חזרה לעמוד הבית
התחברותרכישת מינוירכישת מינוי
חדשות | תעשייה

עשור לאחר הקמתה: הרשות להגנת הצרכן מצמיחה שיניים - ומתחילה להטיל קנסות

23 חברות ייקנסו בכ–15 מיליון שקל, ובהן יינות ביתן, אסם, ויליגר וגינדי החזקות ■ העבירות הנפוצות ביותר - אי־סימון מחירים, פערים בין המדף לקופה והטעיית צרכנים ■ מיי־סופרמרקט, זאפ וחברות נוספות שוקלות לפתח אפליקציה להשוואת מחירים גיאוגרפית

אורה קורן
אורה קורן
26 באפריל 2015
26 באפריל 2015
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
אורה קורן
אורה קורן
26 באפריל 2015
26 באפריל 2015

כמעט עשור מאז שממשלת ישראל החליטה על הקמתה, הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן מתחילה לעבוד ברצינות.

בחודשיים האחרונים הונחו כ-170 תיקי עבירות על שולחן הרשות, רובם בתחום המזון, בגין הפרות של חוקי צרכנות. בעקבותיהם כבר הודיעה הרשות לכ–25 חברות כי בכוונתה לקנוס אותן — בכפוף לשימוע שייערך להן — בסכום מצטבר של כ–15 מיליון שקל. ההערכות הן כי התיקים הנוספים יניבו קנסות בעשרות מיליוני שקלים, בהנחה שהקנס הממוצע על חברה קטנה הוא כחצי מיליון שקל, ויותר ממיליון שקל על חברה גדולה.

53% מהקנסות הוטלו בשל אי־הצגת מחיר על מוצר, וכ–45% בשל הטעיית צרכנים — אם באמצעות פערים לטובת הרשת בין המחיר על המדף למחיר בקופה, הטעיה בפרסום, הטעיה במבצעים או הקטנת מוצרים בלי לעדכן כראוי את הצרכן. 2% מהקנסות הם בגין אי־הצגת שילוט המפרט את מוצרי המזון שבפיקוח.

רשת השיווק יינות ביתן תיקנס ב–1.1 מיליון שקל, לאחר שבבדיקה שנערכה בסניפיה נמצאו עבירות אי־סימון מחירים על אלפי מוצרים. על חברת אסם יוטל קנס של 1.4 מיליון שקל, חברת ויליגר תיקנס בחצי מיליון שקל ואילו גינדי החזקות צפויה לקנס של 1.9 מיליון שקל משום שפירסמה פרויקט למגורים באופן שהשתמע כי הוא חלק מהתוכנית הממשלתית "מחיר מטרה" — אף שאין כל קשר ביניהם. כל הקנסות יוטלו בכפוף לשימוע לחברות.

אניטה יצחק )מימין(, ראש אגף החקירות ברשות, וענת בן עזרא־דוקן, סמנכ"לית האסדרה, המינהל והארגוןצילום: רמי שלוש

  • ירידה בתלונות? רק כי הצרכנים התייאשו

סחבת, הרתעה אפסית וחוסר יעילות כרוני

הלמות תופי המלחמה במסדרונות הרשות להגנת הצרכן התחילו להישמע רק לאחר שבתחילת פברואר נהפכו 25 מחוקרי משרד הכלכלה לחוקרי הרשות — הפועלת כגוף עצמאי, בדומה לרשות ההגבלים העסקיים. נראה כי את המהפכה ברשות מובילים ראשי האגפים, בעוד שמנהלת הרשות, תמר פינקוס, שלא הפגינה פעלתנות בשנים האחרונות, שותפה להתוויית המדיניות.

עם הקמתה, ניתנו לרשות סמכויות מרחיקות לכת של איסוף מודיעין, חקירה ומיצוי הדין עם עבריינים, לצד הסדרת פעילות נורמטיבית של העסקים באמצעות הנחיות.

