חזרה לעמוד הבית
התחברותרכישת מינוירכישת מינוי
חדשות | פוליטי

דיון ראשון לוועדת פישמן: "יש כאלה שמתפללים שהכנסת תתפזר"

ועדת החקירה הפרלמנטרית למתן האשראי של הבנקים ללווים הגדולים החלה את פעילותה היום ■ היו"ר איתן כבל: "אין כמעט אדם במערכת יחסים עם הבנקים שלא מצא את עצמו בדרך כזו או אחרת בניגוד עניינים" ■ מנכ"ל החברות הציבוריות: "לא היה כשל פיננסי"

צבי זרחיה
צבי זרחיה
11 במרץ 2018
11 במרץ 2018
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
ח"כ איתן כבל
צילום: יצחק הררי / דוברות
צבי זרחיה
צבי זרחיה
11 במרץ 2018
11 במרץ 2018

"יש כאלה שמתפללים בדבקות שהכנסת תתפזר - ולו כדי שוועדת החקירה תתפזר - כך אמר היום (א') ח"כ איתן כבל (המחנה הציוני), יו"ר ועדת החקירה הפרלמנטרית למתן האשראי של הבנקים והגופים הפיננסים ללווים גדולים, המכונה גם ועדת פישמן. הוא הוסיף כי "גם אם הכנסת תתפזר הבעיות לא ייעלמו, וצריך לתת עליהן תשובות".

לדברי כבל, "אין ספק שיימצאו הכוחות בבית להקים את ועדת החקירה מחדש או ועדת חקירה ממלכתית". כבל אמר את הדברים בישיבתה הראשונה של הוועדה, שהוקדשה לשמיעת עמדותיהם של ארגונים חברתיים. הבנקאים בעבר ובהווה יזומנו לישיבות הבאות.

לפי כבל, "אנחנו יוצאים היום לדרך לא פשוטה. כל העיניים נשואות אלינו. המציאות כיום היא שאין כמעט אדם במערכת יחסים עם הבנקים, שלא מצא את עצמו בדרך כזו או אחרת בניגוד עניינים, ורצינו לעשות מאמצים שאותו ניגוד עניינים לא יהיה עוד. השלושה שנבחרו (פרופ אשר בלס, פרופ ניתאי ברגמן ועו"ד רמי תמם - צ"ז) הם מהטובים שיש".

כבל הדגיש כי "היו קולות בתחילת הדרך שתבעו ללכת לוועדת חקירה ממלכתית והיתה התלבטות, ואני מבקש לומר לכל מי שיושב כאן, שבמהלך החודש הקרוב היועצים יכינו פלטפורמת עבודה וימליצו מי האנשים שחשוב שיוזמנו לכאן, מהבנקאים ומהרגולציה, בהווה ובעבר. אם חס וחלילה נמצא עצמנו במצב של אי שיתוף פעולה, ברמה אישית או ברמה של העברת חומרים, לא אהסס לפנות לחבריי ונלך על מהלך של הקמת ועדת חקירה ממלכתית".

ח"כ יואב קיש. "אין כוונה לנגח את הבנקים"צילום: ליאור מזרחי

חברת סיעתו של כבל, ח"כ איילת נחמיאס ורבין, אמרה כי "לא מדובר בחיפוש אשמים אלא (בניסיון) להבין סופסוף מה הם כשלי המערכת. לכל אלה שטענו שהאשראי הוא איכותי והמערכת הפיקה לקחים, השבתי שאם כך, איך זה שתוך כדי פעולת ועדת המשנה בראשותי קרס עוד לווה ממונף? גם בחירות לא יכישלו הוועדה".

ח"כ יואב קיש (ליכוד) אמר כי "אין כוונה לנגח את הבנקים אלא לבחון מה היה, מה תוקן ומה לא. במבט לעתיד הייתי מסתכל על המוסדיים. הבנקים צימצמו (את מתן האשראי) אבל הכסף שלנו עדיין באותה רמת סיכון. אותם צרכני אשראי שכשלו היו להם יד ורגל בתקשורת וזה נושא מאוד רגיש לנו כאנשי ציבור. האם בגלל מעורבותם בתקשורת נעשו טעויות? אולי גם פה יש לקחים להפיק".

