האיחוד האירופי חשף את תוכנית המס שתפגע באמזון, גוגל ופייסבוק
אם מדינות היבשת יאשרו את התוכנית, כל אחת מהן תטיל מס של 3% על מכירת שירותים דיגיטליים למשתמשים הנמצאים בשטחה

חברות טכנולוגיה גדולות, ובהן גוגל, פייסבוק ואמזון, עלולות למצוא את עצמן מתמודדות בקרוב עם תשלומי מס גבוהים יותר באירופה. הנציבות האירופית חשפה אתמול תוכנית להטלת מס על ההכנסות של חברות מפעילות דיגיטלית. המס ייגבה בכל מדינה שבה נמצאים המשתמשים — ולא לפי המקום שבו נמצא המטה של החברה.
לפי התוכנית של הנציבות האירופית, ייגבה מס בשיעור 3% על ההכנסות ממכירת שטחי פרסום דיגיטליים; מפעילות תיווך דיגיטלית שבה משתמשים יכולים לתקשר עם משתמשים אחרים; וממכירות נתונים שנוצרים כתוצאה מהמידע שמספקים המשתמשים. המס יוגדר כזמני — ואמור להיגבות עד שיוסכם על צעדים עולמיים למיסוי של הכלכלה הדיגיטלית.
המס הזמני יושת על חברות עם הכנסות גלובליות שנתיות של יותר מ–750 מיליון יורו, בתנאי שיש להן פעילות משמעותית באיחוד האירופי. המטרה בסייג זה נועד להבטיח שחברות הדיגיטל הקטנות יותר יוכלו להמשיך בפעילותן בלא לשלם את המס החדש. לפי הנציבות, אם המדינות באיחוד יגבו את המס המוצע, הן יכניסו כ–5 מיליארד יורו בשנה.
השינויים המוצעים כרוכים באישור של הפרלמנט האירופי ושל כל המדינות החברות באיחוד האירופי. עם זאת, לא כל המדינות תומכות במס החדש, לעת עתה.
לפי הנציבות האירופית, החברות הדיגיטליות המובילות משלמות מס אפקטיבי של 9.5% מרווחיהן בממוצע, לעומת 23.2% שמשלמות חברות בתעשיות מסורתיות. "החוקים שחוקקו לפני עידן האינטרנט אינם מאפשרים למדינות החברות באיחוד למסות חברות דיגיטליות שפועלות באירופה, אם אין לחברות נוכחות פיזית במדינות", אמר נציב האיחוד לענייני כלכלה, פיננסים, מיסוי ומכס, פייר מוסקוביסי.
הניסיונות האירופיים להגדיל את גביית המסים מחברות גדולות אינם חדשים. אמזון, למשל, שהמטה שלה נמצא בלוקסמבורג אך פעילותה פרושה ברחבי היבשת, נהנתה מסידור מס מיוחד במדינה הזעירה. הנציבות האירופית הורתה ללוקסמבורג ב–2017 לדרוש מאמזון בחזרה 250 מיליון יורו שהוענקו בהטבות מס שהוגדרו לא חוקיות.
הסיכונים בצעדי מיסוי זמניים
הארגון לשיתוף פעולה כלכלי ופיתוח (OECD) פירסם ביום שישי האחרון דו"ח ביניים בעניין מאמציו להגיע להסכמה עולמית על מיסוי של הכלכלה הדיגיטלית. דיוויד בראדברי, ראש מחלקת מדיניות המס והסטטיסטיקה במרכז למדיניות מס של OECD, אמר ביום שלישי ל–TheMarker כי כבר ב–2015, עם פרסום חבילת הצעדים של OECD נגד הברחת רווחים למקלטי מס (BEPS), היה ברור כי עד שתושג הסכמה עולמית על אסטרטגיית המיסוי הרצויה, מדינות ינקטו צעדים חד־צדדים, והדבר מקובל על OECD — "כל עוד מדינות מכבדות את מחויבויותיהן לפי אמנות מס".
בישראל פורסם ב–2016 חוזר של רשות המסים שנועד לאפשר גביית מס בגין הפעילות האינטרנטית של חברות בינלאומיות כמו גוגל ופייסבוק. "ממשלת ישראל הסבירה לנו שהשינויים שהיא מבצעת אינם עוקפים או מערערים את אמנות המס הקיימות שעליהן חתמה", אמר בראדברי.
הדו"ח החדש של OECD מונה את הסיכונים בצעדים זמניים למיסוי הכלכלה הדיגיטלית. "למדינות יש ריבונות בנושאי מס, ואם הן רוצות לנקוט צעדים משלהן, הן חופשיות לעשות זאת", אמר בראדברי. עם זאת, הוסיף, "מנקודת המבט שלנו, אפשר להשיג פתרון יציב רק באמצעות קונסנזוס רב־צדדי, וזה מה ש–113 המדינות החברות בהסכם המסגרת של OECD מחויבות לו".
על רקע האפשרות שמדינות ינקטו צעדים זמניים, כפי שמבקש כעת האיחוד האירופי לעשות, אמר בראדברי: "הדו"ח שלנו מסביר את הבעיות בצעדי מיסוי זמניים, ומציג את הסיכונים הפוטנציאליים. לכן חשוב שמדינות יעבדו יחד". ואכן, ב–OECD שואפים להגיע עד 2020 להסכמה עולמית על צעדי המיסוי. "זה אתגר גדול, ואנחנו לא מזלזלים בגודלו", אמר, "אבל אנחנו מעודדים מכך ש–113 המדינות עובדות על כך, ונעשה את מיטב המאמצים לעמוד במשימה".
לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:
כתבות מומלצות
האוויר מתחיל לצאת משוק הדיור ברחבי העולם. להלן חמש דוגמאות

אחרי נפילה של יותר מ-20%, הגיע הזמן לקנות מניות? זה המדד שצריך לבדוק
אל על מובילה בביטולים, המטוס של וויז אייר "קיבל מכת ברק": קיץ כאוטי בנתב"ג

מיליארדים מהפקעות קרקע, סמכויות אגרסיביות, ופוליטיקה קטנה: המלחמה על חוק המטרו
תגובות
על סדר היום
מדדים של קסם
כתבות שאולי פספסתם
איך מטפסים לעשירון השכר העליון — ומי מצא דרך עקיפה כדי להגיע אליו
