"הקבלנים יוציאו כסף מהכיס": בכנסת מקדמים מינוי של אחראי בטיחות באתרי בנייה
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת אישרה לקריאה שנייה ושלישית הצעת חוק המסדירה מינוי של אחראי בטיחות באתרי בנייה גדולים ■ ניסנקורן: "זה חלק ממכלול צעדים חיוניים"

ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת אישרה היום (ג') לקריאה שנייה ושלישית הצעת חוק שתחייב קבלנים למנות ממונה בטיחות בכל אתר בנייה של מבנה שגובהו מעל 6 מטרים ושטחו גדול מ-1,000 מ"ר. את הצעת החוק יזמו ח"כ איל בן ראובן (המחנה הציוני), יו"ר הוועדה ח"כ אלי אלאלוף (כולנו) וח"כ חאג' יחיא עבד אל חכים (הרשימה המשותפת).
משמעות ההצעה היא אמנם עלות נוספת לחברות הקבלנים וייקור של הליך הבנייה, אך היא מיועדת להבטיח כי עבודות הבנייה ילוו בבעל תפקיד שכל עבודתו היא פיקוח על הבטיחות באתר. יוזמי ההצעה מקווים שההצעה תובא לקריאה שנייה ושלישית במהירות.
טירוף הנדל"ן בתל אביב ובחיפה. האינטרסנטים והנדל"ניסטיות בשיחה פתוחה
על פי ההצעה, עוזר הבטיחות יחויב להיות נוכח בכל עת שבה מתבצעות באתר עבודות בנייה או הנדסה. הממונה יועסק אך ורק בבחינת קיום הוראות הבטיחות, ידווח למנהל העבודה על ליקויים, יתריע על ליקויים בפני העובדים ויתעד אותם.
כדי למנוע ניגוד עניינים - מאחר שממונה הבטיחות יועסק על ידי מנהל העבודה והיזם - קובעת ההצעה כי יוענקו לו הגנות מפני פיטורים או פגיעה בתנאי העסקתו. הוראות החוק החדשות יחולו כהוראת שעה לחמש שנים, עם אפשרות הארכה לשנתיים נוספות - שבסיומן ייבחן ההסדר מחדש.
בדיון בוועדה הגדיר אלאלוף את המצב באתרי הבנייה "מצב חירום", ואמר כי "על משרדי הממשלה לקחת אחריות על הנושא, ולא לנסות ולומר כל פעם 'זה לא אני, זה הוא'".
יו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן, הגיע לדיון כדי לתמוך בקידום ההצעה, ואמר כי "מה שקרה בשנים האחרונות בתחום תאונות הבנייה זה מצעד איוולת. כלל הצעדים שנעשים כעת הם מכלול אחד חשוב, שיש ליישם אותו וליצור שינוי דרמטי בתחום, שיציל חיים רבים". ניסנקורן גם התייחס לאחריותם של העובדים עצמם, ואמר כי "לא אתחמק ולא אמנע גם מסנקציות על עובדים שלא יקיימו הוראות בטיחות".
אמנון שינדלר, יו"ר ועד מנהלי העבודה, אמר כי "למנהל עבודה באתר בנייה יש אחריות אדירה על הכתפיים, ולעוזר בטיחות תהיה משמעות חשובה בהגנה על בטיחותם של העובדים. סוף-סוף המדינה לקחה אחריות על גורל הפועלים".
ראובן בן שמעון, מייסד הפורום למניעת תאונות עבודה, אמר כי "מדובר בצעד היסטורי. המצב היום הוא בלתי נסבל כאשר מנהל העבודה באתר הבנייה נאלץ להתמודד עם נושא הבטיחות כמעט לבדו לצד יתר משימותיו השוטפות, שכוללות בין היתר ניהול כלל גורמי העבודה באתר וקידום הבנייה. עד כה תחום הבטיחות נדחק לשוליים, והפועלים מופקרים אל מותם כי האצת הבנייה יותר חשובה. כעת על הקבלנים והיזמים להוציא כסף מהכיס ולמנות עוזר בטיחות, שיפעל לצד מנהל העבודה במשרה מלאה כמכפיל כוח לקידום ואכיפת הבטיחות באתר הבנייה, ולמנוע קטל".
לדברי בן שמעון, "אישור החוק הוא אבן דרך נוספת אך לא מהווה תחליף למהלכים נוספים שנחוצים, ובהם שלילת רישיונות של קבלנים עברינים, מניעת השתתפות במכרזים ממשלתיים של קבלנים שאצלם נהרגו ברשלנות פועלי בניין ובאתריהם הוטלו צווי בטיחות בגין הפרות בטיחות, לרבות חובות חקוקות וסיכון חיי עובדים, ושינוי חקיקה שיאפשר סגירת אתרי בנייה לפרק זמן ממושך של 30 יום לאחר כל תאונה קטלנית ולא ל-48 שעות כפי שנהוג היום".