ח"כ דב חנין (הרשימה המשותפת) הדגיש כי "המדריך הבסיסי לעבודת הוועדה הזו כבר קיים מ-1914. אמנם באנגלית, אבל פשוטה. זה ספר של לואיס ברנדייס - 'כספם של אנשים אחרים ואיך הבנקאים משתמשים בו'. בפרק החמישי יש אמירה מפורסמת שאור השמש הוא המחטא הטוב ביותר. אני מציע להתחיל מהפרק הראשון, על האוליגרכיה הפיננסית שלנו. הוועדה הזו תפתח חלון שיכול לאפשר להיכנס לעולם אפל ולזרוע בו אור, שיוביל לשינוי".

מנכ"ל איגוד החברות הציבוריות, אילן פלטו, טען כי "לא היה כשל פיננסי" שגרם למחיקת ההלוואת של הטייקונים. לדבריו, "כבר קבעתם שהיה כשל פינסי ונותר רק למצוא איך לתקן. תבדקו אם היה כשל פיננסי כזה. תיזהרו בתחום האזהרות לרגולציה כי עודף רגולציה גורם נזק למשק. הרגולטורים דוחפים את המשק לכיוון של מקומות פחות חשופים, והשורה התחתונה היא שמקבלים לא יותר פיקוח אלא פחות פיקוח".

עו"ד אלעד מן אמר כי "עצם הקמת ועדת החקירה הפרלמנטרית וקיום הדיון החשוב הוא עניין שיש לברך עליו, אבל את הברכות האמיתיות נוכל לשאת רק אחרי שנקרא את מסקנות הוועדה. הוועדה תיבחן לא בממצאי המיקרו שלה אלא במסקנות המאקרו. שני נושאים חשובים ביותר הם האחדת שיקולי רגולציה, שיפור השיח בין רגולטורים וחשיפת מידע יזום בזמן אמת. הנושא האחר הוא בחינת תפקידה של התקשורת ומערכת היחסים של התקשורת עם המלווים והלווים".

הוא הוסיף כי "כדאי לבחון גם את האופן שבו סוקרו בנקים ומוסדיים, לווים גדולים, הסדרי חוב גדולים ועסקות אשראי משמעותיות לאורך השנים. מעניין יהיה לשמוע עיתונאים בכירים ועורכים בעיתונות הכלכלית והכללית מתייצבים ומסבירים לוועדה את האופן שבו סיקרו כלי התקשורת שלהם את הזירה הרלוונטית".

לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:

  • שחיתות
  • הכנסת
  • הון שלטון
  • אליעזר פישמן

כתבות מומלצות

עומסים בנתב"ג

מבחינת חברות התעופה, השאלה אם תגיעו ליעד עם המזוודה היא "בעדיפות אחרונה"

נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין

רוסיה הגיעה לחדלות פירעון — לראשונה מ-1918

כספומט ביטקוין ברומניה. רשתות בלוקצ'יין שיצליחו לשרוד את התקופה הנוכחית - ייתכן שיזכו בכל הקופה

המשבר בקריפטו נכנס לשלב הבא: מלחמת כל בכל

גילה פימה. "בשיא הקושי שלי ראיתי שאני יכולה להעלות חיוך למישהו אחר שקשה לו"

"לעבודה שלי יש סטיגמות, היא לא נחשקת. אבל לא אכפת לי מה חושבים"

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר TheMarker

על סדר היום

בראש החדשות:
  • ריבית
  • שכירות
  • מדד המחירים לצרכן
  • קריפטו
  • משכנתא
  • דיסני+
  • המהדורה היומית
פול וננסי פלוסי. התדמית של יו"ר בית הנבחרים תפגע?

הפורשה מרוסקת, הבעל נעצר: משפחת פלוסי שלא הכרתם

גמר אקס פקטור. הוחלט שלא תשמש יותר לבחירת הנציג לאירוויזיון

"הכל זה הוא": שורת עזיבות ורייטינג צונח - למה רשת מובסת בקרב מול קשת?

