מידע פנים | אשכול, תתעדכן: תהיה בצורת בעולם, אבל למי אכפת?
עלייתה של הצריכה הפרטית, הנהירה הישראלית לחו"ל והדירוג המביש שקיבלה ישראל בדו"ח על תחבורה לתיירים ■ כל מה שצריך לדעת על היום שהיה בכלכלה

קשה למצוא סיפור כלכלי שחוק יותר מהסיפור הבא על ראש הממשלה ושר האוצר לשעבר לוי אשכול: כשבאו לבשר לו שיש בצורת, הוא שאל "איפה?", וכשענו לו "בישראל", הוא ענה, "אה, בארץ? נבהלתי, חשבתי בארה"ב".
זה סיפור משנות ה-60-70 על ישראל החלשה חסרת הבטחון, התלויה בחסדי אחרים, אבל תמיד נחמד להיזכר בו. בעיקר כשיודעים לאן הגענו, למשל כשקוראים את העדכון מהשעה האחרונה על הורדת תחזית הצמיחה של הבנק העולמי לכלכלת העולם מ-4.1%, כפי שחזה בינואר, ל-3.2% - בגלל המלחמה באוקראינה. ב-2021 נרשמה צמיחה של 5.7%, כמעט פי 2 מהתחזית המעודכנת של היום.
דיוויד מלפאס, נשיא הבנק העולמי, אמר שהתחזית הורדה משמעותית לאירופה ולמרכז אסיה - האזור שכולל את רוסיה ואוקראינה. לדבריו, משברי החוב במדינות שבהן יש הכנסה נמוכה ובינונית יחריפו ב-2022: "מדינות רבות נמצאות תחת לחץ פיננסי חמור - 60% מהמדינות בעלות הכנסה נמוכה כבר במשבר חוב או בסיכון גבוה אליו".
איך זה קשור לאשכול? ב-2022 אנחנו במצב קצת אחר. ישראל חזקה ומושכת הון והשקעות, ויש בה כוחות חדשים. נכון, כלכלת העולם חשובה ומשפיעה עלינו, אבל בתקופה האחרונה ישראל נראית כאילו היא חיה בעולם מופלא משלה. זה כבר לא רק מחירי הדירות העולים, האבטלה שבשפל, הגירעון שנחתך בחדות, הצמיחה שבשיא וההיי-טק, שבכלל נמצא ביקום משלו. אחד הפרמטרים שנראה שחוזר להפציץ הוא הצריכה הפרטית - ובפסח אפשר לראות את זה בחופשות ובבילויים. מה עוד אפשר לבקש מבחינה כלכלית, אחרי שהקורונה נשכחה כמעט לגמרי? אז יהיה קצת רע בעולם? אולי זה יוריד את היורו ויוזיל את הטיולים לחו"ל.
צונאמי של ביקושים
ואם כבר מדברים על טיסות, הנה דוגמה להשתוללות של הצריכה הפרטית. אחרי שכמעט פשטה רגל בקורונה, ולמרות מחיר הדלק הגבוהים, אל על נהפכה בימים האחרונים למניה הכי חמה בבורסה - והכל בגלל היסטריית הטיסות לחו"ל, וגם קצת בגלל מחירי המלונות המטורפים בישראל.
"מחירי כרטיסי הטיסה נראים לכאורה חסרי כל היגיון", כותב יורם גביזון, "עד שנזכרים במשהו עוד פחות הגיוני: מחירי החופשות בבתי מלון ישראליים - ובמיוחד באילת. נראה שישראלים ששילמו עד 900 דולר לכרטיס לשארם א-שייח מעדיפים לשלם מחיר מופרך לאל על, ישראייר וארקיע - ובלבד שלא יידרשו לשלם עשרות אלפי שקלים לחברות ישרוטל ופתאל עבור חופשות משפחתיות בישראל".
ואם כבר אנחנו מדברים על תיירות, מי שמטייל בעולם יודע שישראל היא מדינה די גרועה מבחינה תחבורתית לתיירים. כל מדינה פחות מתקדמת בדרום אמריקה מספקת שירותים פי 100 יותר טובים, לא רק בהקשר של פקקים ועומס בכבישים, אלא גם בהקשר של שירותי תחבורה ציבורית. נסעתם פעם באוטובוסים בארגנטינה או בברזיל?
ירון בורגין, הבעלים של אברהם הוסטל, סיפר לי בראיון שהתיירים מגיעים - אבל הם נתקעים בישראל בגלל התחבורה המסורבלת. לדבריו, כשבסוף השבוע הם רוצים, למשל, לנסוע מירושלים לתל אביב, אין להם אוטובוסים - אלא רק מוניות יקרות. איזו מדינה יכולה להרשות לעצמה התנהלות כזאת? ומי שרוצה לנסוע מירושלים לנצרת בכלל נמצא בבעיה כי יש לו קו ישיר רק פעם ביום - וזה אבסורד. דו"ח חדש מגלה באיזה מקום מביש אנחנו מדורגים מבחינה תחבורתית.
מה עוד קורה
1. ראש ממשלת איטליה לוחץ על ממשלות אירופה להגביל את מחירי הגז לייצור חשמל, כדי להפחית את התלות ברוסיה. לדבריו, יהיה אפשר להיפטר מהנפט הרוסי מוקדם מהצפוי - "אין טעם לדבר עם פוטין". בינתיים, האינפלציה ברוסיה משתוללת
2. מה קורה כשהורה מתחיל זוגיות שנייה - אבל לא כותב צוואה? בלגן משפחתי, כמובן
3. איזה לחץ היה במשרדי המגזין הקטן כשאילון מאסק התלונן על חומת התשלום שלהם, ואז שאל בציוץ בטוויטר כמה יעלה לו לקנות את כל החברה. עורך הדיגיטל נזכר
4. חידוש דרכון: כמה זמן מראש צריך להזמין תור, ואיך אפשר לקצר את הדרך - מדריך
5. הקרקס המשפטי של אולמרט ונתניהו - השמות מרים אדלסון, בן כספית, ניר חפץ ומני נפתלי נזרקים גם הם לזירה
לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:
תגובות
על סדר היום
מדדים של קסם
כתבות שאולי פספסתם

הדירה נמכרה ב-11.5 מיליון שקל - וזו הדירה הזולה ביותר שנמכרה בבניין
