האקזיט לסטארט-אפ: כך נראה היום שלאחר מכירת החברה
אחרי השנים האינטנסיביות והמאבקים, הגיע הרגע: סגרתם את העסקה הגדולה מכולן ■ הדבר הזה שמילא את חייכם כעת כבר לא בידיכם, והשמחה על ההישג מתחלפת בתחושת ריקנות - עד הפרויקט הבא

רונה שגב גל - שותפה מייסדת בקרן ההון סיכון TLV Partners
באופן מפתיע, אחרי האקזיט רוב היזמים חווים ירידת מתח, אולי אפילו דיכאון קל. במשך שנים הם עבדו 24 שעות ביממה כדי לקדם מטרה אחת, אבל כשהיא מגיעה בצורת רכישה, הם מגלים שלא קל לשלם את המחיר הנדרש. החברה שהם טיפחו במשך השנים לפתע מתחברת לגוף גדול עם חוקים וכללים, היזם מאבד שליטה ובעיקר מאבד את המטרה.
מחקר מעניין בפסיכולוגיה מגלה שלכל אחד מאתנו יש רמת אושר בסיסית וקבועה, שמשתנה לתקופות קצרות כשקורה משהו ממש גדול (כמו זכייה בלוטו, או מוות של אדם קרוב) אבל מהר מאוד חוזרת לנקודת הבסיס. רוב היזמים מגלים די מהר שהם חזרו לנקודת המוצא שבה הם היו לפני האקזיט, רק בלי חברה לנהל.
הנפקה אינה אקזיט, אלא דרך אחרת לגייס סכומים גדולים — וההתנהלות כחברה ציבורית שונה מאוד מההתנהלות כחברה פרטית. יש יזמים שמסוגלים לעמוד באתגר, ויש כאלה שלא.
>>איך להקים סטארט-אפ - המדריך המלא
התחברו לקבוצת הפייסבוק שלנו, האקוסיסטם - ותמצאו עוד יזמים, משקיעים ועצות שימושיות לניהול הסטארט-אפ שלכם
קובי סמבורסקי - שותף מנהל בגלילות קפיטל
היום של האקזיט הוא בדרך כלל משמח (בהנחה של אקזיט מוצלח). בסופו של דבר, חיי היזם קשים. יזם ממוצע יקריב הרבה במשך תקופת היזמות ולרוב לא יהיו לו יותר מדי הזדמנויות לחגוג באמת — כי גם אם סגרת עסקה עם לקוח חשוב, למשל, המכירה הבאה ממתינה. כיזם, תמיד יש הר נוסף, גבוה יותר, לטפס עליו. אקזיט (מוצלח) הוא ההזדמנות היחידה כמעט לקחת אוויר ולהרגיש שסגרת מעגל.
בחוויה האישית שלי, היום שאחרי האקזיט תמיד היה חמצמץ. בסופו של דבר החברה היא התינוק שלך, וביום שאחרי — הוא כבר לא שלך. התרגלת שהדבר הזה ממלא את כולך, ופתאום עלולה להופיע תחושת ריקנות.
ביום שאחרי יש אנשים נוספים שצריך לדווח להם ולקבל מהם אישורים, כי יש להם תרבות ארגונית אחרת, תהליכי קבלת החלטות שונים ועוד. ה"תרופה" שעבדה עבורי היתה להתחיל לחשוב על הדבר הבא.
זיו אלול - מנכ״ל אינראקטיב
מצד אחד, אתה לא מעכל שהגעת לרגע הזה. מצד שני, אתה צריך להסביר הכל לעובדים בצורה הטובה ביותר ולענות להם על כל השאלות שמצב כזה מייצר.
איך משרים ביטחון בעובדים? שמחה גדולה על ההצלחה ועל הפרגון האדיר שמקבלים מהסביבה. זאת תחושת גאווה גדולה מאוד.
ביום שאחרי, צריך להבין את המקום שלך בתוך החברה הרוכשת: כמה אתה יכול באמת להשפיע, מהם כללי העבודה החדשים? אתה רוצה להמשיך לייצר ערך אמיתי, לגדול עם העובדים ולדאוג להם.
קירה רדינסקי - מייסדת סיילס פרדיקט ומדענית ראשית באיביי ישראל
ממצב שכל העולם על כתפיך, בבת אחת הכל נעלם והכתפיים קלות. בהתחלה התחושה לא מוכרת ויש געגועים למשקל — גם אם הוא היה כבד.
ואז החופש החדש ותחושת ההקלה משתלטים. עם הזמן, אט־אט, מגיעה תחושת הריקנות ועמה הרצון להפעיל אנרגיה, לדחוף ולשנות. בלי לשים לב אתה מתחיל להעמיס משקל נוסף על כתפיך, אך הפעם הגב מאומן ואתה מתחיל ריצת מרתון נוספת.
מבחינה כלכלית, לא תמיד הסכום הגבוה שקיבלתם ממכירת החברה ישנה את חייכם מקצה לקצה. מה שכן משתנה הוא הביטחון שבמרתון הבא כבר תרוצו עם מים.
לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:
כתבות מומלצות

הסטודנטים באקדמיה נדרשים לראשונה לחשיבה מעמיקה - והתוצאות עגומות

6,269 משקי בית זכו בהגרלה. אבל האם בכלל כדאי לקנות דירה בהנחה?
שעתו היפה של החוסך הסולידי: יש חלופה טובה יותר לפיקדון בבנק

אחרי כמעט שנתיים: הדגמים הגדולים של טסלה מגיעים לישראל
תגובות
על סדר היום
מדדים של קסם
כתבות שאולי פספסתם
ממשכורת של 30 שקל בשעה – לווילה בת שלוש קומות במושב מבוסס בשרון
