הכישלון של כחלון: קצב הבנייה ממשיך להידרדר - והמחסור בדירות צפוי להעמיק
מספר התחלות הבנייה ברבעון השני של השנה צנח ב-8.5% לעומת הרבעון הקודם - לאחר ירידה של 5% ברבעון הראשון של 2019

נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) מגלים כי קצב התחלות הבנייה ברבעון השני של השנה צנח ב-8.5% לעומת הרבעון הקודם, והסתכם ב-11,617 דירות בלבד. ירידה זו עוקבת לרבעון הראשון של השנה - שבו ירדו התחלות הבנייה ב-5%.
משמעות הנתונים היא תחזית להחרפה במחסור בדירות חדשות, שצפויות להגיע לשוק בעוד כשנתיים וחצי. נתונים אלה הם האינדיקציה החשובה ביותר לכישלון המוחלט של מדיניות הדיור הממשלתית - שהוביל שר האוצר, משה כחלון.
הירידה בקצב התחלות הבנייה נגרמת בעיקר כתוצאה מחוסר הוודאות של היזמים בשוק הדיור, והשפעת תוכנית מחיר למשתכן. התוכנית הגבירה את קצב התחלות הבנייה בשלוש השנים האחרונות, אבל גרמה לעודפי היצע של דירות בפריפריה בצפון ובדרום. עודף ההיצע ואלפי הדירות הממתינות לקונים סייעו למיתון קצב עליית מחירי הדיור, אך הם מרתיעים את היזמים מלהתחיל בבנייה חדשה, והמצב משתקף היטב בנתוני הלשכה.

למרות הירידה המסתמנת בחצי השנה האחרונה, מדווחת הלשכה על עלייה של 6.4% במספר התחלות הבנייה, אבל הבנייה רחוקה עדיין מהיעד שקבעה הממשלה. מהנתונים עולה שב-12 החודשים שהסתיימו ביולי החלה בנייתן של 51,890 דירות, לעומת 48,750 התחלות בניה ב-12 החודשים הקודמים.
היעד שהוצב בתוכניות הממשלה להקלת מצוקת הדיור היה 60 אלף התחלות בנייה בשנה, בעוד הקבלנים טוענים שנדרשות 70 אלף התחלות בנייה על מנת לספק את הביקוש השוטף ולספק את המחסור שהצטבר בענף במהלך השנים האחרונות.

למרות הירידה בקצב התחלות הבנייה, הנתונים מצביעים על יציבות ואף שיפור בתחום הדירות הנוספות לשוק, בעקבות התחדשות עירונית: ברבעון השני של השנה נבנו 1,745 דירות במסגרת תוכניות הריסה ובנייה מחדש, לעומת 1,565 דירות שנבנו ברבעון הראשון. בתחום תוספות הדירות (תמ"א) נבנו 929, דירות בהשוואה ל-865 דירות ברבעון הראשון.
הנתונים השנתיים מרמזים על ההשפעה השלילית שהיתה לתוכניות מחיר למשתכן על ענף הדיור בטווח הבינוני. התוכניות האיצו אמנם לתקופה קצרה את הבנייה בפריפריה, אבל הרתיעו יזמים מבנייה חופשית באזורים אלה, מחשש להיצף וקשיי מכירה בשוק החופשי. המספר הגבוה ביותר של התחלות בנייה בשנה השוטפת האחרונה (יולי 2018-יוני 2019) המשיך להיות בתל אביב, שבה אין כמעט תוכניות מחיר למשתכן ושוק הדיור מתנהל על פי היצע וביקוש.
בשנה האחרונה זינקו היקפי הבנייה בעיר ב-56% ל-4,704 התחלות בנייה. לעומת זאת בירושלים, שבה משקיעה הממשלה מאות מליוני שקלים ומכריזה על תכניות מחיר למשתכן והתחדשות עירונית, נרשמו בשנה האחרונה רק 2876 התחלות בנייה, גידול של 13.6% לעומת השנה הקודמת. עם זאת, הזינוק החד ביותר נרשם באור עקיבא, שם צמח מספר התחלות הבנייה בשנה האחרונה ב-232% ל-671 דירות. פעילות הבנייה המואצת בעיר גורמת בשנה האחרונה להיצע גדול ולירידות מחירים.
בחיפה צנח קצב התחלות הבנייה ב- 62, נתון המרמז על הסיבות לגידול הניכר של רכישות הדירות בעיר על ידי משקיעים.