הרנסנס התעשייתי מדרום לארה"ב: פעילות הייצור חוזרת למקסיקו
התפרצות מגפת הקורונה ובעיות בשרשרת האספקה האיצו את השינויים באסטרטגיית הייצור של חברות רב־לאומיות ■ כעת הן מעבירות את המפעלים שלהן מהמזרח הרחוק אל צפון מקסיקו — והמדינה זוכה לצמיחה כלכלית שלא נראתה שנים ■ "הייצור באזור מבני ולטווח הארוך"

חוארז במקסיקו היא עיר מדברית הצמודה לקצה הדרומי של נהר הריו גרנדה. העיר ראתה לאורך השנים תקופות של פריחה כלכלית, אך ייתכן כי מעולם לא נראתה צמיחה כלכלית כמו זו שיש כיום.
נראה שמחפרים ודחפורים פועלים במרץ בכל מקום. החללים שהם מפלסים ישכנו רשימה ארוכה של מפעלים חדשים שהוזמנו על ידי מנכ"לים מודאגים ברחבי העולם, כשמגפת הקורונה שיבשה את נתיבי האספקה העולמיים.
אמבו (Ambu), יצרנית מכשור רפואי דנית, מקימה מתקן משלה בפאתי העיר. כמה קילומטרים משם, קיסון טכנולוג'י, יצרנית רהיטים סינית, בונה מפעל שני, חודשים ספורים בלבד לאחר פתיחת הראשון. בויד קורפ, קונגלומרט שבסיסו בקליפורניה, חנך באחרונה מפעל אחד ומתכנן לבנות עוד שלושה; ו–MGA Entertainment, יצרנית צעצועים מקליפורניה, החלה בחודש שעבר לייצר צעצועים במפעל שלה, עוד בטרם פינוי ערימות פסולת או סלילת מגרש החניה על ידי צוותי הבנייה.
שאיפות גדולות עבור מקסיקו
למה MGA ממהרת כל כך? לחברה יש 750 מכולות מלאות בצעצועים, שתקועות בפקקי שרשרת האספקה בנמלים ברחבי לוס אנג'לס. פריטים אלה, המיוצרים בסין, היו אמורים להיות על מדפי החנויות בארה"ב בעונת החגים, אבל מנכ"ל MGA, אייזיק לאריאן, אומר שזה לא יקרה. לכן, המפעל בחוארז שולח כעת לארה"ב שתי משאיות מלאות בצעצועים בכל יום, ומספרן יגדל בקרוב ל–10. לאריאן גם מתכנן להתחיל לבנות מפעל שני במקסיקו בשנה הבאה, והחברה תעביר חלק מהייצור הסיני שלה למפעלים האלה.
"יש לנו שאיפות גדולות ותוכניות גדולות עבור מקסיקו", אומר לאריאן. משמעות הדבר, בשפתם של מנהלי תאגידים, היא "Nearshoring" — כאשר עסק מעביר את פעילותו ממדינה רחוקה למדינה סמוכה. זאת אחת התמורות הכלכליות הגדולות שעוררה המגפה: כיווץ אורכה של שרשרת האספקה כדי לשמור על הייצור קרוב יותר ליעדו הסופי, לצד הפחתת הסיכון שתקלה כלשהי בדרך תשבש את המשלוח. החשיבה כעת היא ששרשרת קצרה יותר היא שרשרת חזקה יותר — וישנה תחושה שהגישה החדשה הזאת תישאר באופנה בקרב מנהלים בכירים גם הרבה אחרי שהמגפה תתפוגג.
- ערימות של קוביות עד השמים: כך נראה משבר הנמלים מבפנים
- להטיס חולצות, לתפור קרוב לבית: כך מתמודדות ענקיות האופנה עם המשבר
- החברות אוגרות סחורות וחומרי גלם - ופתאום יש בעולם מחסור בכל דבר
עבור החברות הרב־לאומיות שעושות עסקים בארה"ב, צפון מקסיקו הוא היעד ההגיוני ביותר לקירוב המפעלים שלהן. עלויות העבודה שם זולות, יש קרקעות בשפע והגבול עם ארה"ב נמצא במרחק נסיעה קצרה בלבד. אל פאסו שבטקסס נמצאת כ–16 ק"מ מצפון לרוב המפעלים החדשים בחוארז, בצדו השני של נהר הריו גרנדה.
ערי גבול אחרות — טיחואנה ששוכנת לאורך החוף המערבי, ומטמורוס, ריינוסה ופיידרס נגרס ששוכנות במזרח — חוות פריחה תעשייתית דומה ומספקות חיזוק נחוץ לכלכלה המקסיקאית, שמתאוששת באטיות מהקריסה בשנה שעברה.
המפעלים בערים האלה הם חלק מרכזי בשרשרת האספקה של ארה"ב כבר יותר מחצי מאה. מפעלים מסוג זה, הידועים בתעשייה בתור מאקילדורס (Maquiladoras; להרכיב בספרדית), מקבלים חלקים מיובאים, מרכיבים אותם למוצרי צריכה ותעשייה ואז שולחים אותם צפונה.
