"לחץ על הספרה 1 כדי להצביע לביבי": כך הבלוקצ'יין יחסוך לציבור 475 מיליון שקל
היתרון של הצבעה דרך מכשיר הטלפון היא החיסכון בעלויות העצומות של יום הבחירות למשק ■ החיסרון - הפרוטוקולים אמנם מאפשרים שקיפות עבור המצביעים ויעילות בתהליך ההצבעה וספירת הקולות אבל אבטחת המידע וזהות המצביעים מוטלות בספק

475 מיליון שקל זה לא מעט כסף. כסף שבטוח היה יכול להועיל לאזרחי ישראל אילו היה מוקדש לרווחה, בריאות, חינוך או אפילו ביטחון. אבל אולי בעצם אנחנו לא חייבים להוציא מהכיס 475 מיליון שקל מכספי המדינה בכל מערכת בחירות. אולי אפשר אחרת?
בשנים האחרונות חוקרים באוניברסיטאות שונות חקרו ופתחו פרוטוקולים מבוססי קריפטוגרפיה, ואיך לא – בלוקצ'יין (Blockchain) שבעצם מאפשרים הצבעה באופן חשאי ומרחוק. כלומר ממחשב או טלפון נייד. אפשרות כזו יכולה לחסוך לנו לא מעט כסף. הפרוטוקולים הללו מאפשרים לכל אדם בעל זכות הצבעה לממש את זכותו הדמוקרטית באמצעות מפתח מיוחד, דרך סיסמה שנשלחת ישירות אליו. ממש כמו ההצבעות לכל תוכניות הריאליטי הבוחר יכול לבחור ב-1- בנימין נתניהו; 2- בני גנץ וכן הלאה, והסיסמה תצפין את הבחירה ולא תאפשר קריאה או שינוי של ההצבעה.
בחירות 2019 - סבב ב': מה אפשר היה לעשות עם 475 מיליון שקל?
האנשים שישלמו בחייהם על ההחלטה ללכת לבחירות עדי ניב יגודה | אנחנו לא עושים מספיק ספורט - וזה פוגע בבריאות, בחינוך ובכלכלה יואב כהן | גם לפריפריה מגיע חינוך למצוינות בלה אברהמס | עבודות יזומות 2019: אם כבר להוציא כסף, אז בהשקעה שתחזיר את עצמה דן מנו
לאחר שההצבעה מסתיימת כל אחד מהמצביעים יכול לקבל את הסכימה המוצפנת של כלל הצבעות ולוודא שהצבעתו אכן אמיתית ונכללה בסכימה הכוללת. אפשרות שאין לנו היום ולכן לאחר כל מערכת בחירות אנחנו עדים לקלפיות בהם סך הקולות שנספרו עולה על מספר הזכאים לבחירה באותו הקלפי. בכן אופן, בשלב זה, ניתן לסכום באמצעות פרוטוקול סכימת הקולות מבלי לחשוף את הצבעותיהן הפרטניות של הבוחרים וכאן מסתיימת לה מערכת הבחירות ויש לנו ראש ממשלה חדש, או ישן. בשני המקרים אין צורך ב-475 מיליון שקל.
אבל כמובן שיש כאן מלכוד. הפרוטוקולים שפותחו עד היום אמנם מאפשרים שקיפות עבור המצביעים ויעילות בתהליך ההצבעה וספירת הקולות אבל אבטחת המידע וזהות המצביעים מוטלות בספק. עצם העובדה שהבחירה מתבצעת באזור שאינו מבוקר, כמו בקלפי, תביא לידי כך שהבוחר לא יהיה היחיד מול המסך בזמן ההצבעה. דבר שכאמור יאפשר ללחוץ או להתחזות לבוחר ולהצביע בשמו. בנוסף, מערכות תקשורת ומחשבים, מאובטחות כל שיהיו, עלולות להיפרץ ובעצם לאפשר לאויבנו הקרובים והרחוקים ולבעלי אינטרסים מבית או מחוץ להשפיע ולשנות את תוצאות הבחירות.
זה כמובן דבר שאינו מתקבל על הדעת. מצד שני, זה די ברור, לפחות לעניות דעתי, שתהליך הבחירות לא יישאר כפי שהוא היום עוד הרבה שנים. הטכנולוגיה משנה ותשנה את פני הדמוקרטיה. הדוגמה הבולטת ביותר לכך היא השפעת הרשתות החברתיות על הדמוקרטיה ועל משטרים רודניים ברחבי העולם. בישראל, הרשתות החברתיות שינו את האופן שבו נבחרי הציבור מתקשרים עם הציבור הרחב – באופן ישיר ולא רק באמצעות תיווך של אמצעי התקשורת. במשטרים דיקטטוריים או מלוכניים ברחבי העולם כמו בלוב או ונצואלה או סוריה, רשתות חברתיות מאפשרות לציבור להתאגד ולנסות לשבור את המשטר המדכא.
באופן דומה, ההתפתחויות האחרונות בתחום ההצפנה והבלוקצ'יין תאפשרנה בשנים הקרובות לשנות את תהליך ההצבעה ואת הדרך בה אנחנו ממשים את הדמוקרטיה. בארה"ב התהליך הזה כבר מתרחש והממשל בוחן מספר אפליקציות מבוססות בלוקצ'יין לשימוש בבחירות לנשיאות ב-2020.
475 מיליון שקל יכולים מאוד להועיל לקדם פתרון יעיל, מאובטח ונגיש. פתרון שבעתיד הרחוק יהיה אפשר להתבסס עליו לא רק לבחירות לכנסת אלא גם למשאלים יותר טקטיים או נקודתיים כמו למשל האם את או אתה בעד יציאת בריטניה מהאיחוד האירופי; האם את או אתה בעד העלאת שכר חברי הכנסת; או האם את או אתה בעד חוק ההתגברות. הטכנולוגיה תאפשר לנו בעתיד הקרוב לשנות את הדרך בה אנחנו עושים דמוקרטיה וכמובן לחסוך 475 מיליון שקל בכל מערכת בחירות.
לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:
כתבות מומלצות
האוויר מתחיל לצאת משוק הדיור ברחבי העולם. להלן חמש דוגמאות

אחרי נפילה של יותר מ-20%, הגיע הזמן לקנות מניות? זה המדד שצריך לבדוק
אל על מובילה בביטולים, המטוס של וויז אייר "קיבל מכת ברק": קיץ כאוטי בנתב"ג

מיליארדים מהפקעות קרקע, סמכויות אגרסיביות, ופוליטיקה קטנה: המלחמה על חוק המטרו
תגובות
על סדר היום
מדדים של קסם
כתבות שאולי פספסתם
איך מטפסים לעשירון השכר העליון — ומי מצא דרך עקיפה כדי להגיע אליו
