בזכות הקורונה: מזוודות מלאות מזומנים נעצרו במוקד הלבנות הכספים של אירופה
מגפת הקורונה וסגירת הגבולות מקשה על העברת כספים בלתי-חוקיים ■ שטרות בשווי מיליון דולר נתפסו בטיסה פרטית בשדה התעופה בריגה, לטביה

סוכני המכס של ריגה קיבלו טיפ וערכו חיפוש על נוסעי טיסה פרטית שהגיע מאוקראינה ללטביה וגילו מזוודות ששייכות לארבעה מהנוסעים המכילות שטרות בשווי כמיליון דולר. המזוודות הוחרמו על ידי הרשויות.
לטביה, החברה באיחוד האירופי עם 1.9 מיליון אזרחים, עלתה לכותרות בשנים האחרונות לאחר שנחשף כי הבנקים במדינה היו מעורבים בהלבנת כספים במשך שנים. רוב הפעילות הבלתי-חוקית - שבה לרוב היו מעורבים לקוחות של הבנקים ממדינות ברית המועצות לשעבר שחיפשו דרך להבריח את הונם למערב - הופסקה. עם זאת, הדרכים המסורתיות של הברחת הון נמשכות.
על בסיס הפקדות הבנקים המסחריים בבנק המרכזי, ההערכות הן כי כ-400 מיליון יורו הוברחו כל שנה. סגירת הגבולות בעקבות מגפת הקורונה מאשרת את החשדות. "פתאום נגמרו המזומנים", אמרה אילזה זנוטינה, ראשת יחידת המודיעין הפיננסי בלטביה. היא דיברה על אנשים ששולחים כספים דרך חברות להעברת כספים למדינות שכנות, מושכים את הכספים בכספומטים סמוך לגבול לטביה - ואז מעבירים את הכסף חזרה למדינה. בדרך כלל מדובר במעסיקים שמעוניינים להעלים מס בתשלומי השכר לעובדים.
בנוסף, רשויות החוק מפקחות על אנשים שמבקרים בלטביה פעמים רבות בשנה, לעתים עם כל בני המשפחה, כאשר כל אחד מהם נושא כ-10,000 יורו – הסכום שעליו לא צריך להצהיר במכס. הכסף נועד ככל הנראה להפקדה בבנק ולהעברה למדינה אחרת.
זנוטינה אמרה כי אחד הנוסעים שעליהם נתפסו מיליון דולר בשדה התעופה כעת הוא איש עסקים שבבעלותו בנקים בלטביה ובאוקראינה. "מדוע אדם כזה צריך מזומנים?"
לטביה ואסטוניה השכנה היו בשנים האחרונות מרכז להלבנת כספים – חשיפה שהובילה לנפילתם של בנקים מקומיים וחשפה הפרת חוקים של סניפים מקומיים של דנסקה בנק וסווידבנק. המדינה הפכה למרכז פיננסי על רקע קריסת ברית המועצות. ב-1994 מטוסי מטען סובייטים מלאים בשטרות היו טסים לרוסיה בשם של פרקס – חברה למסחר במט"ח שמאוחר יותר הפכה לבנק – כך לפי אוטוביוגרפיה של אחד ממייסדי החברה. הספר גם מתאר כיצד כספו של לקוח מקזחסטאן מגיע ללטביה ומועבר בשיירה משוריינת.
"מזומנים הם עדיין הבעיה העיקרית", אמרה זנוטינה, שמעוניינת להגביר את הפיקוח על רכבות, מכוניות ואנשים שחוצים את הגבול ברגל. לדבריה, שטרות של 500 יורו שבנק מסחרי מעביר לבנק המרכזי הם דגל אדום לפעילות פלילית.
הסיוע של מגפת הקורונה הוא זמני. מדינות אירופה פותחות מחדש את הגבולות כדי להציל את עונת התיירות. העלייה במספר הנוסעים בין מדינות תבחן את יכולתן של הרשויות לעצור העברת מזומנים לא חוקית.
כתבות מומלצות

6,269 משקי בית זכו בהגרלה. אבל האם בכלל כדאי לקנות דירה בהנחה?
שעתו היפה של החוסך הסולידי: יש חלופה טובה יותר לפיקדון בבנק

אחרי כמעט שנתיים: הדגמים הגדולים של טסלה מגיעים לישראל
ממשכורת של 30 שקל בשעה – לווילה בת שלוש קומות במושב מבוסס בשרון
תגובות
על סדר היום
מדדים של קסם
כתבות שאולי פספסתם

בעל הבית מרוויח 15 אלף שקל ללילה - החיים של השכנים נהפכו לסיוט