עם זאת, תחילת פעילותה נדחתה מסיבות שונות, ורק ב–2010, לאחר ניסיונו הכושל של שר התמ"ת דאז, בנימין בן אליעזר, למנות למנהל הרשות את מקורבו אמנון מרחב, מונתה פינקוס למנהלת הרשות. הרשות תחת ניהולה ספגה ביקורת קשה ממבקר המדינה, ובמשרד הכלכלה מעריכים כי פרישתה לגמלאות בסוף השנה הנוכחית תפתח פתח למינוי מחליף יעיל ממנה, בתקווה שהמינוי לא יהפוך לפוליטי.

אף שהרשות נועדה לחולל מהפכה בהגנה על צרכנים תוך הרתעת המגזר העסקי מפני ביצוע עבירות, בפועל לא ניכרה השפעתה בשטח. הסיבה העיקרית לכך היתה שהרשות לא הצליחה להעביר אליה עובדים שיבצעו את הפיקוח בשווקים — על רקע התנגדות ועד עובדי משרד הכלכלה למהלך. בפועל, השווקים נותרו ללא פיקוח ממשי, דבר שבא לידי ביטוי בעבירות צרכניות בהיקף נרחב, שהבולטת בהן היתה עבירת אי־סימון מחירים כחוק.

ב–2011 חתם משרד הכלכלה על הסכם עם עובדיו ולפיו הם יעבדו בעבור הרשות להגנת הצרכן אך ימשיכו להיחשב כעובדי משרד הכלכלה. ברשות הכינו תוכניות עבודה, ואולם לאנשיה לא היתה סמכות להורות לעובדי משרד הכלכלה מה לעשות. העובדים, מצדם, לא הציגו בפני אנשי הרשות דיווחים מהשטח, לא העבירו נתונים כשהתבקשו לעשות זאת, ובאופן כללי לא שיתפו פעולה.

באחרונה הבינו בהסתדרות שהמצב הנוכחי אינו יכול להימשך. גם לדו"ח הקשה של מבקר המדינה מ–2013 היה חלק בהנעת השינוי. המבקר הטיל את האחריות לסחבת בהקמת הרשות על נציבות שירות המדינה ומשרד הכלכלה והאוצר, לצד עובדי משרד הכלכלה.

חצי מיליון עסקים - רק 25 חוקרים

כפי שציין מבקר המדינה יוסף שפירא ב–2013, הרשות התמקדה בזוטות במקום בדברים משמעותיים, ולא יצרה הרתעה של ממש — ולכן הקמתה כמעט לא חוללה שינוי לעומת התקופה שקדמה לה. "נתוני הביקורת מלמדים על מיקוד לא יעיל של הפעולות הנעשות בתחומים אלה — יותר ממחצית הביקורות נעשו בגין חשד לעבירות קלות שעמן קל לצרכן להתמודד. בגין שיעור גבוה של עבירות לא ננקטו שום סנקציות, ואכיפתן של מירב ההפרות הסתכמה בהתראה או בקנס מינהלי", קבע שפירא.

בכל אותן שנים שבהן הרשות כמעט לא תיפקדה, הידרדר הציות לחוקי הצרכנות בשווקים. מסיבה זו לא התקשו החוקרים לאסוף 170 מקרי הפרות ועבירות בפרק זמן קצר של חודשיים.

במחלקת החקירות ברשות מקווים להפיק מהחוקרים החדשים את המיטב, ואולם ברור ש–25 חוקרים אינם יכולים לפקח על כחצי מיליון העסקים במשק. "גם אם נעבוד מאוד קשה, נוכל להקיף בשנה רק 0.3% מהעסקים", אמרה אניטה יצחק, ראש אגף החקירות וסגנית הממונה על הרשות. "לכן אנחנו במגעים עם משרד האוצר לתקנים נוספים, שיאפשרו לשלש את מספר החוקרים. אם לא נוכל להקיף לפחות 1% מהעסקים, נתקשה ליצור הרתעה".

