חזרה לעמוד הבית
התחברותרכישת מינוירכישת מינוי
TheMarker | TechNation

החוק הישראלי להגנה על הפרטיות ברשת הוא "ענתיקה בכל היבט אפשרי"

אקונומיסט מנתח את פסיקת "הזכות להימחק" נגד גוגל ומאמין שהיא מוצדקת, אולם יישומה מוטל בספק ■ "אדם שמאמין כי המידע לגביו אינו שלם, עדכני, מדויק או ברור רשאי לדרוש לתקנו", אומר עו"ד חיים רביה, וטוען כי הפסיקה האירופית עשויה להשפיע על הגולש הישראלי

אמיר טייג
אקונומיסט
19 במאי 2014
19 במאי 2014
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
אמיר טייג
אקונומיסט
19 במאי 2014
19 במאי 2014

מקס מוזלי, נשיא סבב פורמולה 1 בעבר, הודה שהוא נהנה מפעילויות מיניות שרוב האנשים חושבים שהן מוזרות. אבל זה היה העסק שלו. כשב–2008, הצהובון הבריטי "ניוז אוף דה וורלד", שכבר נסגר מאז, קשר אותו בטעות כמשתתף ב"אורגיה נאצית חולנית", הוא תבע את העיתון על הפרת פרטיות וניצח. ההאשמות, עם זאת, נותרו באינטרנט.

כשמקלידים "מקס מוזלי", גוגל מסייע בהשלמה אוטומטית של החיפוש: ארבע האפשרויות הראשונות הן "וידאו", "תביעה", "תמונות" ו"סקנדל". את הדבר הזה מוזלי, ורבים אחרים שמרגישים שהחיים שלהם נגועים בהשמצות ודברים שאינם נוגעים להם רק משום שמנועי חיפוש קושרים אותם לשמותיהם, רוצים לתקן.

לצפייה בסמארטפונים ובטאבלטים

פוליטיקאים רבים באירופה חשים סימפטיה לכך. מדינות כמו צרפת ובריטניה איפשרו כבר מזמן למחוק רישום פלילי עם תחילת תקופת ההתיישנות. הפרלמנט האירופי תמך ב"זכות להימחק", אף שהפיכתה לחוק תדרוש את אישור כל אחת מ–28 המדינות החברות באיחוד.

מוזלי זכה בסיבוב הראשון של קרב משפטי בגרמניה לחסימת התמונות המופיעות בחיפושי גוגל במדינה. בשבוע שעבר חיזק בית המשפט העליון של האיחוד האירופי (ECJ) את המקרה בפסיקה תקדימית. עורך דין ספרדי, מריו קוסטחה גונזלס, תבע את גוגל משום שתוצאות החיפוש של שמו הפנו למאמר מעיתון מ–98' על תביעה שיושבה מאז. בית המשפט פסק כי גוגל שולטת במידע בכפוף לחוק האירופי על הגנת המידע שנחקק ב–95', שהעניק לאזרחים זכויות משמעותיות על מידע שאחרים מחזיקים בו עליהם.

בית המשפט קבע כי גוגל תהיה מחויבת לא להציג קישורים למידע שהוא "לא מדויק, לא רלוונטי או מופרז", בהתחשב במטרה שלשמה הקישורים מוצגים ובזמן שחלף. אזרחים יוכלו לערער לרגולטורים של הגנת הפרטיות במדינה שלהם אם יסורבו על ידי החברה.

הפגנה נגד גוגל במטה שלה בקליפורניהצילום: REUTERS

עו"ד חיים רביה, שותף בכיר במשרד עורכי הדין פרל, כהן, צדק, לצר וברץ, והאחראי במשרד על תחום האינטרנט, מציין כי לא מדובר בפעם הראשונה שבה מוטלת על גוגל החובה לצנזר תכנים. "בכל מדינה שבה פועלת גוגל היא מצנזרת מידע בהתאם לרגישויות ספיציות. למשל, בארה"ב חרדים מאוד לזכות הביטוי אך מגנים בנחישות על זכויות יוצרים. לפיכך גוגל נדרשת להוריד קישורים לחומרים המפרים זכויות יוצרים, ומנגד קשה יותר להעלים תוכן שעשוי לפגוע בפרטיות הגולש", אומר רביה. "בסין למשל, גוגל משתפת פעולה עם הממשל ומורידה לינקים לתכנים הנחשבים לבעייתיים פוליטית עבור השלטונות. באירופה קיימת חקיקה מחמירה יחסית לגבי השמירה על פרטיות, ועתה תחוייב גוגל על ידי בית המשפט האירופאי להוריד קישורים לתכנים הפוגעים בפרטיות".

יהיה קשה ליישם מחיקת אזכורים

באשר להשפעה של הפסיקה באירופה על הגולשים בישראל אומר רביה כי "התקדים אינו מחייב את בתי המשפט הישראלים, אך אין ספק כי בתי המשפט המקומיים אוהבים לשאוב תקדימים מערכאות זרות, בפרט בסוגיות טכנולוגיות, שבהן ממעט החוק הישראלי לטפל".

