OECD לישראל: "חשוב למנוע את היחלשותה של רשות ההגבלים העסקיים בעקבות התפטרות הממונה"
גילה התפטר על רקע החלטתו של ראש הממשלה ושר הכלכלה, בנימין נתניהו, לעקוף אותו ואת בית הדין להגבלים באמצעות הפעלת סעיף 52 לחוק ההגבלים
דו"ח OECD על ישראל שפורסם בתחילת השבוע שעבר קובע כי יש לחזק את רשות ההגבלים ולמנוע את היחלשותה בעקבות התפטרות הממונה הקודם, דיויד גילה. גילה התפטר על רקע החלטתו של ראש הממשלה ושר הכלכלה, בנימין נתניהו, לעקוף אותו ואת בית הדין להגבלים באמצעות הפעלת סעיף 52 לחוק ההגבלים.
"רשות ההגבלים יעילה, וחשובה מאוד להבטחת התחרות בשוק המוצרים ולשיפורם", קובע הארגון. הדו"ח מזכיר את התחזקות הרשות בשנים האחרונות — אך בניגוד למבקריה, שטוענים כי צברה כוח רב מדי, הוא קורא להמשיך לחזק אותה. הדו"ח מזכיר כי בשנים האחרונות ננקטו כמה רפורמות שחיזקו את האפקטיביות של הרשות. כך, המימון וכוח האדם שלה גדלו בהתמדה מ–2011. בנוסף, ב–2012 נקבע כי הממונה רשאי להטיל עיצומים כספיים על מפרי חוק; וב–2013 מעמדו של הממונה התחזק, והתרחב ליועץ למשרדי הממשלה בנושאי תחרות.
עם זאת, הדו"ח קבע כי יש מקום לחיזוק נוסף במעמדה של הרשות. לדוגמה, מחברי הדו"ח ציינו כי יש מקום להגדלת הקנסות שמטילה הרשות. בנוסף, OECD קובע כי ניתן לשפר את מנגנון החסינות, המעודד חבר קרטל להלשין על ההתארגנות. כיום לא ניתן להעניק חסינות למי שפונה לרשות לאחר שהחקירה כבר החלה. הדו"ח מציע לשנות זאת, במקרים שחבר בקרטל יכול להאיץ את החקירה ולשפר את תוצאותיה.
"מעל לכל, חשוב להימנע מהחלשת הרשות בעקבות התפטרות הממונה, עקב המחלוקת עם הממשלה בנושא מגזר הגז הטבעי", נכתב בדו"ח. הדו"ח מציין כי הצעדים שמתוכננים במתווה הגז יפחיתו את מחיר הגז בשוק המקומי, ויקלו על נגישות לגז כמקור אנרגיה זול ונקי. לפי OECD, צעדים אלה מבורכים — אך להבטחת תחרות, על הרשויות לוודא שמנגנון השליטה על המחיר לא יהיה קבוע, וכי התשתית הנדרשת לשוק יעיל תפותח כראוי.
לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:
כתבות מומלצות
האוויר מתחיל לצאת משוק הדיור ברחבי העולם. להלן חמש דוגמאות

אחרי נפילה של יותר מ-20%, הגיע הזמן לקנות מניות? זה המדד שצריך לבדוק
אל על מובילה בביטולים, המטוס של וויז אייר "קיבל מכת ברק": קיץ כאוטי בנתב"ג

מיליארדים מהפקעות קרקע, סמכויות אגרסיביות, ופוליטיקה קטנה: המלחמה על חוק המטרו
תגובות
על סדר היום
מדדים של קסם
כתבות שאולי פספסתם
איך מטפסים לעשירון השכר העליון — ומי מצא דרך עקיפה כדי להגיע אליו
