אותן".
אם המדינות החברות יבחרו להחיל את החקיקה הן על דירקטורים-מנהלים והן על דירקטורים שאינם מנהלים, היעד יצטמצם ל-33% ייצוג נשים. חברות בורסאיות יחויבו לדווח אחת לשנה על הייצוג המגדרי בדירקטוריונים שלהן, ואם היעדים לא הושגו - עליהן לעדכן כיצד הן מתכננות להשיג אותן.
ארגונים קטנים ובינוניים של עד 249 עובדים יוחרגו מדרישות החוק.
- מספר הנשים בדירקטוריונים עולה, אבל בישראל לא נראה בהם שוויון לפני 2066
- למה מנכ"לים עם קול עמוק מקבלים שכר גבוה יותר?
- "היו"ר ענה לי – למה את מציעה אישה? כבר יש לנו אישה בדירקטוריון"
צרפת עברה את היעד של נציבות האיחוד
הייצוג המגדרי בדירקטוריונים של תאגידים משתנה מאוד בין המדינות החברות. כך, באסטוניה נשים מהוות 9% מהדירקטורים שאינם מנהלים, ובצרפת הן מהוות יותר מ-45%. רק לתשע מתוך 27 המדינות החברות יש חקיקה לאומית בנוגע לשוויון מגדרי במועצות המנהלים של חברות ציבוריות. לצרפת יש יעד חוקי משלה של 40% נשים בדירקטוריונים, והיא המדינה היחידה באיחוד האירופי שבו שיעור הנשים בדירקטוריונים עובר את היעד שזה עתה הציבה נציבות האיחוד.
ייצוג הנשים במועצות המנהלים באיחוד האירופי גדל לאחר שצרפת, גרמניה ואיטליה הציגו יעדים לאומיים החל מ-2010. אבל ההתקדמות נעצרה לאחרונה, ופחות משליש מחברי הדירקטוריון שאינם-מנהלים בחברות הציבוריות הגדולות באיחוד הן נשים.
המכון האירופי לשוויון מגדרי (EIGE), סוכנות של האיחוד האירופי, אמר באפריל האחרון שמכסות מחייבות מסוג זה הוכיחו את יעילותן בשיפור האיזון המגדרי במועצות המנהלים, בהשוואה למצב במדינות שמחוקקות צעדים רכים יותר, או שאין בהן חקיקה כזו כלל.
"החוק זקוק לשיניים", אמרה אוולין רגנר, סגנית נשיאת הפרלמנט האירופי ואחת ממגישות הצעת החוק, במסיבת עיתונאים אתמול, "אז הכנסנו אליו עונשים".
העונשים, שכל מדינה בנפרד תידרש להנהיג וליישם ברמה הלאומית, עשויים לכלול קנסות. חברות עלולות גם לעמוד בפני ביטול היכולת לבחור את הדירקטורים שלהן, סמכות שתעבור לגוף שיפוטי אם הן יפרו את ההנחיות הלאומיות.
לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:
כתבות מומלצות
"הפסקתי להעסיק צעירים. הם מפונקים ולא ראו אותי, אלא רק רצו לקחת ממני"

"קנינו ב-1.8 מיליון שקל, היום הדירה שווה 4.4 מיליון": עוד הגרלה יוצאת לדרך. מה הסיכוי לזכות?

סיוט בחופשה: 7 תחנות במסלול הייסורים שצפוי לכם בקיץ 2022
