"מטאוורס? לא בהכרח הזיה של מטורף, התרבות בעמק הסיליקון הולכת לשם"
פרופ' דורון פרידמן, ראש המעבדה לחקר מציאות מתקדמת בבינתחומי, טוען כי חזון מטאוורס של צוקרברג – עולם וירטואלי בו אנשים יוכלו לקיים פגישות, ללמוד ולעשות כושר – אמנם רחוק ממימוש, אך הוא חלק מהאבולוציה הטכנולוגית

כשמארק צוקרברג הציג את חזון המטאוורס של חברת מטא, הוא עורר תגובות מגוונות. הן נעו בין אנשים שהביעו בעיקר לעג, ספקנות וביקורת – לבין כאלה שטענו כי מדובר במהלך מלהיב, ומה שנראה כיום למבוגרים כמו חזון הזוי ותלוש, ייראה טבעי לחלוטין עבור הדור הצעיר.
גם פרופ' דורון פרידמן, ראש המעבדה לחקר מציאות מתקדמת בבית הספר לתקשורת באוניברסיטת רייכמן (המרכז הבינתחומי), מעלה בראיון ל–TheMarker תגובות מעורבות לחזון המטאוורס שהציג צוקרברג: מצד אחד, ספקנות כלפי מימושו כפי שהוצג, אך מצד אחר, הכרה בכך שהמטאוורס בהחלט עשוי להיות שלב באבולוציה של האינטרנט והכיוון שאליו צועד עולם הטכנולוגיה – הכולל התמזגות בין המרחב הדיגיטלי למרחב הפיזי.
המטאוורס הוא מעין יקום וירטואלי שבו אנשים יסתובבו כשהם מיוצגים על ידי דמויות וירטואליות (אוואטרים). בתוכו יתקיימו חיבורים חברתיים, בידור, גיימינג, כושר, עבודה, חינוך ומסחר. מכשירים כמו משקפי VR (מציאות מדומה) ו–AR (מציאות רבודה) יאפשרו למשתמשים לצלול לתוך היקום הווירטאולי הזה.
לדברי פרידמן, "אני לא חושב שכולם הולכים לחיות בעולמות של פנטזיה, אבל אני כן רואה אקוסיסטם של מציאות מעורבת, עם טלה־פרזנס – נוכחות מרוחקת. לשים משקפיים ולהרגיש שאני במקום אחר, או שאנשים ממקום אחר כאילו נמצאים איתך באופן וירטואלי".
פרידמן מתייחס לרעיון שבאמצעות משקפי מציאות מעורבת (הממזגים אלמנטים וירטואליים עם המציאות הרגילה), אולי נוכל בעתיד להקרין מול עינינו מעין הולוגרמות של אנשים אמיתיים אחרים, כאילו הם נמצאים איתנו בחדר. ביום חמישי הציג צוקרברג הדמיות של תרחישים כאלה: למשל, שני אנשים שמשחקים שחמט בפארק, אף שבפועל אחד מהם נמצא בכלל ביבשת אחרת, כאשר הוא בעצם "אוואטר" שמוקרן באמצעות משקפי מציאות רבודה.
"זה יהיה הקילר אפליקיישן (היישום שאנשים ירצו להשתמש בו; ש"כ): תקשורת בין אנשים. בני אדם הם יצור חברתי, וזו דרך חדשה להיות עם אנשים. בעולם האמיתי יהיה מולך מישהו וירטואלי, הולוגרמה, שתהיה אווטאר של אדם אחר. זה יכול להיראות פוטו־ריאליסטי, ממש כמו האדם עצמו. אבל ייתכן שצעירים יעדיפו דמויות מאוירות כמו בסרט מצויר", הוא אומר.
לדבריו, "יהיו לכך התפתחויות מעניינות נוספות – אתה תשלוט מרחוק בהולוגרמה, אבל יהיו לך תוכנות שעוזרות לך, בינה מלאכותית שתשלוט בייצוג המרוחק כשאתה בהפסקת קפה. מעין כפיל שתשלח אותו לפגישות במקומך.
"להבדיל מהאינטרנט כיום, שמבוסס על טקסט, תמונות או וידאו - האינטרנט הבא יהיה בעל סממנים של העולם הפיזי. עוד דרך לחשוב על זה: מהפכת המידע ניתקה אותנו מהגוף שלנו — אתה מקליד הודעת טקסט ואולי מוסיף סמיילי כדי שידעו מה אתה מרגיש. כעת, מסתמן חיבור בחזרה לגוף – זה יכול להיות גוף מצויר או רובוטי, אבל אתה מפעיל את הגוף הזה, ומעביר גם שפת גוף. התחושה היא שלא מדובר בהזיה של איזה מטורף, אלא שהתרבות הולכת לשם, בעיקר בעמק הסיליקון".
- למה פייסבוק החליפה את השם למטא – ומה זה אומר?
- הרעיון לא מקורי, הקהל לא שם והסיכונים מרובים: כל המכשולים לחזון "מטא"
- פייסבוק בלבלה את המשקיעים: מניית מטא הלא נכונה זינקה בעשרות אחוזים
- לרקוד עם הולוגרמות בטיקטוק: הסטארט-אפ שיכניס אתכם לעולמות הדיגיטליים
- הטכנולוגיה של המטאוורס עדיין לא בשלה — והחזון של צוקרברג רחוק מאוד
"ייצור בעיות רבות"
ואולם, מסייג פרידמן, זה ייקח יותר זמן ממה שהרוב חושבים. "הדברים האלה לוקחים זמן. בחברת מטא יצטרכו לפתור אלפי ועשרות אלפי בעיות טכנולוגיות בעשר השנים הקרובות כדי לבנות את המטאוורס".
בנוסף, אסור להיות תמימים לגבי המניעים שמאחורי המהלך. "אני לא טכנופוב, אבל ברור שמדיה חברתית הובילה לבעיות רבות. בעוד 5–10 שנים אנחנו עלולים לגלות שהמטאוורס יצר בעיות חדשות. תחשוב כמה יודעים עלינו היום מכמה הקלדות ולייקים, וכמה אפשר לדעת אם ינתחו מיקרו־התנהגות, שפת גוף, כשכל אחד משדר הרבה יותר סיגנלים על ההעדפות. הדאטה הזה זה הביזנס שלהם, אלגוריתמים מתוכננים כך שתהיה מרוצה – ולכן תתמכר למוצר ותבלה בו כמה שיותר זמן. זו הרי המהות של פייסבוק כיום".
לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:
כתבות מומלצות

"היערכו לגרוע מכל": נבואות החורבן בהיי-טק מתחילות להגשים את עצמן

לקחתם משכנתא בחודשים האחרונים? גם אתם כבר שילמתם על עליית הריבית

הריבית במשק מזנקת – מה כדאי לעשות עם ההלוואות שלקחתי?

"הציעו לי להעביר את החיסכון מאלטשולר. האם כדאי לי?"
תגובות
כתבות שאולי פספסתם

"אנשים חושבים לעצמם - איזה משכורות, איזה טירוף. בפועל זה רחוק מאוד מהמצב"
