קטנים אבל ממזרים
המונח "טכנולוגיות מים" נעשה שגור יותר ויותר. בפני הממשלה אף הונחה תוכנית להשקעה של 730 מ' ש' בתחום. אקוויז טכנולוגיות פיתחה פטנט להגדלה של היקף הטיהור
בשנה האחרונה נהפך המונח "טכנולוגיות מים" שגור יותר ויותר. בפני ממשלת ישראל אף הונחה תוכנית חסרת תקדים להשקעה של 730 מיליון שקל בטכנולוגיות מים ישראליות כדי להפוך את ישראל ל"עמק הסיליקון" של עולם המים. התוכנית השאפתנית צומצמה ל-87 מיליון שקל בשלב ראשון, כשהמטרה היא להביא את הענף למוביל בישראל ולאחד המובילים בעולם. שוק המים העולמי נמנה עם אחד מחמשת השווקים הגדולים בעולם, וגודלו מוערך ב-400 מיליארד דולר בשנה בקצב צמיחה מדהים של 8%. שוק המים הוא אחד השווקים היחידים שהענקים הגלובליים עוד לא השתלטו עליו.
החממות הטכנולוגיות
ההערכות השונות הן שהביקוש למים יילך ויגדל בשנים הבאות ויגיע לכ-30% עד 2025. הדרישה למים כבר החלה. עם זאת, קיימים מקורות גדולים של מים, וכאן נכנסת הטכנולוגיה לתמונה. טכנולוגיית המים מאפשרת להפוך את המים מכאלה שאינם מתאימים לצריכה למים מתאימים לצריכה. זאת, באמצעות פיתוח של פתרונות יצירתיים המושתתים על טכנולוגיה כגון התפלה.
אחת החברות שספונה לה במשרדיה בהרצליה ומשם מנהלת עסק חובק עולם, היא אקוויז טכנולוגיות מים חכמות. החברה מפתחת ומשווקת מתקנים לטיפול ביולוגי במי שפכים בעבור המגזר העירוני והתעשייתי. החברה הצעירה מפעילה בעולם את הטכנולוגיה שלה כבר מ-2001, ועם בעלי המניות שלה נמנים פולאר השקעות, ת.מ.ב ותמי מקבוצת כי"ל, וכן תאגיד אהמסה המקסיקאי, הפועל בישראל בין השאר בחידוש הפעילות במכרות הנחושת בתמנע.
הפטנט של החברה הצעירה הוא למעשה פיסת פלסטיק קטנה שאחראית להתליך חדשני. תהליך האגאר (Attached Growth Airlift Reactor - AGAR), אומר מנכ"ל החברה איתן לוי, הוא תהליך שבו אנחנו מנצלים שטח פנים גדול יותר של המוצר שלנו, המאפשרים פעילות ביולוגית אינטנסיווית, ובכך הגדלה משמעותית של היקף הטיהור.
לדברי לוי, זהו תהליך הניתן ליישום כשדרוג של מתקנים קיימים לטיפול במי שפכים, להקמת מתקני טיהור שפכים חדשים, או כטיפול אינטנסיווי במי שפכים בדרגת זיהום גבוהה, כגון שפכים תעשייתיים או שפכי בעלי חיים. "התהליך מבוסס על הגדלת מספר החיידקים האקטיוויים, הגורמת להגברת רמת הפעילות הביולוגית. הגברת רמת פעילות זו מאפשרת את הגדלת יכולת המערכת לסלק מרכיבים אורגניים ספציפיים, ותרכובות חנקן", הוא אומר. מתקני אקוויז פועלים מ-2001 בשטח מכון טיהור שפכים חדרה, וכמה מתקנים נוספים נמצאים בהקמה, ובהם בוויסקונסין, ארה"ב, וכן מתקן לטיפול בשפכי מפעל אינטל בקריית גת.
ימי הסטארט-אפ
לוי נזכר בימיהם הראשונים כסטארט-אפ קטן שרק קומץ אנשים האמינו במוצר. כיום אקוויז משווקת את מתקניה בעולם באמצעות רשת נציגי מכירות, כשבארה"ב וקנדה משווקות המערכות בידי אחת החברות הגדולות בעולם, US Filter.
דוגמה נוספת וצעירה יותר היא החממה הטכנולוגית כנרות. החממה נמצאת בתהליכי מו"מ מתקדמים עם קבוצת Stern Partners Inc הקנדית, שעתידה להשקיע בחממה הטכנולוגית כמעט 20 מיליון דולר בשלוש השנים הקרובות.
חברת PML פתחה מערכת מבוססת לייזר המסוגלת למדוד באופן רציף ריכוז, גודל וסוגי חלקיקים המצויים במים. המערכת בנויה על בסיס טכנולוגיה של אלומות לייזר מובנות שפיתח הפרופ' יוסף שמיר מהטכניון.
המערכת "יושבת" על מאגר המים או המוביל, ומסוגלת לנטר בזמן אמת ובאופן רציף את ריכוז החלקיקים שבמים, התפלגות גודלם וגם להבחין בין סוגי חלקיקים. כתוצאה מהיכולות האלו ניתן להתאים משטרי סינון של מים בהתאם למצב החלקיקים המרחפים בהם, ולדבר יש השלכות כבדות משקל על מעקב ושיפור איכות המים וחיסכון באנרגיה ועלויות.
כתבות מומלצות

מבחינת חברות התעופה, השאלה אם תגיעו ליעד עם המזוודה היא "בעדיפות אחרונה"

רוסיה הגיעה לחדלות פירעון — לראשונה מ-1918

המשבר בקריפטו נכנס לשלב הבא: מלחמת כל בכל

"לעבודה שלי יש סטיגמות, היא לא נחשקת. אבל לא אכפת לי מה חושבים"
תגובות
על סדר היום
מדדים של קסם
כתבות שאולי פספסתם
"שגר ושכח": האם יש מניה ששווה להשקיע בה ל-20 שנה?
