עיריית ת"א נגד התושבים: שינתה את תוכנית השדרוג של בית בן גוריון בגלל שכנים שהתלוננו על רעש

התוכנית, בעלות של עשרות מיליוני שקלים, כללה מרכז מורשת לאומי עם חצר-גן פתוחה, מעבר רגלי בין רחובות ומבנה עם חללי תצוגה, חנות מוזיאון, בית קפה ואודיטוריום - אך איבדה את מאפייניה בעקבות התנגדות דיירי הבניינים הסמוכים ■ כעת תצטרך העירייה להכריע בין שלוותם הפרטית של כמה שכנים לבין טובת כלל הציבור

מירב מורן
מירב מורן
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מעבר לטוקבקים
הדמיה של חידוש ביתו של בן גוריון
הדמיה של חידוש ביתו של בן גוריוןצילום: אפרת קובלסקי אדרי

תוכנית ההתחדשות העירונית למגרש ביתו הפרטי של דוד בן גוריון בשדרות בן גוריון בתל אביב ממשיכה להתקדם. חברי מועצת העיר יידרשו להחליט בקרוב אם לאשר את מהלך הפיתוח הגדול המתוכנן במיקום האסטרטגי ובעל המשמעות הלאומית, אחרי שנגרעה ממנו רוב התועלת הציבורית.

ביתו של בן גוריון מוכרז אתר לשימור. יש בו מטבח, חללי מגורים וחדרי עבודה עם ריהוט מקורי, המדמים את שגרת יומו של ראש הממשלה הראשון, וכן ספרייתו המשתרעת על פני קומה שלמה. לאחר שבצוואתו תרם ראש הממשלה הראשון את ביתו למדינה, הכניסה לבית היא חינם על פי חוק, והצוואה והשימור גם יחד מגבילים את סוג הפעילות בו, את היקפה ואת ההכנסות ממנה.

במגרש הצמוד לבית, מצדו הצפוני (ברחוב לסל המקביל לשדרות בן גוריון), יש מבנה בן קומה אחת, גם הוא רכוש המדינה, שמשמש כיום חלל להשכרה, בין היתר, לפעילויות בתשלום. המגרש שבשטחו מבנה זה אינו מוגדר שטח לשימור, ומוקצות לו זכויות שמגלמות הזדמנויות לבנייה ולפיתוח שימושים לתועלת העיר והתושבים, בשילוב הכנסות לגופים המפיצים את מורשת בן גוריון. מסמכים מעודכנים הדנים בתוכניות חושפים שינויים שמשמעותם אור ירוק לניצול זכויות הנדל"ן במגרש, פגיעה במרחב העירוני וצמצום החשיפה הציבורית לתוכני המורשת.

הספרייה הפרטית של בן גוריון
הספרייה הפרטית של בן גוריוןצילום: עופר וקנין

מתחם סגור עם כניסה אחת

התוכנית המקורית להתחדשות בית בן גוריון ולמגרש הצמוד הוגשה לעיריית תל אביב לפני שנה. היא הוכנה בידי משרד האדריכלים אפרת־קובלסקי. בתוכנית הוצע להקים מרכז חינוכי ומוזיאלי במבנה חדש על המגרש ברחוב לסל, ולחבר אותו לבית המקורי. התוכנית הקיפה את שני המבנים במרחב ציבורי שימושי שקושר את מוסד המורשת לרחובות הסמוכים, מושך מבקרים ומוסיף עניין לסביבתו.

מהו הרווח הצפוי לבניין שלכם מתמ"א 38 / פינוי בינוי

המבנה הנוסף שתוכנן, ובו ארבע קומות, דומה בממדיו לבתים בסביבתו. בקומות העליונות תוכננו חללי תצוגה, התכנסות ומשרדים, במרתף אודיטוריום ובו 180 מושבים, ובקומת הקרקע חנות מוזיאון ובית קפה עם רחבה מוצלת. בין הבית הישן למבנה החדש תוכנן גן פנימי, כחלק ממעבר רגלי פתוח המחבר את שני הבניינים ואת הרחובות לסל ושדרות בן גוריון.

מאתר מורשת ונכס לשימור - למתחם מנותק

המעבר שתוכנן אמור היה ליצור מסלול הליכה מוצל ונעים מהרחובות הקטנים שמדרום לשדרות בן גוריון אל הרחובות שמצפון להן, ואל בית הכיתות גורן גולדשטיין והספרייה העירונית ע״ש ניסטור, הפועלים ברחוב לסל. במבנים אלה מתקיימים כיום חוגי השכלת מבוגרים, אולפנים ללימוד עברית, ופעילויות דומות נוספות.

