כהנמן: "אנשים חושבים שיש להם מומחיות - אבל לרוב אין להם"
חתן פרס נובל לכלכלה, פרופ' דניאל כהנמן, בהרצאה לרגל צאת ספרו "לחשוב מהר, לחשוב לאט": "לאנשים אין מומחיות בחיזוי מחירי מניות והם גם לא בוחרים פוליטיקאים על ידי חשיבה"
לצפייה בסמארטפונים ובטבלטים - לחצו כאן
"אנחנו חושבים שיש לנו מומחיות במקומות שבהם אין לנו מומחיות. אנחנו עושים את זה לא רע במקום שיש קשר וסדירות, אבל יש מקומות שבהם זה לא קורה, למשל בחיזוי מחירי המניות" - כך אמר בשבוע שעבר חתן פרס נובל לכלכלה, פרופ' דניאל כהנמן, בהרצאה בקתדרה במוזיאון ארץ ישראל לרגל צאת ספרו "לחשוב מהר, לחשוב לאט".
כהנמן הסביר איך עובדים שני החלקים של תהליך החשיבה במוח. "הדימוי שאני אוהב כדי להסביר איך עובדים שני החלקים של המוח הוא של חדר מערכת של עיתון, שיש בו כתבים ויש בו עורך. הכתבים מציעים סיפורים. לעורך אין זמן. יש לו הרבה סיפורים. בדרך כלל הוא אומר: 'זה בסדר וזה עובד לדפוס'. לפעמים, הוא מוצא טעות והוא עוצר את הסיפור. זו מערכת מספר אחת. רק אז הוא מפעיל את מערכת 2. לפעמים זה מתחיל מחדש, חוזר לעיתונאי. עיקר העבודה היא של הכתבים. השליטה של העורך הוא באישור של עבודת 'מערכת אחת', לפני שהוא מפעיל את מערכת 2. העורך הוא בעיקר עצל.
"איך מחליטים מה מידת המנהיגות של מנהיג פוליטי? זה קשה. אבל יש לנו תשובה - אלא שזו לא תשובה הנכונה. אנחנו עונים - עד כמה הוא דומה למנהיג? ואנשים לא מבינים שהם החליפו שאלה והחליפו תשובה. ככל שהסיפור פשוט יותר, כך קל ליצור סיפור קוהרנטי".
כתבות מומלצות

"תמיד היתה לו תשובה הגיונית": כך הצליח איש אחד להונות 1,000 משקיעים

"אנשים אמרו לי - סיימת תואר בהצטיינות בטכניון וזה מה שאתה הולך לעשות?"

חברות ההיי־טק שמפסידות מיליארדי דולרים מצאו דרך להישאר בחיים

מחדל מחירי הדיור: כך התייקרה דירה ממוצעת ב-280 אלף שקל בשנה
תגובות
על סדר היום
מדדים של קסם
כתבות שאולי פספסתם