כאשר הסכם NAFTA (הסכם הסחר החופשי בין ארה"ב, מקסיקו וקנדה) נכנס לתוקף ב–1994, חברות רב־לאומיות הקימו מפעלי מאקילדורס בקצב מטורף. העיר חוארז לבדה משכנת מפעלים שנמצאים בבעלות ג'נרל אלקטריק, האניוול אינטרנשיונל, בוש, פוקסקון, סימנס, אלקטרולוקס ועוד.
שנים לאחר מכן, כשסין הצטרפה לארגון הסחר העולמי, אזור התעשייה של צפון מקסיקו נכנס למצב של סטגנציה. חברות רבות עזבו את האזור ועברו לסין, שם עלויות העבודה היו נמוכות יותר. בנוסף, התלקחויות של אלימות כתוצאה מסחר בסמים לאורך גבול ארה"ב־מקסיקו תרמו לאקסודוס.
טראמפ טוב למקסיקאים?
סין המשיכה לגנוב ממקסיקו נתח מהשוק האמריקאי, עד שדונלד טראמפ נכנס לבית הלבן. כשהוא החל להטיל מכסים על מוצרים תוצרת סין, פתאום מקסיקו נראתה למנהלים די אטרקטיבית — אלא שאז הגיעה מגפת הקורונה והאיצה את השינוי. קיסון, יצרנית רהיטים, היא דוגמה מושלמת לכך: היא תיכננה לפתוח מפעל בחוארז זמן קצר לאחר שטראמפ פתח במלחמת הסחר שלו נגד בייג'ין, והאיצה את התוכנית הזאת במשך שנה שלמה כשהמגפה פרצה.
"הייצור חוזר לכאן בוודאות", אומר ג'ייסון טוליבר, מנהל בפירמת הנדל"ן קושמן וויקפילד, שעוזר לפקח על שירותי הלוגיסטיקה והתעשייה ביבשת אמריקה. טוליבר אומר כי השיחות שהוא מנהל עם מנהלי תאגידים מצביעות על כך שגל ההשקעות הנוכחי לאורך גבול ארה"ב־מקסיקו רק מתחיל. לדבריו, "זה מבני וזה לטווח ארוך".
הצמיחה בחוארז כה אינטנסיבית, עד שהנדל"ן התעשייתי נהיה לפתע נדיר: 98% מהשטחים הקיימים כבר מושכרים, והמחיר זינק ביותר מ–20% בשנה האחרונה לכ–5.25 דולרים לרגל רבוע, כך לפי ג'סי מלנדז, דירקטור בחברת הנדל"ן התעשייתי אינטרמקס. אינטרמקס מרוויחה כסף רב מהמצב: היא משכירה כיום בעיר 5 מיליון רגל רבוע של שטחי מפעלים יותר מאשר שהשכירה לפני שנה, ואף בונה ארבעה אתרי מפעל נוספים.
זה קרה כבר פעם
עד כמה שמלנדז מתרגש מהצמיחה, הוא כבר מתכונן נפשית להתמוטטות שמגיעה לעתים קרובות לאחר מכן. "בקריירה שלי, ראיתי את העליות והירידות בהפרש של שבע עד עשר שנים בדרך כלל", הוא אומר, ומעריך שההאטה תהיה עד 2024. אך כשהוא נוסע בעיר במשך השבוע, זאת נראית כמו מחשבה רחוקה. שלטי "השכרה" נמצאים בכל מקום — על חזיתות המפעלים, צידי האוטובוסים וחלונות הראווה.
זה מה שפיתה את אפריין גונזלס, 49, לחזור לחוארז ממולדתו וראקרוז שבדרום המדינה. אנשים מקשרים בין מהגרים מקסיקאים לשוק העבודה האמריקאי, אבל האמת היא שרבים מהם, כמו גונזלס, מסיימים את מסעותיהם במרחק של קילומטרים ספורים מדרום לגבול, במיוחד כשמפעלי המאקילדורס עסוקים, כפי שקורה כעת.
המשרות במפעלים האלה מציעות שכר זעום ביחס לשכר הטיפוסי בארה"ב, אך גבוה בהרבה ממה שהיו יכולים להרוויח בדרום העני של מקסיקו. בנוסף, העובדים לא צריכים לדאוג מגירוש מהמדינה.
גונזלס מרוויח קצת יותר מ–80 דולר לשבוע, בתוספת הטבות כמו ארוחת צהריים, במפעל קיסון המייצר את המיטות המתכווננות של החברה הבת ארגומוושן (Ergomotion). הוא אמר שידע לפני כמה חודשים שימצא עבודה ברגע שיחזור לחוארז, בגלל הבנייה של המפעלים החדשים. "יש כאן הרבה עבודה", סיכם גונזלס.
לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:
כתבות מומלצות

"לעבודה שלי יש סטיגמות, היא לא נחשקת. אבל לא אכפת לי מה חושבים"
"שגר ושכח": האם יש מניה ששווה להשקיע בה ל-20 שנה?

בשקט בשקט, העלימה מקדונלד'ס אופציה מהתפריט – והיא יודעת בדיוק למה

המשבר בקריפטו נכנס לשלב הבא: מלחמת כל בכל
תגובות
על סדר היום
מדדים של קסם
כתבות שאולי פספסתם