חיבור המגרש של מרכז בן גוריון לרשת דרכים היה שולח קהל מגוון ומזדמן לעבור ולשהות ליד ביתו ההיסטורי של ראש הממשלה, אגב צעידה בין יעדים שונים באזור. האודיטוריום, כחלל לאירועים ומופעים, חנות הספרים וחפצי העיצוב הקשורים לתולדות המדינה ובית קפה שפונה לרחוב, היו חושפים את קיומו של מרכז המורשת, והבאים בשעריהם היו מגלים את התכנים הלאומיים המוצגים בו.

אלא שבמקום תוכנית עירונית זו, מתקדם כעת תכנון למתחם סגור בן שני אגפים, עם כניסה אחת וללא אודיטוריום, ובו מזנון פנימי שייפתח לבאי הבית בלבד - ובהיעדר קהל מזדמן יתכווץ במהרה למקרר סנדוויצ׳ים ומכונת משקאות אוטומטית. המעבר יבוטל והגן הפנימי יאבד את אופיו הציבורי והפתוח לתושבים, ויהפוך לרחבה סגורה לטקסים מתוכננים מראש, המוגבלים בכניסה מבוקרת. הקשר עם רחוב לסל במפלס הקרקע לא יתקיים ויבוטל חיבורו לשדרה, כי לא תהיה ממנו כניסה למתחם. כך, יאבד בית בן גוריון קהל רב - כולל מאות העולים החדשים המגיעים לאולפנים, וכן באי הקפה, החנות והאודיטוריום שתוכננו בקרבתו. בתוכנית החדשה, הבית הישן יחובר אל הבנייה החדשה בגשר שיימתח בין הספרייה בבית בן גוריון, שקיר אחד מתוכה ייפתח, לבין מסדרון כניסה לאגף החדש.

חדר אירוח בביתו של בן גוריון
חדר אירוח בביתו של בן גוריוןצילום: עופר וקנין

לא להפריע לשכנים

איך תוכנית שנועדה למשוך את הקהל לאתר מורשת, מתגלגלת למתחם מנותק, שאגב כך פוגע גם בנכס לשימור? בפרוטוקולים של ישיבות העירייה שעסקו בתוכנית מצוטטים בעלי דירות בבתים צמודים: "בחרתי לגור בשכנה שקטה", "מי צריך בית קפה במבנה ציבור", "עכשיו יתגבר הלכלוך של כוסות הקפה שאנשים משאירים". בהתנגדות הרשמית נוסחה הסתייגותם כך: "התוכנית תיצור משיכת מבקרים אשר יפרו את השקט, לרבות מעבר הולכי רגל. כמו כן, שימושי בית הקפה והאודיטוריום יהוו מטרד ויגדילו את מצוקת החניה בגלל ריבוי עובדים ומבקרים".

בית בן גוריון מרוחק פחות ממאה מטר מרחוב בן יהודה, שבו עוברת תחבורה ציבורית תכופה ומגוונת לכל המטרופולין, והוא גם ממוקם על מסלול הקו הסגול של הרכבת הקלה, שהקמתו תחל בתוך פחות משנה. פרט לנגישותו הרבה לתחבורה ציבורית כבר כיום, בקרוב מאוד תהיה הגישה למכוניות מוגבלת מאוד, ומכאן שהחשש לגבי חניה מפוקפק. עם זאת, השכנים צודקים בכך שלבתי קפה יש לקוחות, והם עלולים להשאיר בהיסח הדעת ספל קפה משומש ברחוב. הם צודקים גם לגבי הקהל, שהרי סיבת הקיום של מרכז הנצחה לראש הממשלה הראשון היא לחשוף לציבור מגוון ורב ככל האפשר את מורשתו.