הרשות תפעל 
גם בענף הדיור

פריצת דרך נוספת בעבודת הרשות היתה החקיקה, שאושרה לאחר עיכובים בינואר 2015, המאפשרת לה להטיל עיצומים כספיים על חברות שמפירות את חוקי הצרכנות. אלה כוללים, בין השאר, את חוק הגנת הצרכן, תקנות קידום התחרות בענף המזון (שקיפות מחירים), חוק המתווכים במקרקעין וחוק החוזים האחידים.

על פי החוק, עוסק קטן שאינו תאגיד חשוף לקנס של 7,000 שקל לכל הפרה, או 25 אלף שקל בעבירות חמורות; ותאגיד — לקנס של 22 אלף שקל, או 45 אלף שקל בעבירות חמורות. ברשתות, ככל שההפרה מתגלה ביותר סניפים, הרשת חשופה לקנס של 150% מהסכומים הנ"ל.

"שינינו את דפוס העבודה", אמרה יצחק. "ברגע שחוקר נכנס לבית העסק, הכל מבוקר. לא רק סימון מחירים, גם מבצעים ופערי מחירים בין המדף לקופה. מצאנו, לדוגמה, מבצע על סבון פנים שמעולם לא נמכר במחיר המלא שצוין ב'מבצע'. זו הטעיה של צרכנים, והקנס על כל הטעיה כזאת הוא 45 אלף שקל".

ענת בן עזרא־דוקן, סמנכ"לית האסדרה, המינהל והארגון ברשות, אמרה כי הרשות תתמקד ב–2015 בשלושה תחומים עיקריים — תקשורת, מזון ומכר מרחוק, בעיקר בטלמרקטינג. "חברות הטלמרקטינג מנצלות בעיקר אנשים מבוגרים", אמרה. "אומרים להם שהם מקבלים מתנה חינם, ושייתנו את מספר כרטיס האשראי רק כדי לשלם את דמי המשלוח בסך 49 שקלים. ברגע שהם נתנו אותו, הם כבר אבודים. הגיעה אלינו תלונה על ניצול שואה שבתוך חודש הוציאו מחשבונו 100 אלף שקל".

הרשות מתכוונת להיכנס גם לתחום הדיור. "הקמנו ועדה עם משרדי השיכון והמשפטים ועם רשות ההגבלים", אמרה בן עזרא־דוקן. "הוועדה תמפה את כל הכשלים, בעיקר בתיווך ובקנייה מקבלנים, ואת כל הפרקטיקות הבעייתיות, כדי שהרשות תטפל בהן. פעילות זו מצטרפת לגיבוש תקן לעסקות מכירה של קרקע חקלאית, שלפיו שמאי יקבע את ערך הקרקע ללא הפשרה ועם הפשרה, את סיכויי ההפשרה ואת המיסוי שיחול על הרוכש במקרה זה. הרשות גם פועלת לשינוי חוק הגנת הצרכן, כך שמוכר קרקע יחויב להצמיד לעסקה הערכת שמאי על פי התקן. בימים הקרובים יוצג התקן לשמאים. הרשות תיכנס לפעולה גם בנושא בנייה ירוקה, בה נמצאו הטעיות שמשפיעות על מחיר הדירה".

בקרוב: השוואת מחירים לפי אזורים

ב–20 במאי ייכנס לתוקף הפרק בחוק המזון המחייב את רשתות המזון לפרסם באתרי האינטרנט שלהן את מחירי המוצרים העדכניים בכל אחד מסניפיהן. כיום, הרשתות מפרסמות מחירון לרכישה דרך האתר — אך בנקודות המכירה הפיזיות נהוגים מחירים שונים שהדרך היחידה לגלות מהם היא להגיע לאחד הסניפים.

