אבנר רז: עם שיעורי רווחיות כאלה אני מניח שהשווי של סינרון הגיוני
(עדכון) לומניס דיווחה על הכנסות של 70.3 מ' ד' ברבעון השני - צמיחה של 8% מהרבעון הקודם; רווח נקי של 1.1 מ' ד' בזכות הסכם מכירות חדש; רז: "אנו עדיין לא יכולים לדבר על צמיחה של ממש"
אבנר רז, מנכ"ל חברת לומניס (LUME:NASDAQ), לא נותן לתוצאות הטובות לרבעון השני לבלבל אותו. העבודה הקשה שביצעה החברה ברבעונים האחרונים נותנת את אותותיה, אך רז יודע שהדרך לשיפור הכללי עוד ארוכה. לומניס מדווחת ברבעון השני על צמיחה, תזרים חיובי מפעילות שוטפת וקיטון בהוצאות התפעוליות, אך המשקולות בדמות גירעון בהון העצמי, חוב ענק לבנק הפועלים, שהוא המממן הבלבדי שלה, ורמות המוניטין הגבוהות, עדיין כרוכות סביב צווארה.
"אנחנו מעודדים מרמת ההכנסות שצמחה, מהירידה בהוצאות תפעוליות ומהתזרים מפעילות שוטפת", אומר רז, "אבל אנחנו עדיין במהלכה של תוכנית ההבראה שיישומה יימשך עד סוף השנה. בינתיים, אנחנו לא נותנים תחזיות ולא יכולים לדבר על 'צמיחה' של ממש. ב-2004 יש לי מספיק דברים לטפל בהם מבית, רק ב-2005 אני אתחיל לחפש את הצמיחה". ואם כך, בהחלט ייתכן שהגידול במכירות הוא בינתיים רק מאורע חד פעמי ואינו מבשר בשורה רחבה יותר.
לומניס, המייצרת מכשירי לייזר ליישומים אסתטיים ורפואיים, דיווחה על הכנסות של 70.3 מיליון דולר ברבעון השני - עלייה של 3.2% ביחס לרבעון המקביל ושל 7.9% מהרבעון הקודם. רווחיה הנקיים של החברה היו 1.1 מיליון דולר או 3 סנטים למניה, ובכך היא מציגה רווחיות לראשונה מאז הרבעון השלישי של 2001. יחד עם זאת, הרווח כולל 1.8 מיליון דולר שהתקבלו כתוצאה מהסכמי המכירות והשיווק החדשים של לומניס עם WaveLight. ברבעון שעבר ההפסדים היו 4.1 מיליון דולר וברבעון המקביל הסתכמו בלא פחות מ-29.5 מיליון דולר.
"שינוי הסכם המכירות שלנו עם WavLight היה נכון", אומר רז, "ויתרנו על מכירות של 15 מיליון דולר שהביאו להפסדים ונשארנו רק במקומות שמייצרים לנו רווח. אנחנו כמובן שואפים להגיע לרווח כללי בחברה בשורה התחתונה אבל גם כאן לא נוכל לספק תחזיות".
פרשה אחת בלומניס, כך נראה, מגיעה לשלבי סיום והיא פרשיית רואי החשבון. לאחר התפטרות ברייטמן אלמגור באחרונה, החברה מינתה את זיו האפט BDO, שצפויים בקרוב להשלים את ביקורת הדו"חות, כולל התיקון של התוצאות ל-2003. על כן, התוצאות הנוכחיות לא בוקרו על ידי רואי חשבון חיצוניים, ובחברה מקווים להשלים את המהלך בקרוב.
צבר ההזמנות של החברה היה בסיום הרבעון 15 מיליון דולר. מכירות מוצריה האסתטיים היו 24.8 מיליון דולר - עלייה של 21% מן הרבעון שעבר שהושגה בעיקר על רקע השקת הלומניס-1 באמריקה ברבעון. סינרון הישראלית, שהשלימה הנפקתה הראשונית בנאסד"ק בסוף השבוע, פועלת בשוק האסתטי ושם היא גורפת מכירות של 13.6 מיליון דולר ברבעון השני.
הפגיעה של לומניס בתחום האסתטי היתה בעבר קשה במיוחד ולכן הזינוק הנוכחי במכירות הוא מעודד. "סיפקנו 30-40 מערכות של לומניס וואן ברבעון", אומר רז, "ויש לנו יותר הזמנות ממה שנוכל לספק.
