"חוק מע"מ אפס חמור ומנוגד לאינטרס הציבורי - אבל משרת אינטרס פוליטי"
ד"ר מיכאל שראל: "זה צעד מוטעה שיגדיל פערים ויגרום להאצת ביקושים בשוק הנדל"ן" ■ ח"כ שאמה-הכהן: "אם לא נפתור את מחירי הדיור, המכה שנקבל בבחירות הקרובות תהיה עוד יותר קשה ממה שקיבלנו בבחירות האחרונות"
"חוק מע"מ אפס הוא הדבר כל כך חמור וכל כך מנוגד לאינטרס הציבורי. יש לו עלויות מהותיות, חברתיות, וכלכליות כל כך מהותיות, ובעצם הדבר היחיד שהוא משרת אינטרס פוליטי קצר מועד. חשבתי שאני לא רוצה לחיות עם הדבר הזה ולתמוך בו. כיוון שהייתי עובד ציבור, הדבר היחיד שעמד בפני היא להתפטר", כך אומר ד"ר מיכאל שראל, לשעבר הכלכלן הראשי במשרד האוצר, בראיון ל-TheMarker TV וערוץ הכנסת. שראל התפטר מתפקידו לאחר ששר האוצר יאיר לפיד החליט לקבוע מע"מ בשיעור אפס לזוגות צעירים שירכשו דירות עד במחיר של עד 1.6 מיליון שקל.
שראל הוסיף כי "מבחינה פוליטית, זה אין ספק שזה צעד הוא מאוד אטרקטיבי. השאלה מה קורה מבחינה מקצועית כלכלית, חברתית, מקצועית. בעניין הזה אני לא בדעת יחיד או במיעוט. הייתי אומר שיש רוב מוחלט, אפילו קונצנזוס מלא, בקרב כל הדרג מקצועי. כל הכלכלנים - באקדמיה, בבנק ישראל , בבממשלה ובסקטור פרטי - כולם ללא יוצא מהכלל לפחות לפי דעתי חושבים שזה צעד מוטעה שיגדיל פערים בחברה שיגרום להאצת ביקושים בשוק הנדל"ן".
טירוף הנדל"ן בתל אביב ובחיפה. האינטרסנטים והנדל"ניסטיות בשיחה פתוחה
בתשובה לשאלה מדוע פקידי האוצר שהתנגדו לחוק לא יצאו להגן על חוק מע"מ אפס, השיב שראל כי "אני לא יכול לדבר בשמם. אבל צריך לשים לב שאף אחד לא יצא בעדו. זה מצב מאוד מוזר שמשרד האוצר מוביל חוק כל כך גדול מבחינת ההיקף. כשהאוצר מוביל חוק בסדר גודל כזה, מקובל שהפקידים הבכירים באוצר יוצאים ומסבירים לציבור מהו היגיון כלכלי, איזה היגיון כלכלי, איזה מטרות ישיג. הפעם יש שתיקה רועת וזה אומר דרשני".
- הפתרון של שראל: הפוך מזה של לפיד
- "כל הקהילה הכלכלית מתנגדת לחוק מע"מ אפס - אין לו היגיון כלכלי או חברתי"
ח"כ כרמל שאמה הכהן (ליכוד), שמאי מקרקעין במקצועו, אמר כי "החוק הזה עושה בדיוק ההיפך ולא יוזיל את מחירי הדיור, על חשבון מקורות שהם דווקא מהחלקים והחלשים בחברה. זה כמו בכיבוי אש - לשפוך בנזין במקום לשפוך מים. צריך לחלק חליפות חסינות אש וכך הם יהיו מרוצים. מי שיקבל את השובר הקופון מהאוצר - במקום לשלם הוא מקבל הטבה ואלה בדרך כלל האנשים שפחות צריכים לקבל עזרה ישירה מהמדינה. זה עיוות שלם. זה לא מוסיף דירה אחת בתחום ההיצע. במיליארדים הללו אפשר לעשות הרבה. ניתן להגביר ההיצע ויש החלטות אמיצות אחרות שהממשלה צריכה לקבל כדי לפתור את בעיית הדיור".
שאמה הכהן הוסיף כי "בעיית הדיור היא בעייה מספר אחת כלכלית, מקרו חברתיות וגם פוליטית. ממשלה כמו הממשלה הקודמת שלא הצליחה לפתור את מחירי הדיור שילמה מחיר קשה בקלפי. התוצר הזה של יאיר לפיד ויש עתיד. זה חלק ממשבר הדיור שלא הגיע לפתרון על ידי הממשלה".
שאמה הזהיר כי "אם לא נפתור את מחירי הדיור המכה שנקבל בבחירות הקרובות תהיה עוד יותר קשה ממה שקבלנו בבחירות האחרונות. החוק הזה היה צריך להביא אותו אם היה משבר במחירי הדיור. אם היינו במצב של מחירי דיור יורדים משבר בנקאי, ואנשים מפונים מהבתים שלהם, ורוצים לייצב את השוק, ולתת זריקה אז פשוט נותנים עירוי לוריד אבל לבן אדם שגם ככה הוא לא בשליטה ונתנו עוד אנדרנלין. והוא עוד יותר ישתולל. החוק הזה זה לא יביא לירידת מחירים". מהלכים כמו 'נתיב לדירה' והסרת חסמים הם טובים ועל כך מגיע ישר כוח לשר האוצר. החוק הזה עושה בדיוק הפוך. הוא טוב לסקרים ליש עתיד וליאיר לפיד. קשה להסביר לציבור למה החוק הזה רע. הציבור רואה שהאוצר מחלק כסף ומבחינתו המשיח הגיע".
לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:
כתבות מומלצות

"לעבודה שלי יש סטיגמות, היא לא נחשקת. אבל לא אכפת לי מה חושבים"
"שגר ושכח": האם יש מניה ששווה להשקיע בה ל-20 שנה?

בשקט בשקט, העלימה מקדונלד'ס אופציה מהתפריט – והיא יודעת בדיוק למה

המשבר בקריפטו נכנס לשלב הבא: מלחמת כל בכל
תגובות
על סדר היום
מדדים של קסם
כתבות שאולי פספסתם