החיסכון הפנסיוני הוא הכסף הכי גדול שרובנו נחסוך בחיינו - הרבה יותר גדול מהסכומים שנשקיע בוולט או נעביר בביט

לא אכפת לכם לאן הולך הכסף הכי גדול שלכם?

שכונה חדשה בנהריה. אילוסטרציה. עליות ריבית חדות ואינפלציה גבוהה

לוקחים משכנתא? הכל מתייקר — ואין לאן לברוח

פול וננסי פלוסי. התדמית של יו"ר בית הנבחרים תפגע?

פורשה מרוסקת ובילויים יוקרתיים בין הכרמים: משפחת פלוסי שלא הכרתם

מחשב עם קוד

איך עוברים לפלטפורמת קוד פתוח בשפה אחת?

בשיתוף One Systems

מדדים של קסם

תוכן שיווקי
5 השביתות הגדולות בשנים האחרונות

5 השביתות הגדולות בשנים האחרונות

תוכן שיווקי
 4 חברות בענף הסייבר עם זווית ישראלית

4 חברות בענף הסייבר עם זווית ישראלית

תוכן שיווקי
 5 דברים שכדאי לדעת על "חוק מור"

5 דברים שכדאי לדעת על "חוק מור"

תוכן שיווקי
5 פסקי דין מהפכניים של בג״ץ בענייני תכנון ובנייה

5 פסקי דין מהפכניים של בג״ץ בענייני תכנון ובנייה

תוכן שיווקי

כתבות שאולי פספסתם

אילו מניות עשויות לשרוד טלטלות קשות?

"שגר ושכח": האם יש מניה ששווה להשקיע בה ל-20 שנה?

ארוחה של מקדונלד'ס. המגמה הכללית של השמנה לא יכולה להיות מיוחסת רק להתנהגות של הפרט, אלא גם לסביבה שבה כולנו חיים

בשקט בשקט, העלימה מקדונלד'ס אופציה מהתפריט – והיא יודעת בדיוק למה

דה מרקר
  • Facebook
  • Twitter
  • Android
  • Apple
  • Email
  • RSS
  • רכשו מנוי
  • בלוגים
  • תנאי שימוש
  • צרו קשר
  • פרסמו באתר
  • שירות למנויים
להורדת האפליקציה© כל הזכויות שמורות
  • דיוורים
  • מערכת
  • הנהלה
  • רכשו מנוי
  • ביטול מנוי
  • שאלות ותשובות
  • צרו קשר
  • פרסמו אצלנו
  • הצהרת נגישות

מדורים

  • כל חדשות היום
  • שוק ההון
  • נדל"ן
  • בעולם

הארץ

  • הארץ
  • חדשות
  • תרבות
  • השבוע פודקאסט הארץ
  • ספורט
  • בחירות 2022
  • סקר בחירות
  • וורדעל

כלים שימושיים

  • האימייל האדום
  • RSS
  • צרו קשר
  • תקנון האתר
  • מדיניות פרטיות
  • מידע למנויים
  • מינוי
  • כנסים
  • נגישות

Haaretz

  • Haaretz.com
  • Israel News
  • Middle East News
  • Archaeology
  • Pinochet's Chile - Israel
  • A. B. Yehoshua
  • RRR
  • Disney+ what to watch

שיתופי פעולה

  • פעילויות ליום הולדת
  • מדריך הפנסיה
  • משקיעים במחר של תל-אביב בחסות גינדי TLV
  • השקעות נדל"ן בחו"ל
  • SUPERMARKER – צרכנות פיננסית
  • התחדשות עירונית
  • CitySquare
  • Detaly.co.il
  • מטבחי חוץ
  • עורכי דין
  • מינוס אחת
  • משרדי תיווך
  • מוסכים מורשים
  • גישור משפחתי
  • ביטוח חיים בארצות הברית
  • תכנון פרישה מקצועי
  • טיפול בוורטיגו
  • עורכת דין פלילית באשדוד
חדשות, ידיעות מהארץ והעולם - הידיעות והחדשות בעיתון הארץ. סקופים, מאמרים, פרשנויות ותחקירי עומק באתר האיכותי בישראל
© כל הזכויות שמורות להוצאת עיתון הארץ בע"מ