מידע פנים | Happy New Year: טילים על תל אביב, בואו נרקוד
איך תיראה 2022 בשוק ההון, עד כמה המצב בכבישים רק הולך להחמיר, ומי השר המצטיין בממשלת בנט-לפיד? ■ כל מה שכדאי לדעת על היום שהיה בכלכלה

נראה שהקלישאה על החגים היהודיים - "ניסו להרוג אותנו, בואו נאכל" - מעולם לא היתה נכונה יותר, והיא מתרחבת אף לחגים של הגויים, סילבסטר למשל. אלה ימים שבהם העולם מציין בדיוק שנתיים לתחילת הקורונה, וכבר יש מספיק ניסיון כדי להבין איפה אנחנו חיים: מתי הנגיף משתולל והמשק מאט, ומתי המשק יכול לפרוח כי הנגיף בנסיגה. מתי מפחידים אותנו באובר, ומתי השאננות שולטת. אלא שהפעם זה שונה - בדיוק כשישראל ניצבת לפני שיא חדש של תחלואה במספרים שהיא לא הכירה מעולם, יש תחושה של ריפיון ניהולי ואיבוד שליטה במגפה עם תורי ענק במתחמי הבדיקות.
במקביל לכך, הרחובות מלאים, הפקקים לא מתמעטים, נתב"ג בדרך להיפתח לגמרי ואיך אפשר בלי מסיבות, אירועים, הופעות, מסעדות - כאילו אנחנו בתקופה הכי רגועה של הנגיף מאז מארס 2020. מצד אחד שר הבריאות ניצן הורוביץ אומר שאנחנו במלחמה, ומצד שני סגן שר החוץ עידן רול רוקד במסיבה צפופה בלי מסכה. מצד אחד ראש ממשלה מכנס מסיבת עיתונאים חפוזה ביום שישי בצהריים ומזהיר מווריאנט חדש (והערב הוא מדבר בפריים טיים), ומצד שני משפחתו ממריאה לחופשה במלדיביים. זה דיסוננס שעבור מי שהתרגל לחיות תחת הקורונה - קצת קשה לתפוש.
אז מה קורה פה? נראה שישראל נכנסת לעידן חדש בקורונה, עידן שלא הכרנו, שבו ההדבקות עולות בקצב מסחרר, שיש מיליוני מבודדים ומאות אלפי חולים ובמקביל המשק מנסה לפעול בפול ווליום. פרופ' רונית קלדרון מרגלית אומרת ל"אינטרסנטים", שנראה שמעודדים אותנו להידבק. בקיצור, תאוריית חסינות העדר הזכורה לנו מבריטניה ומשוודיה בתחילת המגפה.
האם יש לנו מה לעשות? כנראה שלא הרבה מלבד זה שכל אחד ישמור על עצמו, ידאג שבסביבתו יהיו כמה שיותר מחוסנים וגם לא יזיק קצת להתפלל. האם לממשלה היתה ברירה אחרת? ייתכן שהיה אפשר להתנהל טוב יותר פה ושם אבל לא בטוח שהיה לה צ'אנס לשנות את התמונה הכללית, בעיקר כשהרעיון הוא לשמור על משק פתוח ועל אנשים עובדים.
פעמים רבות בסיומה של שנה אנחנו מסתכלים אחורה בשמחה - טוב שנגמר, והלוואי שתהיה לנו שנה טובה יותר. הפעם אנחנו במצב מעניין שבו העבר פחות מפחיד מהעתיד - ולא רק בקורונה אלא גם בשוק ההון. איזה שנה מדהימה היתה בתחום ההשקעות ואיזה שנה מאיימת עומדת לפנינו. נקווה שגם פה נתאכזב לטובה. לפחות היום הראשון של 2022 בבורסה הסתיים בעליות.
ענייני פקקים
- במדור "החיים בפקק": לי הראל גרה ברחובות ונוסעת לעבודה באוניברסיטת תל אביב באוטו וברכבת: "בישראל גם מי שבמינוס קונה רכב ועומד בפקק, אי אפשר בלי"
- "גוש דן בקריסה" - ניר אייל, מהנדס התנועה של נתיבי איילון, מודה שהכבישים נהפכו לקטסטרופה: "האוכלוסייה גדלה ובכל שנה עולים על הכביש רבע מיליון כלי רכב חדשים. אבל אנחנו כבר לא סוללים להם כבישים, ולא מוסיפים חניות".
- 7 קמ"ש ביום טוב: המצב בכביש הפקוק בישראל עומד להחמיר. דניאל שמיל על היציאה שאינה מתוכננת דיה מהיישובים הפרבריים
מה עוד קורה
1. המצטיין, המאכזב, מי בא לעבוד למען הציבור ומי בא לחלק ג'ובים: אבי בר-אלי נותן ציונים לשרי ממשלת בנט-לפיד
2. 1,100 תקנים מחכים: האם אתם עומדים בתנאי נבחרת הדירקטורים הרביעית?
3. הסלבס שקנו דירות במגדל מאייר בשדרות רוטשילד בתל אביב תובעים 3 מיליון שקל מהחברה שניהלה את המגדל ומהאחים חג'ג' שיזמו את הקמת הפרויקט: "עשרות לוחות זכוכית התנפצו ובמקרים רבים אף צנחו מגובה רב אל הקרקע"
4. החל מאתמול, המס החדש בתוקף - בכמה התייקרו המשקאות הממותקים
5. טיפה, החברה של דפנה ניסנבוים שמייצרת אריזות מתכלות, הגיעה לשווי מיליארד שקל: "אנו עדים לעלייה חדה בביקוש לפתרונות אריזה סביבתיים"
6. אחרי עשור של עליות: ב-2021 הישראלים הזמינו פחות חבילות מחו"ל