עם כניסתו לתוקף של הפרק החדש, חברות כמו זאפ צפויות ליצור פלטפורמה שתאפשר השוואת מחירים בסניפים באזור המגורים. בכך יגיע לסיומו אחד המאבקים הגדולים של הרשתות בחוק המזון: תחילה טענו הרשתות כי הציבור לא יצליח לבצע את השוואת המחירים בעצמו, וכי כלל לא בטוח שיהיו חברות שיצליחו לפתח פלטפורמה להשוואת מחירים אזורית. בהמשך טענו הרשתות כי לא יוכלו לפרסם את מחיריהן של כל המוצרים — אך בקשתן לפרסום חלקי בלבד נדחתה. עוד טענו הרשתות כי הפרסום יהווה בסיס לתיאום המחירים הגדול ביותר בהיסטוריה של ענף המזון בארץ.

עוצמת ההתנגדות שהפגינו הרשתות נגד סעיף זה בחוק המזון רק חיזקה אצל הרגולטורים את חשיבותו. הרשות להגנת הצרכן גיבשה, בסיוע מומחי תוכנה, את הדרישות הממוקדות שהרשתות יידרשו לעמד בהן. בן עזרא־דוקן אמרה כי החברות מייסופרמרקט, פרייסס וזאפ כבר פנו לרשות, והצהירו כי בכוונתן לפתח תוכנה להשוואת מחירים גיאוגרפית.

לדבריה, "הן אמרו שהחוק מגיש להן מידע שרצו ולא יכלו לקבל עד כה — מכיוון שרשתות השיווק לא שמחו לשתף פעולה בהשוואת המחירים. בימים האחרונים הביעו עוד שתי חברות מחשוב עניין בהשוואה. הן אמרו שבכוונתן לפתח גם אפליקציה להשוואת מחירים".

לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:

  • גינדי החזקות
  • אסם

כתבות מומלצות

מטוס של וויז אייר. החברה הציעה פיצוי של 600 יורו

אל על מובילה בביטולים, המטוס של וויז אייר "קיבל מכת ברק": קיץ כאוטי בנתב"ג

רכבת תחתית בספרד. הקמת המטרו בישראל מוערכת בעלות של 150 מיליארד שקל

מיליארדים מהפקעות קרקע, סמכויות אגרסיביות, ופוליטיקה קטנה: המלחמה על חוק המטרו

סטודנטים באוניברסיטה העברית בירושלים. שיעורי התעסוקה עולים בהתמדה עם העלייה ברמת ההשכלה

איך מטפסים לעשירון השכר העליון — ומי מצא דרך עקיפה כדי להגיע אליו

גמר אקס פקטור. הוחלט שלא תשמש יותר לבחירת הנציג לאירוויזיון

"הכל זה הוא": שורת עזיבות ורייטינג צונח - למה רשת מובסת בקרב מול קשת?

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר TheMarker

על סדר היום

בראש החדשות:
  • ריבית
  • שכירות
  • מדד המחירים לצרכן
  • קריפטו
  • משכנתא
  • דיסני+
  • המהדורה היומית
הבניין ברחוב יונה הנביא 12, תל אביב. בניין מסוכן

התסבוכת שאליה נקלעו שלושה בעלי הון בבניין מתפורר בתל אביב"מסוכן לדיירים ולציבור": התסבוכת שאליה נקלעו שלושה בעלי הון בבניין מתפורר בתל אביב

תשלום בנייד. "עם השנים הבנקים הוסיפו עוד הגנות כדי להתמודד עם הונאות"

"הרגע ניסו לעבוד עליך": השלב הבא בהונאות רשת - וגן עדן לנוכלים"הרגע ניסו לעבוד עליך": השלב הבא בהונאות רשת - ומדינה שהיא גן עדן לנוכלים

אתר בנייה בתל אביב. תוספת עלויות לקבלנים אינה משפיעה בהכרח על מחירי הדירות

"מי באמת נהנה מעליית מחירי הדירות? תרשים אחד שווה אלף מילים""מי באמת נהנה מעליית מחירי הדירות? לפעמים תרשים אחד שווה אלף מילים"

ככלל, כשבני זוג נשואים נפרדים, הרכוש המשותף שלהם מתחלק ביניהם באופן שווה

הבעל לא עבד עשור וכמעט לא עזר בבית. בגירושים הוא שילם על זה ביוקר

אנדרו פורמיקה. פרישתו נובעת מסיבות אישיות, ובהן רצונו להיות קרוב יותר להוריו המבוגרים

מנכ"ל חברה בשווי 68 מיליארד דולר פרש לפתע: "רק רוצה ללכת לחוף הים"

מחשב עם קוד

איך עוברים לפלטפורמת קוד פתוח בשפה אחת?

