לעצור את הזליגה הטכנולוגית מישראל
עדיין לא מאוחר לעצור את המגמה: יש לשנות את המדיניות והתקציב לפני שנגלה שהפוטנציאל הנדיר שיש לנו נודד לחו"ל ומוביל את הפריחה שם
האם ממשלת ישראל, שמקצה רק 1.4 מיליארד שקל לתקציב המדען הראשי, עושה מספיק כדי לשמר ולטפח את יתרונותיו של ההיי-טק הישראלי? בשנים האחרונות אנו עדים לכרסום שיטתי ומתמשך בתקציב המדען הראשי, שמביא לצמצום הסיוע לחברות. ב-2005 סופקו רק 18% מהתקציבים המבוקשים מהמדען במסלול המו"פ התחרותי, לעומת 34% בעבר.
ומה קורה למו"פ הישראלי? המוניטין שלו נהפכו לשם דבר בעולם, ומדינות רבות מוכנות להשקיע כדי לזכות בכישרונם של היזמים הישראלים. קרן סינגפור-ישראל, שהוקמה כמאמץ של שתי המדינות לקדם מחקר משותף, מכירה בכך ששיתוף זה הוא דרך מחוכמת לזליגת טכנולוגיה ישראלית לסינגפור; אירלנד פתחה משרד קשר בהרצליה, שמציע ליזמים ישראלים סיוע במימוש יוזמותיהם באירלנד; בקפריסין החליטו גורמים מסחריים להקים חממה טכנולוגית אליה גויסו מנהלים ישראלים לצורך "ציד" של פרויקטים טכנולוגיים והבאתם לקפריסין; בהולנד הגדילו לעשות, ובחממה הטכנולוגית בעיר דלפט הוקם האתר israeloffice.com המזמין ישראלים להעתיק את פעילות המו"פ לשם.
המדען הראשי, ד"ר אלי אופר, חוזר ומתריע כי על הממשלה להגדיל את תקציבו בכמיליארד שקל כדי שתעשיית היזמות הטכנולוגית של מדינת ישראל לא תאבד יתרונה מול מדינות אחרות. לפני שנה, בעת כהונתו כשר התמ"ת, דרש אהוד אולמרט להכפיל את תקציב המדען. אפילו מפלגת העבודה החברתית, השותפה הבכירה בקואליציה, כותבת במצעה: "הממשלה תפעל להגדלת תקציבי המדען הראשי באופן משמעותי".
עדיין לא מאוחר לעצור את מגמת הזליגה של טכנולוגיות ויכולות מדעיות מישראל. יש לשנות את המדיניות והתקציב לפני שנגלה שהפוטנציאל הנדיר שיש לנו נודד לחו"ל ומוביל את הפריחה שם. לפיכך על הכנסת לפעול להגדלת תקציב המדען הראשי, בין הקריאה השנייה והשלישית של תקציב המדינה.
הכותב הוא שותף מייסד בחברת סאנרייז פרויקטים