העתיד לפי MIT: עולם בלי רמזורים
המכוניות האוטונומיות שצפויות להגיע לכבישים בעשור הבא ייתרו את הצורך בנהגים, ומתברר שגם רמזורים יהפכו למיותרים
המכוניות האוטונומיות (ללא נהג) נהפכו למילת באזז בכל מה שקשור לתחבורה עתידנית. למעשה, יצרניות הרכב הגדולות וחברות טכנולוגיה כמו גוגל טוענות כי כבר בעשור הבא ינועו על הכבישים מכוניות כאלו, שאמורות לשפר את הבטיחות ולהפחית את עומס התנועה. אבל למכוניות האוטונומיות צפויות להיות השפעות מרחיקות לכת על רשת הדרכים, והסממן המוכר ביותר אולי בכבישים, הרמזור, צפוי להיעלם.
במחקר שנערך על ידי המעבדה לחישה עירונית במכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס (MIT), בשיתוף פעולה המכון השווייצי לטכנולוגיה (ETHZ) ומועצת המחקר הלאומית באיטליה (CNR) נטען כי מודל צמתים עתידני יחליף את הצורך ברמזורים, מה שיגרום לתנועה לזרום בחופשיות רבה יותר, להגדיל את היעילות בתנועה ולהפחית את זיהום האוויר וצריכת הדלק.
המחקר המלא פורסם בשבוע שעבר בכתב העת PLoS ONE והוא מבוסס על תרחיש שבו מכוניות אוטונומיות שבהן יותקנו חיישנים ידעו לתקשר זו עם זו ולשמור על מרחק בטיחות כשהן מתקרבות לצומת. כך גם כל ניהול התנועה העירונית יתייעל וייחסך זמן ההמתנה ברמזור וישופר שטף התנועה.
"מצתים הם מרחבים סבוכים במיוחד, מכיוון שבהם שני כיווני תנועה מתחרים על אותה חתיכת נדל"ן", אומר בהודעה לעיתונות מטעם MIT פרופ' קרלו ראטי, מנהל המעבדה לחישה עירונית ב-MIT, שיזם את המחקר. "אבל מערכת מבוססת עדיפות מעבירה את המיקוד מניהול זרימת התנועה לכלי הרכב. בסופו של דבר, זו מערכת יעילה הרבה יותר, מכיוון שכלי הרכב ייכנסו לצומת בדיוק כשיש מקום פנוי עבורו", הוא אמר.
למעשה, המודל שפיתחו "שמעביר את המיקוד לכלי הרכב", מתייחס לצורך להעניק עדיפות לכלי הרכב שמגיע לצומת, ובמקום שיצטרך להמתין לתורו כשיתקרב לצומת, התקשורת בין כלי הרכב לבין חיישנים שעשויים להיות מותקנים בצומת, אמורים לנהל את התור בצורה יעילה יותר. בנוסף, במצב שהצומת פנוי, כמו בשעת לילה, כלי הרכב לא יצטרך להמתין בכלל ברמזור מכיוון שהוא יוכל ליידע את המערכת באופן עצמאי כי הוא מתקרב לצומת. התהליך הזה יחסוך את הצורך בהאצה מחודשת אחרי עצירה – מה שצורך כמויות רבות של דלק ומוביל לגידול בפליטת המזהמים.
החוקרים משווים את המודל שפיתחו למודל של תנועה אווירית המבוסס על מקומות פנויים. כאשר מטוס מתקרב לשדה התעופה, הוא יוצר קשר עם מגדל הפיקוח ומבקש אישור לנחות – וכך מנוהל סדר ההמראות והנחיתות. באופן דומה, כאשר מכונית תתקרב לצומת, היא תבקש אישור מעבר, וכך ינוהל התור. בנוסף, המערכת צפויה להיות ידידותית יותר גם לרוכבי אופניים ולהולכי רגל, מכיוון שהמערכת תדע לזהות גם אותם, ובמקרים מסוימים להעניק להם זכות קדימה.
הדמיה שערכו החוקרים, הוכיחה לטענתם גם מערכת המבוססת על מקומות פנויים בצומת מסוגלת להכיל בצומת מספר כפול של כלי רכב לעומת צומת המבוסס על רמזור. במקרה שמכונית לא תקבל אישור לעבור בצומת בזמן נתון, המערכת תדע להורות למכונית לעצור בעצמה – ללא התערבות הנהג כפי שצפוי במכוניות אוטונומיות.
"חשוב מאוד שנתחיל לבחון את ההשפעות של מכוניות ללא נהג גם ברמה העירונית מהר ככל האפשר", אמר ראטי. "משך החיים של תשתית הכבישים של ימינו צפוי להימשך עוד עשורים רבים וללא ספק היא תושפע מהפרעות התנועה שיביאו עמן הטכנולוגיות החדשות".
כתבות מומלצות

6,269 משקי בית זכו בהגרלה. אבל האם בכלל כדאי לקנות דירה בהנחה?
שעתו היפה של החוסך הסולידי: יש חלופה טובה יותר לפיקדון בבנק

אחרי כמעט שנתיים: הדגמים הגדולים של טסלה מגיעים לישראל
ממשכורת של 30 שקל בשעה – לווילה בת שלוש קומות במושב מבוסס בשרון
תגובות
על סדר היום
מדדים של קסם
כתבות שאולי פספסתם

בעל הבית מרוויח 15 אלף שקל ללילה - החיים של השכנים נהפכו לסיוט