בשיתוף One Systems

מדדים של קסם

תוכן שיווקי
5 השביתות הגדולות בשנים האחרונות

5 השביתות הגדולות בשנים האחרונות

תוכן שיווקי
 4 חברות בענף הסייבר עם זווית ישראלית

4 חברות בענף הסייבר עם זווית ישראלית

תוכן שיווקי
 5 דברים שכדאי לדעת על "חוק מור"

5 דברים שכדאי לדעת על "חוק מור"

תוכן שיווקי
5 פסקי דין מהפכניים של בג״ץ בענייני תכנון ובנייה

5 פסקי דין מהפכניים של בג״ץ בענייני תכנון ובנייה

תוכן שיווקי

כתבות שאולי פספסתם

כספומט ביטקוין ברומניה. רשתות בלוקצ'יין שיצליחו לשרוד את התקופה הנוכחית - ייתכן שיזכו בכל הקופה

המשבר בקריפטו נכנס לשלב הבא: מלחמת כל בכל

עומסים בנתב"ג

מבחינת חברות התעופה, השאלה אם תגיעו ליעד עם המזוודה היא "בעדיפות אחרונה"

דה מרקר
  • Facebook
  • Twitter
  • Android
  • Apple
  • Email
  • RSS
  • רכשו מנוי
  • בלוגים
  • תנאי שימוש
  • צרו קשר
  • פרסמו באתר
  • שירות למנויים
להורדת האפליקציה© כל הזכויות שמורות
  • דיוורים
  • מערכת
  • הנהלה
  • רכשו מנוי
  • ביטול מנוי
  • שאלות ותשובות
  • צרו קשר
  • פרסמו אצלנו
  • הצהרת נגישות

מדורים

  • כל חדשות היום
  • שוק ההון
  • נדל"ן
  • בעולם

הארץ

  • הארץ
  • חדשות
  • תרבות
  • השבוע פודקאסט הארץ
  • ספורט
  • בחירות 2022
  • סקר בחירות
  • וורדעל

כלים שימושיים

  • האימייל האדום
  • RSS
  • צרו קשר
  • תקנון האתר
  • מדיניות פרטיות
  • מידע למנויים
  • מינוי
  • כנסים
  • נגישות

Haaretz

  • Haaretz.com
  • Israel News
  • Middle East News
  • Archaeology
  • Pinochet's Chile - Israel
  • A. B. Yehoshua
  • RRR
  • Disney+ what to watch

שיתופי פעולה

  • פעילויות ליום הולדת
  • מדריך הפנסיה
  • משקיעים במחר של תל-אביב בחסות גינדי TLV
  • השקעות נדל"ן בחו"ל
  • SUPERMARKER – צרכנות פיננסית
  • התחדשות עירונית
  • CitySquare
  • Detaly.co.il
  • מטבחי חוץ
  • עורכי דין
  • מינוס אחת
  • משרדי תיווך
  • מוסכים מורשים
  • גישור משפחתי
  • ביטוח חיים בארצות הברית
  • תכנון פרישה מקצועי
  • טיפול בוורטיגו
  • עורכת דין פלילית באשדוד
חדשות, ידיעות מהארץ והעולם - הידיעות והחדשות בעיתון הארץ. סקופים, מאמרים, פרשנויות ותחקירי עומק באתר האיכותי בישראל
© כל הזכויות שמורות להוצאת עיתון הארץ בע"מ