סינרון, שבעל המניות הגדול בה הוא שמעון אקהויז שעזב את לומניס לפני 5 שנים, גייסה בסוף השבוע 60 מיליון דולר לפי שווי של 263 מיליון דולר ובעלי המניות בחברה מכרו מניות ב-6 מיליון דולר נוספים. מה רז חושב על הנפקת מתחרתו? "אני מברך כל חברה ישראלית שמצליחה להנפיק בימים אלה בנאסד"ק ומי כמוני יודע כמה זה קשה. אנחנו בוודאי שמחים כשזה מישהו שהוא קולגה בתחום. כולם נוטים להדגיש את היריבות ביננו אבל אין בינינו שום דבר כזה. אני לא אגיד שאצל אנשי המכירות בשטח אין יריבות אבל כך צריך להיות בין מתחרות. מכל מקום, אני מפרגן להם", הוא אומר.
יש לציין כי לומניס תבעה את סינרון בגין הפרת פטנט אך החברות הגיעו באחרונה לפשרה. שווי השוק של לומניס בעת ההנפקה היה נמוך כפי 4.5 מזה של סינרון. "האמת, עם רווח כמו שהם מציגים אני מניח שזה סביר", הוא אומר. סינרון ייצרה רווח של 6.3 מיליון דולר ושולי הרווח הגולמי שלה הם 87% מהמכירות. "כרגע קצת קשה להשוות אותם אלינו כי אנחנו עדיין לא חברה בריאה לחלוטין אבל אנחנו נחזור להוביל את התחום", סבור רז. שווי השוק של החברה הוא כ-60 מיליון דולר בפינק שיטס, ומאז תחילת הרבעון השלישי היא הוסיפה כ-20% לערכה.
בשוק ההון נשמעו באחרונה הערכות לפיהן ההצלחה של סינרון היא הפספוס של לומניס. "יכול להיות. אני בינתיים שנה בחברה ועוד לא פיספסתי. כולם יודעים שלומניס נכנסה לצרות והיא חייבת כסף למערכת הבנקאית ובהחלט יש כאן פספוס. אבל אנחנו לא מסתכלים אחורה אלא קדימה, ושם אנחנו מקווים שאין פספוסים".
אחד ההבדלים בין שתי החברות הישראליות הוא העובדה שללומניס גם פתרונות לשוק רפואי. מכירות קו המוצרים הכירורגיים שלה היו 11.2 מיליון דולר ברבעון השני - ירידה של 9.7% מן הרבעון שעבר. מכירות המוצרים הדנטליים היו 2.4 מיליון דולר - עלייה של 33% מהרבעון הראשון של השנה. ההכנסות משירותים היו 15.4 מיליון דולר - שיפור של 6.2% מהרבעון הפותח את 2004 ולבסוף, מכירות המוצרים האופטלמיים היו 16.3 מיליון דולר. "אנחנו מעט מאוכזבים מביצועי התחום האופטלמי. היו מוצרים שלא הצלחנו לספק בזמן", הוא מסביר את מקור הירידה.
תזרים המזומנים מפעילות שוטפת של לומניס ברבעון השני היה 6.6 מיליון דולר, והוא כולל גם את הסכום שהתקבל כתוצאה מהסכמי המכירות והשיווק החדשים עם WaveLight. סך אמצעיה הנזילים של החברה מסתכם ב-16.7 מיליון דולר והיא יכולה ליטול 19.2 מיליון דולר נוספים במסגרת הסכמי האשראי שלה. כעת מסתכמים חובותיה לבנק הפועלים ב-200.5 מיליון דולר והיא מציינת כי היא עומדת בתנאי ההלוואות. "אנחנו אמורים להשיב את החוב מהפעילות השוטפת ולכן מעודדים לראות את התוצאות ברבעון", אומר רז.
סעיף המוניטין של החברה מסתכם כיום ב-88 מיליון דולר - סכום גבוה יחסית אך רז מציין כי בינתיים אין לחברה כוונה לבצע מחיקות. סעיף מדאיג נוסף הוא הגירעון של 27.3 מיליון דולר בהון העצמי של החברה. "אני דווקא לא מודאג וכרגע זה לא דבר שנמצא אצלנו בעדיפות עליונה. יש הרבה שיטות לטפל בכך, אבל קודם נוציא דו"חות מבוקרים על ידי רואי החשבון החדשים שלנו ואח"כ נתפנה לכך. כשהחברה תהיה בריאה נוכל לשקול את כל האופציות".