אקזיטים, תעסוקה והון שחור: מדוע גביית המסים מזנקת?
הסיבה המשמחת ביותר לזינוק בגביית המסים היא מגזר ההיי־טק ושרשרת האקזיטים המרשימה של השנים האחרונות
הסיבות העיקריות לגאות הנמשכת בגביית מסים מאז 2010 — שמפתיעה לעתים אף את מומחי המס של רשות המסים — הן הצמיחה במשק, שיעור האבטלה הנמוך, האקזיטים הרבים בענף ההיי־טק והגבייה הגוברת של ההון השחור.
הצמיחה במשק אינה כפי שהיתה בשנים טובות יותר, 2010 למשל, אז נרשמה צמיחה של 5.5%, או 2011, עם צמיחה של 5%. אפילו לא כמו ב–2013, שבה צמח התמ"ג ב–3.3%. למרות זאת, בהשוואה למדינות המפותחות, הצמיחה של המשק ב–2015 — 2.5% — היא נאה.
באוצר מבטיחים כי לאחר שהלמ"ס יעדכן את נתוני הצמיחה לרבעון הראשון, יתברר כי המשק יצמח השנה קרוב לתחזית המשרד, בשיעור של 2.8% מהתוצר. תנאים כאלה מייצרים מידה מסוימת של ביטחון כלכלי, והכנסות המדינה, בהתאם, יהיו גבוהות יותר.
סיבה חשובה נוספת לגידול בהכנסות המדינה ממסים היא מצב התעסוקה. ב–2015 היו שיעורי האבטלה במשק נמוכים מאוד - 5.3% מכוח העבודה בלבד. במאי הגיעה האבטלה לרמה הנמוכה ביותר זה 33 שנה — 4.8% בלבד. מספר המשתתפים בכוח העבודה (מועסקים ומובטלים) הגיע במאי לשיא של כל הזמנים, 3.925 מיליון איש. במארס היה השכר הממוצע למשרת שכיר יותר מ–10,000 שקל (10,128 שקל), אף כי מאז ירד מתחת לרמה הזאת.
גם העובדה שכולם עובדים ומשתכרים יותר מזרימה עוד מסים למדינה, ורשות המסים שוברת את כל שיאי הגבייה הקודמים. בתנאים האלה, האזרחים לא רק משלמים יותר מס הכנסה, אלא גם צורכים יותר ומשלמים יותר מע"מ.
רשות המסים גם קיבלה בשנים האחרונות תוספת כוח אדם גדולה למלחמה בהון השחור. חלק מהגידול בגביית המסים נובע מההצלחה בתחום הזה, אף כי רשות המסים אינה חושפת אם מדובר במאות מיליונים או מיליארדי שקלים בשנה.
הסיבה המשמחת ביותר לזינוק בגביית המסים היא מגזר ההיי־טק ושרשרת האקזיטים המרשימה של השנים האחרונות. רק מתחילת השנה נעשו עסקות ביותר מ–3 מיליארד דולר. לצד המכה הגדולה שעושים אנשי ההיי־טק, גם רשות המסים גוזרת קופון לטובת התקציב המדינה.
לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:
כתבות מומלצות
האם הראלי בשווקים מסמן את התחתית — או שהגרוע מכל עוד לפנינו?
"פתאום הבנו שיש בעיות עם הקיבוץ": השקיעו 30 מיליון שקל בשכונה חדשה ליד שפיים, אבל אז הכל השתבש

העובדים שהמשכורות שלהם זינקו - ומה אפשר ללמוד מהסכמי השכר בהיי-טק

עשר ערים בעולם שאפשר לחיות בהן בפחות מ-4,000 שקל בחודש – כולל שכר דירה
תגובות
על סדר היום
מדדים של קסם
כתבות שאולי פספסתם

מטעינים את הטלפון כשהסוללה כמעט גמורה? תשכחו מהלוואה
