הרפורמה בתחבורה: סבלנות עם הסכינים
שום שר אינו יכול לפתור את בעיות המערכת עם יד קשורה מאחורי גבו
"התחבורה הציבורית בתל אביב מתמוטטת", טענו מרבית הדוברים המנתחים את מערכת התחבורה הציבורית החדשה בעיר.
מעטים בלבד קוראים למקבלי ההחלטות ולציבור לספור עד עשר ולתת למערכת החדשה הזדמנות לפעול, כדי שיהיה סיכוי שהמערכת תוכל להתגבר על הבלאגן שהציבור חש. בתל אביב אין תחבורה מסילתית ולכן מערכת התחבורה נשענת, כמעט לחלוטין, על תחבורה אוטובוסית. במשך שנים רבות התפתחה התחבורה הציבורית באופן אינקרמנטלי, והתוצאה שהתקבלה היא מערכת הבנויה טלאי על טלאי.
כן, בטווח הקצר הרפורמה עשויה ליצור בלבול מסוים, יש לחצים מצד נציגי השלטון המקומי והציבור, יש תקלות, אך אל לנו לקפוץ ולתכנן מחדש את המערכת, מספיק אם ניתן לה הזדמנות לתקן דרכיה. הפעלתה של כל מערכת חדשה, והפנמתה בקרב מפעיליה והציבור צפויה להיתקל בבעיות ובתקלות. קל וחומר מערכת מורכבת כמערכת תחבורה.
שום שר אינו יכול לפתור את בעיות מערכת התחבורה עם יד אחת קשורה מאחורי גבו. מערכת התחבורה היא מערכת מורכבת ודינמית, המצריכה שילוב של אמצעי נסיעה שונים כמו אוטובוסים, רכבות וכלי רכב פרטיים, תוך מתן שירות לציבור גדול ומגוון התלוי בה. לכן גמישותה מוגבלת ובסך הכל השר נותר ללא כלי עבודה חיוניים.
ייתכן שחלקו של שר התחבורה הנוכחי ברפורמה החדשה הוא קטן, שכן הוא נכנס לתפקיד כאשר הרפורמה כבר יצאה לדרכה, אך כעת ניצב בפניו התפקיד החשוב של עמידה בפני הלחצים הרבים ומתן גיבוי למערכת, כדי שזו תוכל לבצע את הרפורמה, ואת כל ההתאמות הנדרשות, בתהליך סדור.
סבלנות הוא שם המשחק. בהיעדרה, לא נשיג דבר. כדי לקדם תוכנית מעין זו נדרשים תיאום וסבלנות מצד השחקנים השונים, בהם הדרג המקצועי, נבחרי הציבור והציבור עצמו. מנכ"ל דן לא צריך להתחייב לתיקון מקומי של המערכת. הוא כבר הצהיר כי חלק מהשינויים לא יתבצעו, אך האם זה מעיד על כישלון הרפורמה או דווקא על גמישות שיכולה להפוך אותה לטובה יותר?
מערכות תחבורה הן מערכות מורכבות וכבדות, ותכנונן כרוך בריבוי משתתפים ובתכנון משולב. בעיותיה אינן יכולות להיפתר תוך יום או יומיים, ולכן טוב יעשה שר התחבורה אם יותיר לאנשי המקצוע זמן, ולא ייפול במלכודת של ריצוי הציבור בטווח הקצר.
מבחנה האמיתי של הרפורמה אינו "בבוקר יום ראשון", אלא ביכולתה להיטיב עם הנוסעים בטווח הארוך.
--------
פרופ' סלומון הוא חוקר בבית הספר למדיניות ציבורית באוניברסיטה העברית; סינגר הוא סטודנט לתואר שני במחלקה לגיאוגרפיה באוניברסיטה העברית
לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:
כתבות מומלצות

חברות ההיי־טק שמפסידות מיליארדי דולרים מצאו דרך להישאר בחיים

מחדל מחירי הדיור: כך התייקרה דירה ממוצעת ב-280 אלף שקל בשנה
