שוכר דירה? אולי אתה אחראי לבטח אותה - מבלי שידעת
ביטוח הדירה אינו מכסה באופן אוטומטי את הדייר השוכר אותה: חוזי השכירות הסטנדרטיים מטילים את האחריות לביטוח המבנה על השוכר, וכך נוצר מצב בו השוכר נהפך לאחראי על דירה שאינה שלו
חתימה על חוזה שכירות נחשבת להליך שיגרתי - ולמרות זאת, צריך לזכור שבעצם החתימה על חוזה השכירות, אנו כשוכרים מתחייבים לדאוג לשלמות ותקינות רכוש שאינו שייך לנו. ביטוח דירה שכורה נועד להגן עלינו מפני כל צרה שלא תבוא, ומעניק לנו כיסוי במקרה של נזקים לדירה.
חוזי השכירות הסטנדרטיים מטילים את האחריות לביטוח המבנה על השוכר, וזה יוצר מצב שבו השוכר נהפך לאחראי על דירה שאינה שלו, בכל המובנים (למשל, במקרה של רעידת אדמה). מי שמתכוון לעשות ביטוח כזה, צריך להיות מודע להתחייבות זו. לחילופין, מקובל בשוק השכירות בדרך כלל שבעל הבית רוכש ביטוח מבנה, והשוכר רוכש ביטוח תכולה וצד ג'. האם מדובר בפתרון שמכסה את השוכרים בפני נזקים? התשובה על כך שלילית, ויעיד על כך מקרה שקרה לסטודנטית ששכרה דירה.
טירוף הנדל"ן בתל אביב ובחיפה. האינטרסנטים והנדל"ניסטיות בשיחה פתוחה
בדירת הסטודנטית פרצה שריפה, שגרמה לנזק לתכולת הדירה ולמבנה. למזלה של הדיירת, מכבי האש כיבו את השריפה, לפני שנגרמו נזקים לדירות השכנים. בעל הבית, שביטח את המבנה, תבע את חברת הביטוח שלו, שפיצתה אותו בגין הנזקים למבנה הדירה. ואולם מיד לאחר התשלום, חברת הביטוח הגישה תביעה נגד הסטודנטית, ובה טענה כי היא אחראית לשריפה שפרצה, ודרשה לפצותה בסכום ששילמה. ואכן, הסטודנטית נאלצה לשלם.
כדי להימנע ממקרה חמור כזה, הסטודנטית היתה חייבת לדרוש שיירשם בהסכם השכירות כי הפוליסה שעשה בעל הבית תכסה גם אותה, או שלחברת הביטוח לא תהיה זכות לתבוע אותה. המצב היה עלול להיות חמור פי כמה, אם חס וחלילה היה נגרם נזק לדירות אחרות.
אז מי צריך לבטח את הדירה? על השוכר לדעת כי אם לא קיימת הוראה מפורשת לרכישת ביטוח מבנה בחוזה השכירות, האחריות על הדירה מוטלת עליו, כל זמן שהוא מתגורר בה - ולכן כדאי שירכוש ביטוח. אפשרות רווחת יותר היא שבמסגרת חוזה השכירות, בעל הדירה מחייב את השוכר לרכוש ביטוח לדירה המושכרת, ואף לכלול במסגרתו ביטוח אחריות כלפי צד שלישי.
במקרה שבו בעל הדירה כבר רכש ביטוח מבנה לדירה השכורה, או שהוא מתחייב בטרם החתימה על החוזה לבטח את הדירה, ומוסיף את השוכרים לביטוח - יהיו השוכרים פטורים מרכישת ביטוח בעצמם. אם זה אכן המצב, חשוב לוודא כי המשכיר אכן הוסיף את שמכם לביטוח, או לחילופין כלל בפוליסה סעיף ויתור על שיבוב כלפיכם. אחרת, אם וכאשר ייגרם נזק לדירה, תהיה חברת הביטוח רשאית לתבוע מכם את הנזק ששילמה לבעל הדירה, במידה ונגרם עקב מעשה או מחדל שלכם, כפי שקרה לסטודנטית חסרת המזל.
סעיף חשוב נוסף עבור שני הצדדים הוא ביטוח על אובדן שכר דירה. ביטוח זה מעניק כיסוי הן למשכיר, שעלול לאבד הכנסה משכר דירה כתוצאה מנזק שאירע לדירה, והן לשוכר, שעלול לאבד שכר דירה ששולם מראש. בחוזי שכירות רבים ניתן למצוא סעיפים שמטילים על השוכר את האחריות על נזקים שאין לו נגיעה ישירה להם. לפיכך, כל שוכר דירה חייב לקרוא את חוזה השכירות בתשומת לב רבה, כדי לא ליטול על עצמו אחריות מיותרת ולא הכרחית.
הכותב הוא שותף במשרד עורכי הדין ויור ליברובסקי, המתמחה במקרקעין
כתבות מומלצות
האוויר מתחיל לצאת משוק הדיור ברחבי העולם. להלן חמש דוגמאות

אחרי נפילה של יותר מ-20%, הגיע הזמן לקנות מניות? זה המדד שצריך לבדוק
אל על מובילה בביטולים, המטוס של וויז אייר "קיבל מכת ברק": קיץ כאוטי בנתב"ג

מיליארדים מהפקעות קרקע, סמכויות אגרסיביות, ופוליטיקה קטנה: המלחמה על חוק המטרו
תגובות
על סדר היום
מדדים של קסם
כתבות שאולי פספסתם
איך מטפסים לעשירון השכר העליון — ומי מצא דרך עקיפה כדי להגיע אליו
