לא רק בכרטיסי טיסות: בקרוב נשלם על המשלוח לפי המרחק מהמסעדה?
התמחור הדינמי הוא המשכו של השיווק המותאם אישית, והוא משכלל אותו בכך שהוא פורש רשת רחבה שלוכדת מספר גדול של צרכנים ■ הוא חודר ליותר ויותר תחומים, וכבר נפוץ באתרי קניות, כשללקוחות שונים מוצעים מחירים שונים על אותם מוצרים

תמחור דינמי, בצורה מסוימת, היה קיים תמיד. העלאת מחירי בתי מלון בתקופה של אירועים גדולים בעיר היא לחם חוקם של מרכזי תיירות גדולים וקטנים (כמו שקרה באירוויזיון בישראל). ואולם בינה מלאכותית הפכה את התמחור הדינמי לנשק בלתי־קונבנציונלי לשיפור שורת הרווח של נותני השירותים.
התמחור הדינמי הוא המשכו של השיווק המותאם אישית, והוא משכלל אותו בכך שהוא פורש רשת רחבה שלוכדת מספר גדול של צרכנים. הוא חודר ליותר ויותר תחומים, וכבר נפוץ באתרי קניות, כשללקוחות שונים מוצעים מחירים שונים על אותם מוצרים.
תמחור דינמי הוא הבסיס לתיערוף הנסיעות בחברות כמו אובר. נסיעה יכולה לעלות פחות מנסיעת מונית רגילה (או לפחות כך היה בשלבים מוקדמים של השקת השירות), אבל בשעות שיא, שהביקוש גבוה, המחיר עולה. כשגשם יורד - המחיר עולה. הנימוק שמציעות אובר ודומותיה לתמחור שעות שיא הוא שהוא מעודד נהגים נוספים לקחת נוסעים בשעת הביקוש. בתחילת פברואר המליץ פאנל שדן בתוכנית להצלת ענף המוניות בניו יורק לאפשר גם למוניות צהובות (רגילות) להשתמש בתמחור דינמי.
בתחום משיק מעט ורותח עוד יותר - משלוחי אוכל - מתחילות חברות כמו דליברו בבריטניה לשנות את מודל התמחור שלהן. החל בפברואר האחרון, דליברו מבססת את דמי המשלוח על מרחק מבית הלקוח. המודל הקודם שלה התבסס על דמי מנוי, ללא תוספת על מרחק. תוספות אלו ואחרות עשויות גם להתגלגל לתמחור דינמי לפי שעות.
גם עולם הפסטיבלים והופעות המוזיקה עשוי לגלות את השפעות התמחור הדינמי במהרה: מעריציהם של להקת הרוק מיי כמיקל רומנס הסתערו החודש על אתרי מכירות כרטיסים לסיבוב ההופעות החדש. רבים מהם גילו כי הכרטיסים אוזלים במהירות, וכשהגיעו לשלב הקנייה, המחירים היו גבוהים בהרבה מטווח המחירים שפורסם מלכתחילה.
ייתכן שמעריצי מוזיקאים נוספים יצטרכו להתרגל לרעיון: בעסקה מתחילת פברואר רכשה חברת התוכנה לתמחור דינמי Qcue את חברת אוורפסט האמריקאית, המשווקת ומארגנת פסטיבלים ואירועי מוזיקה. מייסד Cque בארי קאן כבר הכניס תמחור דינמי לאירועי הספורט, והוא סבור שעולם המוזיקה מוכן לטכנולוגיה שלו.
אחד המכנים המשותפים לכל המתואר פה הוא התחושות הקשות של הלקוחות לנוכח התמחור הדינמי, שנותן בידי ספקי השירותים כוח חריג.
מגזין "ויירד" הקדיש כתבה לשאלה כיצד הצרכנים יכולים להחזיר לעצמם את הכוח על המידע, שמאפשר לתאגידים לשלוט כך במחירים. התשובה עשויה להיות טכנולוגיה שתימכר לצרכנים ותאפשר להם להילחם בבוטים באמצעות בוטים משלהם. אפשרות אחרת היא התערבות ממשלתית. תשובה מסוג אחר נתן ראש עיריית ניו יורק, ביל דה בלאזיו, לסניף דומינו'ס בטיימס סקוור, שהכפיל את מחיר הפיצה בערב ראש השנה האזרחית: "להקפיץ את המחיר למי שמנסה לחגוג את ראש השנה?", צייץ דה בלאזיו בטוויטר, "אני מתנצל בפני אלפי החוגגים על כך שהרשת התאגידית הזו ניצלה אתכם. תלמדו אותם לקח ותקנו באחת הפיצריות המקומיות שלנו".
לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:
כתבות מומלצות

שתי דירות במחיר אחת: האם זהו עתיד תחום הפינוי-בינוי?

"היערכו לגרוע מכל": נבואות החורבן בהיי-טק מתחילות להגשים את עצמן

לקחתם משכנתא בחודשים האחרונים? גם אתם כבר שילמתם על עליית הריבית

הריבית במשק מזנקת – מה כדאי לעשות עם ההלוואות שלקחתי?
תגובות
כתבות שאולי פספסתם

"הציעו לי להעביר את החיסכון מאלטשולר. האם כדאי לי?"
