ההפרטה בשירות הציבורי מעודדת שחיתות
כשהמגזר הציבורי מגדיל באופן כה משמעותי את ההתקשרויות עם חברות ועמותות פרטיות - זה רק טבעי שיהיה גידול גם במקרים שבהם התקשרויות מוטות לכיוונים מושחתים
החקירה המשטרתית האחרונה בנושא החשדות בשחיתות - פרשת ישראל ביתנו - מפנה את תשומת הלב הציבורית לעלייה משמעותית במקרי השחיתות בשנים האחרונות. נשאלת השאלה מה גורם לעלייה זו. להפרטה המתמשכת של השירות הציבורי, הקרויה גם מיקור חוץ, יש תפקיד חשוב בעליית השחיתות.
זה 20 שנה עובר השירות הציבורי שינוי מפליג, כשיותר ויותר שירותים מועברים מעובדי המגזר הציבורי לחברות פרטיות ולעמותות למיניהן. השירותים המופרטים אינם רק שירותי ניקיון או שמירה ואבטחה, אלא גם חינוך, עבודה סוציאלית, שירותי תקשורת, מחשוב, פיקוח (למשל, במשרד החינוך) ולעתים גם תכנון וקביעת מדיניות (למשל, פעילות חברות כמו מקינזי וראנד).
אף שקשה להשיג נתונים על ההפרטה הזו מפרסומי הממשלה, ניתן לקבל מושג כלשהו על היקפה מדו"ח בנק ישראל. ניתן לחלק את ההוצאות הציבוריות בישראל לשכר ולקניות, כשחלקו של השכר מעיד על היקף ההעסקה הישירה, בעוד הקניות כוללות מוצרים, אך גם שירותים מחברות פרטיות ועמותות. משקל השכר בהוצאה הציבורית האזרחית בראשית שנות ה-80 היה כ-75%, ומשקל השכר בהוצאה הציבורית כיום הוא כ-54%. זוהי ירידה משמעותית, המעידה על כך כי קרוב לשליש מהתפקידים שבוצעו בעבר על ידי עובדי ציבור, מבוצעים כיום על ידי גופים חיצוניים.
כשהמגזר הציבורי - הכולל את הממשלה, השלטון המקומי, מערכת הבריאות וההשכלה הגבוהה - מגדיל באופן כה משמעותי את ההתקשרויות שלו עם חברות ועמותות פרטיות, אין זה אלא טבעי שיהיה גידול גם במקרים שבהם התקשרויות אלה מוטות לכיוונים מושחתים שונים. אלה בדיוק החשדות הנחקרים בפרשת ישראל ביתנו.
במאמרים האחרונים של מירב ארלוזורוב על פרשת ישראל ביתנו היא הטילה אחריות על האוצר, על שלא פיקח כהלכה על ההתקשרויות האלה. אך כפי שנאמר במסורת היהודית, לא העכבר גנב - אלא החור גנב. האחריות הגדולה של האוצר היא לא בפיקוח, שהוא תמיד קשה ותמיד יש בו חורים, אלא בכך שהיה שותף ותומך נלהב במדיניות ההפרטה.
דוחפי ההפרטה של השירותים הציבוריים טענו בהתלהבות שהיא תגדיל יעילות, כי המגזר הפרטי יודע לבצע טוב יותר מן המגזר הציבורי. כיום מתברר כי יש עלות גדולה להפרטה. היא מורידה בדרך כלל את איכות השירותים ולפעמים אף יוצרת עיוות של מטרות השירות כתוצאה משיקולי רווח של המפעילים.
בנוסף, ההפרטה של השירותים הציבוריים שוחקת שכר ופוגעת ביותר ויותר עובדים - מצב המגדיל את האי-שוויון בישראל. עתה מתברר כי להפרטה יש גם עלות קשה של שחיתות. נראה כי הגיע הזמן לחשוב מחדש על מהלך זה.
הכותב הוא פרופסור לכלכלה באוניברסיטה העברית בירושלים
כתבות מומלצות
האוויר מתחיל לצאת משוק הדיור ברחבי העולם. להלן חמש דוגמאות

אחרי נפילה של יותר מ-20%, הגיע הזמן לקנות מניות? זה המדד שצריך לבדוק
אל על מובילה בביטולים, המטוס של וויז אייר "קיבל מכת ברק": קיץ כאוטי בנתב"ג

מיליארדים מהפקעות קרקע, סמכויות אגרסיביות, ופוליטיקה קטנה: המלחמה על חוק המטרו
תגובות
על סדר היום
מדדים של קסם
כתבות שאולי פספסתם
איך מטפסים לעשירון השכר העליון — ומי מצא דרך עקיפה כדי להגיע אליו
