שינויי אקלים במבחן המציאות: מחקר מ-1981 חזה את שינויי הטמפרטורה בעולם
קבוצת חוקרים הולנדית מצאה כי במחקר מ-1981 היתה סטייה רק של 30% מהתוצאות, וכי הטמפרטורה עולה אף בשיעור ניכר יותר
בשנת 1981, הרבה לפני שהשיח הסביבתי נכנס אל חיינו, פירסם המדען ההולנדי, ג'יימס הנסן, מאמר שטען כי לפחמן הדו-חמצני תהיה השפעה מכרעת על האקלים בכדור הארץ. כעת, 31 שנה מאוחר יותר, קבוצה של מדענים אחרים מהולנד החליטה לבדוק אם התחזיות של הנסן היו מדויקות.
"שינויים באקלים שייגרמו כתוצאה משחרור פחמן דו-חמצני על ידי בני האדם צפויים להיות הניסוי הגאו-פיסי המרתק ביותר שהאדם יבצא אי פעם", כתב הנסן במחקרו המקורי. "המשימה המדעית היא לעזור לקבוע את טבעם של שינויי האקלים מוקדם ככל האפשר. הטובות שיצמחו כתוצאה מהבנה טובה יותר של השינויים יחזירו בוודאי את ההשקעה בחקירה שלהם".
הנסן, שהתמקד אז בתחום שהיה עדיין בחיתוליו, הגיע למסקנות שתקפות כיום, אבל אז לא היו ידועות - פחמן דו חמצני מוביל להתחממות כדור הארץ. הנסן ערך השוואה בין רמות פחמן דו חמצני לשינויי טמפרטורה בין 1880 ל-1980 והתחשב גם בשינויים וולקנים ובשינויים סולארים - לפי זה הוא ערך תחזית טמפרטורה עד 2100. הנסן וקבוצת המחקר שלו העריכה כי לא יינקטו שום פעולות למלחמה ברמות הפחמן הדו-חמצני עד שההתחממות הגלובלית תורגש בסוף שנות ה-90 ולכן הוא לוקח בחשבון סטייה בתרחישים רק לאחר מכן.
קבוצת החוקרים ההולנדית שהעמידה למבחן את ממצאיו של הנסן מצאה כי הנסן דייק למדי במחקריו. הם העריכו בחסר את שינויי האקלים "רק" ב-30% - יותר טוב מאמצעים טכנולוגיים שפעלו בשנות ה-80. "התחזית מ-1981 בעיתון מדעי, בזמן שעלייה בטמפרטורות עוד לא נחזתה בבירור בתצפיות, נמצאה נכונה", כתבה קבוצת החוקרים.
כתבות מומלצות
האם הראלי בשווקים מסמן את התחתית — או שהגרוע מכל עוד לפנינו?
"פתאום הבנו שיש בעיות עם הקיבוץ": השקיעו 30 מיליון שקל בשכונה חדשה ליד שפיים, אבל אז הכל השתבש

העובדים שהמשכורות שלהם זינקו - ומה אפשר ללמוד מהסכמי השכר בהיי-טק

עשר ערים בעולם שאפשר לחיות בהן בפחות מ-4,000 שקל בחודש – כולל שכר דירה
תגובות
על סדר היום
מדדים של קסם
כתבות שאולי פספסתם

מטעינים את הטלפון כשהסוללה כמעט גמורה? תשכחו מהלוואה
