במקום להתקפל בפני האמריקאים, צריך לומר להם: "למדנו מכם"
מצחיק לשמוע שבכירים מארה"ב נזפו בממשלת ישראל - בעוד שהממונה פשוט אוכף חוק שכמוהו יש בכל מדינה מתוקנת
מצחיק לשמוע שבכירים מארה"ב נזפו בממשלת ישראל בעקבות דרישת הממונה על ההגבלים העסקיים, פרופ' דיויד גילה, לפצל את מונופול הגז. במקום להיחפז לרצות את האמריקאים, צריך לומר להם: "למדנו מכם". ב-1909 תבע משרד המשפטים האמריקאי את חברת סטנדרד אויל אוף ניו-ג'רסי, ששלטה על רוב הייצור והזיקוק של נפט ומוצרי דלק אחרים, בעוון עבירה על חוק האנטי-טראסט. לאחר מאבק משפטי שנמשך שנתיים הכריע בית המשפט העליון כי סטנדרד אויל היא מונופול לא חוקי, והורה לפרקה ל-33 חברות.
עשרות מונופולים אחרים פוצלו בראשית המאה ה-20 ביוזמת שני נשיאים נמרצים, וויליאם טאפט ותיאודור רוזוולט, שכונו "טראסט באסטרס" (מפרקי מונופולים). המסורת נמשכה, וב-1982 פוצלה חברת הטלפון בל לשמונה חברות. וממש עכשיו, דנים המפקחים במיזוג בין שתי חברות מרכולים. באזורים שבהם אין תחרות, הן יהיו חייבות למכור חנויות אחת לשנייה. מדובר באלפי חנויות.
דרישתו של גילה לפצל את הבעלות על שדות הגז בין חברות בלתי-קשורות שיתחרו ביניהן, דומה למה שנעשה בארה"ב. חברת הגז יכולה לחלק את המאגרים בין הבעלים או למכור את חלקם לחברות אחרות. במכירה היא תקבל את הערך הנוכחי של הרווחים העתידיים, למעט הרווח המונופוליסטי - וזה בדיוק מה שהחוק נגד מונופולים אמור לחסל: רווחים שנובעים מכוח שוק מופרז. הממונה פשוט אוכף חוק שכמוהו יש בכל מדינה מתוקנת. קיום החוק היה ידוע ליזמים בעת ההשקעה, ולכן הם לא נעשקים בדיעבד על ידי הממשלה. אין פה הפקעת בעלות, רק פיצולה.
אמנם תחרות בין שניים אינה מייצרת מחירים נמוכים כמו תחרות בין רבים. לכן, יש המציעים במקום פיצול, להטיל פיקוח מחירים. אבל בניגוד לנפט, שיש לו מחיר עולמי, מחיר הגז הטבעי תלוי בביקוש ובהיצע המקומיים בגלל הקושי בהובלתו. למשל, מחיר הגז בכמה מדינות באירופה כפול ממחירו בארה"ב (ובכמה מדינות גבוה מזה שבישראל). כיצד ייקבעו המחירים? יש גם תנודות גדולות במחיר הגז - למשל, חורף חם מצניח את המחירים. לפיכך, קביעת מחירו של גז טבעי אינה פשוטה. לפי הצעה אחרת, יש להשאיר בידי חברות הגז "רווח הוגן" ולהלאים את היתר - אבל זהו מתכון בדוק ובטוח להברחת משקיעים מישראל.
הפתרון הפשוט, בשלב הראשון, הוא לפצל את חברת הגז - כלומר, לאלץ את הבעלים לפרק את הבעלות המשותפת ולמכור חלק מהמאגרים. אפשר לצפות שלאחר זמן, מאגרי הגז ליד קפריסין יגבירו את התחרות באזור וירסנו את המחירים, ויש סיכוי שיתגלו מאגרים נוספים בשטח ישראל. אם הפיצול לא ישיג את מטרתו, תמיד אפשר יהיה להשתמש באמצעים דרקוניים יותר.
הכותב הוא פרופסור לפיננסים באוניברסיטת ניו יורק