ביתו של בן גוריון
ביתו של בן גוריוןצילום: עופר וקנין

התנגדות השכנים לתוכנית מצאה אוזן קשבת בקרב חלק מחברי מועצת העיר, והדבר איים על אישורה. כך, לפני חודש הוצגה התוכנית שוב לחברי הוועדה לתכנון ובנייה, עם שינויים שעיקרם ניתוק הקשר בין המבנה לרחובות שמסביבו. השימושים הציבוריים בשטחים הפתוחים שנועדו לשפר את הנגישות הרגלית ולהוסיף עניין ותוכן לכל תושבי העיר, בוטלו. כן בוטלה הקמת האודיטוריום, שמטבעו מזמין קהל לפעילות בשעות הערב והלילה, ובית הקפה, שהועתק לפנים המבנה, ייאלץ להסתפק בלקוחות מבקרי המרכז. בפרוטוקול הישיבה שבה הוצגו השינויים נרשמו שאלות חוזרות של יו"ר מועצת העיר תל אביב, עו"ד ליאור שפירא (מסיעתו של ראש העירייה רון חולדאי), על הסיבה לשינויים שפוגעים במרחב ובתועלת לתושבים. האדריכלית מאירה קובלסקי ומתכנן הערים רן וולף, המשמש כמרכז הפרויקט, הסבירו כי השינויים בוצעו ״כדי להתחשב בשכנים״. כמו כן, הם הסבירו כי פתיחת קיר הספרייה במבנה בית ראש הממשלה לשעבר, המיועד לשימור, בשביל המסדרון למבנה החדש - נועדה להפחתת תנועה עוברת מחוץ לבית.

כעת צריכה ועדת המשנה לתכנון ובנייה של תל אביב להכריע אם לדרוש חזרה לתוכנית ההתחדשות המקורית שכוללת תועלות ציבוריות מגוונות ומשפרת את המרחב עבור כל התושבים, או להיכנע לגחמות השכנים, לפגוע במראה המקורי של ספריית בן גוריון ולצמצם את הסיכויים לחשוף את תוכני המרכז לקהל מזדמן. ההכרעה תתקבל אחרי סיור שיתקיים בשבוע הבא בהשתתפות חברי הוועדה ליאור שפירא ואופירה יוחנן־וולק (מסיעתו של חולדאי), אסף הראל (עיר לכולנו), ציפי ברנד וחן אריאלי (אנחנו העיר), רועי אלקבץ (יש עתיד), ראובן לידיאנסקי (ירוקים), אלחנן זבולון (ש"ס) ומיטל להבי (מרצ).

החזון ושברו

יו"ר הוועדה הוא דורון ספיר (מסיעתו של חולדאי), ובידו הסמכות להצביע בשני קולות במקרה של תיקו, ולהכריע בין טובת השכנים לתועלת הציבור כולו. ספיר ישב בוועדה שאישרה את השינויים בתוכניות הבית בארלוזורוב 17 שהובילו לבנייתו של המגדל המנותק מהרחוב המרכזי. בשיחה עם TheMarker אמר ספיר שאישור הפרויקט והתקדמותו חשובים בעיניו, הוסיף כי בית קפה פתוח למרחב הציבורי יפריע לשכנים. הוא הוסיף וכינה את התוכנית לחצר ציבורית ולמעבר חופשי להולכי רגל בין רחובות ״זוטות״, אף שברור כי ההשפעה של מהלך הפיתוח על כלל התושבים מתמצה בשיפור הסביבה ובמרחב ציבורי מעניין ונוח, ולא בהקמת מבנה שמטבע תוכנו רוב האנשים לא חוזרים לבקר יותר מפעם או פעמיים בחיים.

בטפסים שהוגשו לוועדת התכנון והבנייה תל אביב מופיעה "עמותת בית בן גוריון" כיזם התוכנית, אך עמותה כזו אינה מופיעה ברשם העמותות. הגורמים המתכננים את ההתחדשות מקבלים את שכרם מבית בן גוריון, והוא מנוהל על ידי ועד ציבורי ומקבל סיוע לפעילותו מעמותת יד בן גוריון.

גורם הבקיא בפרטי התוכניות מעריך את עלות הקמת המבנה החדש ב-40 מיליון שקל. יד בן גוריון ובית בן גוריון סירבו להשיב לשאלות לגבי השינויים בתוכניות הפיתוח, מקורות המימון וזהות התורמים.

מספיר נמסר: "אנשים יבואו לבית בגלל התוכן, ולא בגלל מעבר בין בניינים".

מעיריית תל אביב נמסר בתגובה: "התוכנית כוללת את מבנה בית בן גוריון המיועד לשימור וכן תוספת  אגף חדש בו יתקיימו פעילויות בנושא מורשת בן גוריון וכן פעילויות קהילתיות עבור הקהל הרחב ותושבי הסביבה. התכנון כולל שמירה על האיזון בין צרכי התושבים המתגוררים בסמוך למבנה לבין השימוש ופעילות המבנה עבור הציבור הרחב. השינויים שנעשו הינם מינוריים בלבד והם אינם פוגעים בתפקודו הציבורי של הבניין המתוכנן".

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר TheMarker