המועצה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה את הקמת היישוב חנון
היישוב יוקם בעוטף עזה, בתחום המועצה האזורית שדות נגב ■ האישור ניתן למרות התנגדותם של משרדי האוצר והגנת הסביבה, עיריית נתיבות וארגוני הסביבה ■ ההחלטה תובא לאישור הממשלה

המועצה הארצית לתכנון ולבנייה, בראשות שלומי הייזלר, אישרה הבוקר (שלישי) את הקמת היישוב החדש חנון בעוטף עזה, 7 ק"מ מגדר המערכת. היישוב, שיוקם מזרחית לקיבוץ סעד, בתחום המועצה האזורית שדות נגב, ובסמוך לעיר נתיבות, יוגדר כיישוב קהילתי והוא צפוי לכלול 500 יחידות דיור.
את התוכנית להקמת היישוב החדש, קידם משרד השיכון בהמשך להחלטת ממשלה מ-2020, שלפיה יוקם יישוב בעוטף עזה. מאז קידם המינהל לענייני הכפר במשרד השיכון, האמון על קידום והקמת יישובים, כמה חלופות להקמת היישוב, בסופן הוגש תזכיר תכנוני למועצה הארצית. בדיון הציג משרד השיכון את עמדתו כי הקמת היישוב החדש במיקום שנבחר, תתרום לפיתוח הפריפריה ולחיזוק הנגב, ואף תיתן מענה לביקושי ההתיישבות באזור ולחיזוק הגבול הדרומי של ישראל מול רצועת עזה.
מנגד הציגו משרדי האוצר והגנת הסביבה, וכן עיריית נתיבות וארגוני הסביבה, עמדה מנוגדת, שלפיה אין מקום להקמת יישוב חדש שהקמתו כרוכה בעלויות עתק, וכי הוא צפוי לפגוע בשטחים פתוחים ולהחליש את נתיבות. בדיון הבוקר הצביעו 15 חברי מועצה ארצית בעד הקמת הישוב, ושישה התנגדו. כעת, תובא ההחלטה להקים את היישוב במיקום שנבחר לאישור הממשלה, ולאחר אישורה יחל הליך תכנון היישוב במוסדות התכנון.
"אני שמח על החלטת המועצה, ישנה חשיבות לאומית עצומה בהקמת יישוב חדש בימים אלה, בייחוד בעוטף עזה", אמר שר השיכון זאב אלקין. "אנו נחושים להמשיך לבנות ולפתח את ההתיישבות בכל חלקי הארץ. מאז כניסתי לתפקיד שר הבינוי והשיכון חיזקנו את רמת הגולן, הבקעה, יהודה ושומרון, היום אנו מחזקים גם את עוטף עזה."
- בניגוד להיגיון הכלכלי: הממשלה תאשר הקמת ישוב חדש בנגב
- "גם בנתיבות יש וילות כמו בבברלי הילס": המאבק על הקמת היישוב הקהילתי
- כישלון ידוע מראש: כל יישוב חדש רק מחליש את הפריפריה
שרת הפנים איילת שקד מסרה: "התרגשות. ממשיכים לעשות היסטוריה בנגב. ברכות לישוב החדש שאושר היום במועצה הארצית ויקלוט 500 משפחות חדשות. החזון של בן גוריון מתגשם לנו מול העיניים ורלוונטי מתמיד. הקמת יישובים חדשים זו לא רק בשורה לשוק הדיור, אלא בראש ובראשונה הגשמת החלום הציוני וחיזוק העוטף".
"הקמת היישוב תגרום לזליגת אוכלוסייה חזקה מנתיבות"
"ההחלטה סותרת את כל המדיניות של מינהל התכנון להקמת יישובים חדשים", אומר עו"ד רון צין, ראש מחלקת תכנון ובנייה תשתיות וסביבה במשרד תדמור לוי שייצג את עיריית נתיבות בדיון, "נתיבות היא העיר הגדולה במערב הנגב, מתפתחת בקצב מהיר, תוך שנים ספורות גדלה מ-33 אלף תושבים ל-45 אלף תושבים כיום, ואף צפויה להגיע ל-100 אלף תושבים. צריך לאפשר לה להתפתח בהתאם, ולחזק אותה. הקמה של יישוב בן 500 וילות עם אוכלוסייה חזקה, תגרום לזליגה של תושבים חזקים מנתיבות ליישוב החדש. ביישובים הקיימים בשדות נגב יש עוד עתודות ליחידות דיור נוספות, ואם יש בעיה להתקבל ליישובים האלה בגלל וועדות קבלה, אז צריך לטפל בוועדות הקבלה. הפיתרון הוא לא בהקמת יישוב חדש".
צין הוסיף כי משמעות ההחלטה היא מתן אור ירוק לתחילתו של הליך תכנוני, "נתיבות מקווה שיעלה בידה במהלך הליכי התכנון לשכנע את מוסדות התכנון כי אין מקום בנסיבות הנוכחיות להקים את היישוב וככל שלא תגיע לתוצאות הרצויות תשקול אם להגיש עתירה".
מהחברה להגנת הטבע נמסר: "מדינת ישראל, מתאפיינת במצוקת קרקע חמורה, הנובעת ממגבלות שטח, מגידול נמרץ של האוכלוסייה ובעיקר מתרבות שימושי קרקע בזבזנית. אלה הסיבות שבגללן היא עומדת להיות המדינה הצפופה במערב. לכן, אין במהלך של הקמת יישובים חדשים, שום היגיון - לא תכנוני, לא כלכלי, לא חברתי ולא סביבתי. מכל הבחינות האלה, יש עדיפות ברורה וחד-משמעית, לעיבוי וחיזוק יישובים קיימים, על פני הקמת יישובים חדשים. יוזמות של הקמת יישובים חדשים, פוגעות ברצף השטחים הפתוחים, ובעקבות כך, בבתי הגידול של חיות הבר ובצומח - הן בשל הקמת היישוב עצמו והן בשל הצורך בהקמת התשתיות הנלוות ליישוב החדש. בנוסף, התוכניות להקמת יישובים חדשים, גם לוקות בחוסר יעילות כלכלית, והן גורמות לפגיעה חברתית בחוסן הכלכלי של היישובים הקיימים, באותו המרחב".
במשרד להגנת הסביבה מסרו כי "המשרד סבור שיש להימנע מהקמת יישובים חדשים, וכי ריבוי יישובים חדשים נגד את עקרונות תמ"א 35. הקמת יישובים כפריים חדשים בסמוך ליישובים עירוניים המציעים מלאי תכנוני נרחב של יחידות דיור המקודמות על ידי המדינה, עלולה לפגוע בהשגת יעדי הממשלה ובחיזוק הערים. הקמה של יישוב חדש כרוכה בעלויות רבות במאות אחוזים על פני תוספת המרקם קיים. אין הצדקה להשקיע את משאבי המדינה בסבסוד הקמת יישובים שבאים על חשבון השקעת אותם משאבים בחיזוק ובשיפור היישובים הקיימים".
כתבות מומלצות

"היערכו לגרוע מכל": נבואות החורבן בהיי-טק מתחילות להגשים את עצמן

לקחתם משכנתא בחודשים האחרונים? גם אתם כבר שילמתם על עליית הריבית

הריבית במשק מזנקת – מה כדאי לעשות עם ההלוואות שלקחתי?

"הציעו לי להעביר את החיסכון מאלטשולר. האם כדאי לי?"
תגובות
כתבות שאולי פספסתם

"אנשים חושבים לעצמם - איזה משכורות, איזה טירוף. בפועל זה רחוק מאוד מהמצב"