רביה מדגיש את הארכאיות של החקיקה הישראלית: "אנחנו סובלים מחקיקה מיושנת מאוד. החוק באירופה נחקק באמצע שנות ה-90 ואנחנו פועלים בישראל באמצעות חוק מ–81'. החוק הוא ענתיקה בכל היבט אפשרי, וטעון תיקון מיסודו. מבקר המדינה העיר על זה לפני שבוע והצביע על כישלונו של משרד המשפטים לעדכן את החוק. עם זאת, באופן מפתיע יש בחוק הזה סעיף שיכול לעזור למשתמשים המרגישים כי דבר מה בפרטיותם נפגע", הוא אומר. "אדם שמאמין כי המידע לגביו המופיע במאגר מידע אינו שלם, עדכני, מדויק או ברור רשאי לדרוש לתקן או למחוק אותו. החוק מחייב את הבעלים של מאגרי מידע לעשות זאת, ומה זה מנוע החיפוש של גוגל אם לא מאגר מידע? זה פתח לישראלים החשים נפגעים ממידע שפורסם עליהם ברשת. אני מניח שגוגל לא תעשה זאת בשמחה, או ברצון וייתכן שידרשו הליכים משפטיים כדי לקבוע תקדים".

עו"ד חיים רביהצילום: דניאל בר און

הרצון של בית המשפט להגן על קורבנות מפני מקרים של חוסר הבנה או זדון מובן. אבל את הזכות למחוק אזכורים יהיה קשה ליישם. אפילו אם גוגל תחויב לצנזר את תוצאות החיפוש שלה באירופה, התיקון הראשון לחוקה בארה"ב על חופש הביטוי לרוב גובר על סוגיית הפרטיות. עם מיומנות טכנית בסיסית, משתמשי אינטרנט באירופה יוכלו לבצע חיפושים בסגנון אמריקאי. אירופה לא תהיה מעוניינת להקים חומת אש כמו בסין כדי למנוע את זה.

אפילו אם זה יהיה מעשי לחייב חברות למחוק את העבר, זה יגרום יותר נזק מתועלת ויכשיל כל מי שמעוניין למצוא אמת לא נעימה על כל אלה שמעוניינים לכסות על העבר שלהם. הפסיקה של בית המשפט האירופי מגנה על האינטרס הציבורי, אבל סביר שהיא תגרום לגוגל להוריד אוטומטית כל תוכן שהוא ברגע שמישהו מתלונן, במקום לשקול כל מקרה לגופו.

הזכות להישכח גם תערער את יתרונה הגדול של רשת האינטרנט. הרשת היא למעשה ספריה בגודל שלא ניתן לדמיין, וכמו כל הספריות מלאה בחדשות, רכילות, חומר ארכיוני ודברים אחרים שיכולים להיות לא רלוונטיים, שגויים או מרגיזים ברמות שונות. הרשת הפכה את הנגישות למידע הזה חופשית יותר מאי פעם בהיסטוריה. מנועי חיפוש צריכים להיות כמו קטלוגים בספריה - ברורים וניטרליים, וללא חשש לגבי מה שהתוכן עשוי לחשוף, או האופן שבו ניתן להשתמש בו. זה צריך להיות עניינם של אזרחים, לא ממשלות, להבחין מה נכון ומה לא, מה מועיל ומה לא רלוונטי. אנשים צריכים להיות זהירים בוויתור על הסמכות להפעיל כושר שיפוט בעניין הזה, אפילו לטובת בית משפט שבוחן לעומק את הסוגיה ותומך בצד החלש.

לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:

  • אינטרנט
  • פרטיות

כתבות מומלצות

גילה פימה. "בשיא הקושי שלי ראיתי שאני יכולה להעלות חיוך למישהו אחר שקשה לו"

"לעבודה שלי יש סטיגמות, היא לא נחשקת. אבל לא אכפת לי מה חושבים"

אילו מניות עשויות לשרוד טלטלות קשות?

"שגר ושכח": האם יש מניה ששווה להשקיע בה ל-20 שנה?

