תל אביב בחרה בחולדאי - לא בגדעון סער
הכתבה של אורח חיים בתירוץ השחוק של סטטוס־קוו ארכאי
התיקון לחוק העזר שעבר ברוב גדול במועצת העיר תל אביב-יפו לפני כארבעה חודשים, ומאפשר פתיחת כמה מרכולים בשבת ברחובות מרכזיים בעיר, אינו הכרזת מלחמה. זוהי התאמה מתבקשת של חוק מ-1980 למציאות ב-2014. תל אביב-יפו היא עיר צעירה ומלאת חיים, שאינם מסתיימים כשנכנסת השבת. רבים מתושביה הם צעירים הגרים בדירות קטנות, והמרכול מעבר לכביש מהווה עבורם מזווה, שבו הם רוכשים את המצרכים הדרושים לארוחה ספונטנית. פתיחתם של המרכולים בשבת אינה אלא שמירת האיזון בין צורכי התושבים לבין צביון השבת, תוך הקפדה על אופיה הפלורליסטי של העיר.
שר הפנים, גדעון סער - תושב העיר שמכיר את המציאות הזאת - נימק את החלטתו לפסול את התיקון לחוק העזר, בין היתר בתואנה כי הוא "עלול להוות צעד משמעותי במדרון חלקלק שבעקבותיו יילכו גם רשויות נוספות". אלא שבערים השכנות לא ממש מחכים להחלטת תל אביב־יפו. בהרצליה, ברעננה, בגבעתיים, ברמת גן וגם בבת ים פועלים מרכולים בשבת ומשרתים את התושבים. המדרון החלקלק שעליו מדבר השר עלול להפוך כיוון, ולגרום לכך שהן יהיו הבאות בתור.
סער הוסיף כי "השבת מהווה ביטוי מרכזי לזהות היהודית במובנה הרחב". האם אנחנו באמת זקוקים להטפת המוסר של גדעון סער בנושא זהות יהודית? הרי בשבת כיום בסך הכל נשמרת מנוחה בתל אביב־יפו. כמות מינורית (230 מתוך 50 אלף) של בתי עסק שיישארו פתוחים - באזורים שבהם אין ריכוז של שומרי מסורת - ודאי לא יפרו את האיזון הקיים בין שומרי השבת לבין אלה שלא. הלא זה ייחודה של תל אביב־יפו - כולם יכולים למצוא בה את המקום שלהם. אם נחליט ששמירת השבת היא הביטוי של זהות יהודית, אחרי המרכולים יבואו הברים המסעדות והתיאטראות. היתרון של החיים בעיר יאבד, וכולנו נתגלגל, ברכב הפרטי, אל מתחמי הקניות מחוץ לערים, על מנת לקיים בהם שבת כהלכתה - תרבות צריכה ובילוי בחיקו הנעים של המזגן בקניון. האם לזהות זו התכוון השר?
ואפשר גם להמשיך באותו מדרון, ולאסור עבודה בשבת גם על מי שרוצים בכך. התאחדות הסוחרים טוענת לפגיעה בחופש העיסוק? ומה עם חופש העיסוק של הקופאי במרכול, נהג המונית והמלצרית במסעדה וזכותם לעבוד בשכר של 150%? מה תאמר לסטודנט שסוף השבוע הוא הזמן הטוב ביותר עבורו לממן את לימודיו? לעיתונאית שמכינה בשבת את כתבת השער ליום ראשון? למדריך הטיולים שיום העבודה העיקרי שלו הוא שבת? הייתי מאוד רוצה ששכר המינימום יועלה ויאפשר חופש מעבודה ביום המנוחה, אבל התאמה למציאות כבר אמרנו, לא?
במציאות שבה העיר זקוקה לברכתו של השר בכדי לאשר הנחה בארנונה לאמנים, אנחנו מוצאים את עצמנו פעם אחר פעם שבויים בכבלי השלטון המרכזי - ומנועים מלחשוב מחוץ לקופסה בכדי להטיב עם תושבי העיר. לעיוות הזה, שבו המדינה מכתיבה לשלטון המקומי את דרכו - ומקורו בטעות ההיסטורית של אי הפרדת הדת מהמדינה - אסור להוסיף הכתבה של אורח חיים בתירוץ השחוק של שמירה על סטטוס־קוו ארכאי.
רון חולדאי נבחר על ידי רוב תושבי העיר להוביל אותה בהתאם להשקפתם ותפישת עולמם, וגם מבקריו הגדולים ביותר אינם מטילים ספק ביכולתו לנהל עיר. את המאבק על אופי השבת בעיר הוא מנהל בשבילנו. זהו הרגע בו עלינו להתייצב מאחוריו, לחזק אותו ולדחוף ביחד להצלחתו, כיוון שהיא חיונית לתל אביב-יפו ולערים פלורליסטיות נוספות במדינה וגם כדי שנוכל להצליח במאבק הבא על התחבורה הציבורית בשבת.
הכותבת היא סגנית ראש העיר תל אביב־יפו והממונה על תיק התחבורה
לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:
כתבות מומלצות
האם הראלי בשווקים מסמן את התחתית — או שהגרוע מכל עוד לפנינו?
"פתאום הבנו שיש בעיות עם הקיבוץ": השקיעו 30 מיליון שקל בשכונה חדשה ליד שפיים, אבל אז הכל השתבש

העובדים שהמשכורות שלהם זינקו - ומה אפשר ללמוד מהסכמי השכר בהיי-טק

עשר ערים בעולם שאפשר לחיות בהן בפחות מ-4,000 שקל בחודש – כולל שכר דירה
תגובות
על סדר היום
מדדים של קסם
כתבות שאולי פספסתם

מטעינים את הטלפון כשהסוללה כמעט גמורה? תשכחו מהלוואה
