סין משנה אסטרטגיה: מחמשת את קשרי הסחר באמצעות משטרים אוטוקרטיים
על פי דו"ח חדש, בייג'ין מגוונת את אספקת המשאבים הטבעיים באמצעות ספקיות אוטוקרטיות כמו ברזיל. הצעד אמור לחזק את היכולת של המדינה להשתמש ביבוא כנשק נגד מתחרותיה הגיאופוליטיות

סין מגוונת את אספקת המשאבים הטבעיים – צעד שאמור לחזק את היכולת של המדינה לחמש את תחום הסחר נגד מתחרותיה הגיאופוליטיות, כך מצא דו"ח חדש של חברת הייעוץ וריסק מייפלקרופט.
"אם היתה לסין נקודת חולשה, היא היתה התלות הגבוהה שלה על משאבים טבעיים זרים", נכתב בדו"ח שפורסם היום (ה').
סין היא צרכנית גדולה של סחורות כמו נפט גולמי ועפרת ברזל. אך המדינה מסתמכת על יבוא כדי לעמוד בביקוש המקומי לסחורות האלה. דרך אחת שבאמצעותה סין מנסה לגוון את מקורות היבוא שלה היא על ידי רכישת נתחים בחברות זרות, נכתב בדו"ח. צעד כזה מגדיל את היחס של משאבים בבעלות סין מתוך היבוא הכולל, מצא הדו"ח. לדוגמה, מספר החברות למתכות זולות ולזהב שבבעלות סין באזור אוקיאניה עלה מאפס בשנת 2000 ל-59 ב-2020 – 22.6% מכלל הבעלות הזרה על חברות מסוג זה, מצא הדו"ח.
אוקיאניה הוא אזור שכולל את אוסטרליה, פפואה גינאה החדשה, ניו זילנד, פיג'י וכמה מדינות אי.
השקעות זרות ושותפויות מעבר לים
"סין רוצה לחזק את השליטה שלה על שרשרות אספקה גלובליות באמצעות השקעות זרות ושותפויות עם חברות גדולות בינלאומיות. בייג'ין תומכת משנות ה-90 בחברות בבעלות המדינה במטרה לצאת לעולם ולבסס שליטה על משאבים מעבר לים", נכתב בדו"ח.
סין מייבאת כיום סחורות כמו נפט גולמי, גז טבעי, פחם מטלורגי ועפרת ברזל מ"קבוצה מרוכזת מאוד" של שותפות סחר, הראה הדו"ח. בגיוון מקורות היבוא שלה, סין מעדיפה ספקיות מ"משטרים אוטוקרטיים יציבים" על פני דמוקרטיות שעשויות לחוות שינוי ממשלות או שינויים במדיניות, נכתב בדו"ח.
"הנתונים שלנו מראים שסין פונה למשטרים אוטוקרטיים יותר שמייצגים יציבות גדולה יותר בעבור שרשרות האספקה שלה לעומת דמוקרטיות העוינות את סין, או עלולות להיפך עוינות בעתיד. אך היא גם משתמשת בשוק המסיבי שלה כמקור למינוף דיפלומטי", נמסר בדו"ח.
"באמצעות גיוון המקורות, סין תהיה בעמדה טובה יותר לחמש את תחום הסחר מול מתחרות גיאופוליטיות, ובמקביל להגדיל את התלות הכלכלית של שותפות קיימות וחדשות", נכתב.
ברזיל עדיפה על אוסטרליה
עם זאת, מדינות דמוקרטיות הן ששולטות בייצור של כמה משאבים – אחד מהם הוא עפרת ברזל. הספקית הגדולה ביותר של סין בשנה שעברה של עפרת ברזל היתה אוסטרליה, בעלת ברית של ארה"ב.
אוסטרליה שלחה בחודש בממוצע 60.86 מיליון טונה של עפרת ברזל לסין ב-2020. היא אחראית על יותר מ-60% מהיצוא הכולל של הסחורה לסין, על פי נתוני חברת רפיניטיב.
בשל כך מחזקת סין את קשרי הסחר עם יצרניות עפרת ברזל אחרות כמו ברזיל וגינאה, על פי הדו"ח. "למרות גישה קשוחה כלפי בייג'ין תחת ממשל הנשיא בולסונארו, ברזיל נותרה מדינה בעדיפות עליונה באסטרטגיית הגיוון של סין, בעוד היחלשות הדמוקרטיה בגינאה מתאימה לבייג'ין", נאמר בדו"ח.
בייג'ין כבר הוכיחה את נכונותה להשתמש בסחר כמנוף גיאופוליטי, נטען בדו"ח, לדוגמה, האיסור על רכישת פחם אוסטרלי. היחסים בין שתי המדינות הידרדרו לאחר שאוסטרליה תמכה בקריאה לחקירה בינלאומית לגבי הטיפול של סין בהתפרצות הקורונה. סין משתמשת גם במכסים, הגבלות ואיסורים על מוצרי יבוא אחרים מאוסטרליה.
מתיחות גיאופוליטית כזאת עלולה להימשך אם סין תאיץ את מאמציה לצמצם את התלות בספקיות משאבים "לא ידידותיות", נכתב בדו"ח.