ארוחה של מקדונלד'ס. המגמה הכללית של השמנה לא יכולה להיות מיוחסת רק להתנהגות של הפרט, אלא גם לסביבה שבה כולנו חיים

בשקט בשקט, העלימה מקדונלד'ס אופציה מהתפריט – והיא יודעת בדיוק למה

כספומט ביטקוין ברומניה. רשתות בלוקצ'יין שיצליחו לשרוד את התקופה הנוכחית - ייתכן שיזכו בכל הקופה

המשבר בקריפטו נכנס לשלב הבא: מלחמת כל בכל

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר TheMarker

על סדר היום

בראש החדשות:
  • ריבית
  • שכירות
  • מדד המחירים לצרכן
  • קריפטו
  • משכנתא
  • דיסני+
  • המהדורה היומית
מושב צופית. "לא ייתכן שנהרוס את העיר בציפוף חסר אבחנה, בעוד ממול גרים בנחלות של חצי דונם במושב"

"השטחים בעיר הזאת נגמרו - ובמושב ממול גרים בנחלות ענקיות""השטחים בעיר הזאת נגמרו - ובמושב ממול גרים בנחלות של חצי דונם"

המשאית שצפויה להגיע בקיץ הקרוב. "אם המדינה תיכנס להנעה במימן, היא תוכל להיות עצמאית מבחינה אנרגטית"

פולט רק מים, עם תדלוק מהיר: כלי הרכב החדשני שיגיע בקרוב לישראל

הקרנת נאום של נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין

רוסיה הגיעה לחדלות פירעון — לראשונה מ-1918

שרת האנרגיה קארין אלהרר. באמצעות באי כוחה קבלה על כך שרשות החברות הפעילה ביקורת בחוסר סמכות

יו"ר חברת החשמל "שרף" את היועצת - השרה קארין אלהרר לקחה עורך דין פרטי

יוחנן לוקר, יו"ר כללית

מה שקורה בכללית רע לכל מערכת הבריאות. יש לכך כתובת ברורהמה שקורה בכללית רע לכל מערכת הבריאות. למצב הזה יש כתובת ברורה

מחשב עם קוד

איך עוברים לפלטפורמת קוד פתוח בשפה אחת?

בשיתוף One Systems

מדדים של קסם

תוכן שיווקי
 4 חברות בענף הסייבר עם זווית ישראלית

4 חברות בענף הסייבר עם זווית ישראלית

תוכן שיווקי
 5 דברים שכדאי לדעת על "חוק מור"

5 דברים שכדאי לדעת על "חוק מור"

תוכן שיווקי
5 פסקי דין מהפכניים של בג״ץ בענייני תכנון ובנייה

5 פסקי דין מהפכניים של בג״ץ בענייני תכנון ובנייה

תוכן שיווקי
4 חברות בחזית ענף האנרגיה הנקייה

4 חברות בחזית ענף האנרגיה הנקייה

תוכן שיווקי

כתבות שאולי פספסתם

האי סנטוריני ביוון.
גלויות הכתובות כאגדות
עם מודרניות

"פעם, בקיץ עוד אפשר היה למצוא טיסה ליוון ב–150 דולר. היום, זה כבר 450"

כרם התימנים. "נהייתה שכונה של אנשים מפונפנים"

"יש מיליונרים מכל העולם שהוקסמו מהשכונה, רוצים כאן נכס - ולא מעניין אותם המחיר"

דה מרקר
  • Facebook
  • Twitter
  • Android
  • Apple
  • Email
  • RSS
  • רכשו מנוי
  • בלוגים
  • תנאי שימוש
  • צרו קשר
  • פרסמו באתר
  • שירות למנויים
להורדת האפליקציה© כל הזכויות שמורות
  • דיוורים
  • מערכת
  • הנהלה
  • רכשו מנוי
  • ביטול מנוי
  • שאלות ותשובות
  • צרו קשר
  • פרסמו אצלנו
  • הצהרת נגישות

מדורים

  • כל חדשות היום
  • שוק ההון
  • נדל"ן
  • בעולם

הארץ

  • הארץ
  • חדשות
  • תרבות
  • השבוע פודקאסט הארץ
  • ספורט
  • בחירות 2022

כלים שימושיים

  • האימייל האדום
  • RSS
  • צרו קשר
  • תקנון האתר
  • מדיניות פרטיות
  • מידע למנויים
  • מינוי
  • כנסים
  • נגישות

Haaretz

  • Haaretz.com
  • Israel News
  • Middle East News
  • Archaeology
  • Pinochet's Chile - Israel
  • A. B. Yehoshua
  • RRR
  • Disney+ what to watch

שיתופי פעולה

  • פעילויות ליום הולדת
  • מדריך הפנסיה
  • משקיעים במחר של תל-אביב בחסות גינדי TLV
  • השקעות נדל"ן בחו"ל
  • SUPERMARKER – צרכנות פיננסית
  • התחדשות עירונית
  • CitySquare
  • Detaly.co.il
  • מטבחי חוץ
  • עורכי דין
  • מינוס אחת
  • משרדי תיווך
  • מוסכים מורשים
  • גישור משפחתי
  • ביטוח חיים בארצות הברית
  • תכנון פרישה מקצועי
  • טיפול בוורטיגו
  • עורכת דין פלילית באשדוד
חדשות, ידיעות מהארץ והעולם - הידיעות והחדשות בעיתון הארץ. סקופים, מאמרים, פרשנויות ותחקירי עומק באתר האיכותי בישראל
© כל הזכויות שמורות להוצאת עיתון הארץ בע"מ