משרד החינוך צפוי לבטל את קיצור החופש הגדול
ארגוני המורים לחצו לבטל את הקיצור שהנהיג שר החינוך הקודם, גדעון סער, שלטענתם פגע בפנסיה שלהם ■ יו"ר ארגון המורים, רן ארז: "במקום לקצר את חופשות התלמידים, צריך לתת יותר ימי חופש להורים"
הוועדה לבחינת חופשות התלמידים במשרד החינוך מתכננת להמליץ לשר שי פירון על ביטול הקיצור של החופש הגדול. הקיצור הונהג ב–2012, בתקופת שר החינוך הקודם, גדעון סער. בוועדה מכהנים, לצד נציגי משרד החינוך גם נציגי ארגון המורים והסתדרות המורים, נציגי הרשויות המקומיות ונציגי ארגון "הורים עובדים לשינוי", שפועל להתאמת חופשות התלמידים לחופשות ההורים.
על פי ההמלצות המתגבשות של הוועדה, משרד החינוך יבטל את חמשת ימי החופשה שנוספו לחופשות סוכות, פסח וחנוכה. במקביל, החופש הגדול יוארך שוב בחמישה ימים, ושנת הלימודים תחל ב–1 בספטמבר - ולא ב–27 באוגוסט. נציגי משרד החינוך בוועדה טענו בדיונים כי ל–1 בספטמבר יש משמעות סמלית והיסטורית וכי זהו "יום חגיגי". ההמלצה מקובלת גם על ארגוני המורים.
- למה לתלמידים יש כל כך הרבה חופשות מהלימודים? "סתם ככה"
- החופשה בבתי הספר נמתחה ל-4 ימים - ההורים ייאלצו למצוא פתרון בתשלום
החדשות החמות והסיפורים המעניינים ביותר - עקבו אחרי TheMarker בטוויטר
"הניסיון להקדים את פתיחת שנת הלימודים ל–27 באגוסט נכשל", אומר יו"ר ארגון המורים, רן ארז, החבר בוועדה. "ההורים לא קיבלו שום דבר, מכיוון שהחופש הגדול נותר ארוך, ותוספת החופשות במשך השנה הכבידה עליהם. התברר שהשינוי לא היה לטובתם".
ארז מסביר כי קיצור החופש הגדול יצר בעיה בתנאי הפנסיה של המורים, שמחושבים על פי החודש האחרון בתפקיד. "המורים יוצאים לפנסיה ב-1 בספטמבר אבל השכר האחרון שלהם מחושב עד 26 באוגוסט. מכיוון שמספר ימי העבודה באוגוסט קטן בחמישה, הפנסיה מחושבת על בסיס שכר נמוך יותר. יש למהלך הזה השלכות ארוכות טווח, ולכן המורים מסכימים להחזיר את הגלגל אחורה".
עם זאת, הוועדה עדיין לא גיבשה המלצות סופיות בעניין, ונציגי ההורים בוועדה מתכננים להגיש הצעה חלופית לפתיחת הלימודים בתאריך עברי קבוע, שיאפשר לימודים במשך כחודש בין תחילת שנת הלימודים לחופשת ראש השנה. הוועדה נקלעה למבוי סתום בשל התנגדות החברים בה להצעות השונות, והנחת העבודה של הוועדה היא שלא ניתן לתקצב את קיצור החופש הגדול או את קיצור החופשות בשנת הלימודים בגלל התנגדות ארגוני המורים למהלך שכזה, וגם משום שלא קיים תקציב לפיצוי בשכר המורים במקרה שכזה. לכן, בוועדה מעדיפים להאריך שוב את החופש הגדול. המלצות הוועדה אינן נוגעות לתוכנית שהציגו באחרונה משרדי החינוך והאוצר לסבסוד קייטנות מוזלות ביולי בכיתות א'־ה', אלא למספר ימי החופשה במערכת החינוך.
"1 בספטמבר הוא לא תאריך קדוש"
שנת הלימודים הנוכחית החלה ב–27 באוגוסט, בשל יישום המלצות ועדה נוספת שפעלה במשרד החינוך ב–2011 בראשות מנכ"ל משרד האוצר והרווחה לשעבר איש העסקים שמואל סלבין. ב–2012 המהלך יצא אל הפועל. לאחר קיצור החופש הגדול, הורים רבים התלוננו בפני משרד החינוך על תוספות ימי החופשה במשך השנה, וארגוני המורים טענו כי המהלך יפגע בתנאי הפנסיה. ב–2013, בעקבות תלונות הורים על הארכת חופשת ל"ג בעומר החליט פירון להקים את הוועדה הנוכחית, שצפויה להגיש את המלצותיה בחודשים הקרובים.
הוועדה צפויה לדון גם בהצעת ארגון הורים עובדים לשינוי לבטל את הלימודים בימי שישי, ובתמורה לקצר את חופשות החגים. אם המלצה תתקבל, יקוצרו 37 ימים מהחופשות שבמשך שנת הלימודים. עם זאת, ארגוני המורים צפויים להתנגד למהלך שכזה. הארגון צפוי להגיש הצעה לפתוח את הלימודים בתאריך עברי קבוע, שייצור רצף לימודי של חודש עד לחגי תשרי.
חופשות התלמידים נקבעות על פי התאריכים העבריים, פרט לחופש הגדול. לכן, בשנים מסוימות התלמידים יוצאים לחופשת ראש השנה במועד סמוך לפתיחת שנת הלימודים. "1 בספטמבר הוא לא תאריך קדוש. תאריך פתיחת השנה צריך להיות מתואם והגיוני ללימודים במשך השנה", אומרת יו"ר ארגון הורים עובדים לשינוי, יערה ישורון, החברה בוועדה. בנוגע להצעת הארגון לביטול הלימודים בימי שישי אמרה ישורון: "אם משתמשים בימי שישי ומעבירים אותם לחופשות במשך השנה ניתן יהיה ליצור איזון בין ימי העבודה של ההורים לימי החופשה של התלמידים. אנחנו המדינה היחידה בעולם שבה יש כל כך הרבה ימים שבהם ההורים עובדים והילדים נמצאים בחופש מבית הספר", אומרת ישורון.
ארגון המורים, המייצג את המורים בתיכונים וחלק מהמורים בחטיבות הביניים מתנגד בתוקף להצעה. זאת, מכיוון שהיא תשלול מהמורים את הזכות לבחור את יום החופש השבועי שלהם ותאלץ אותם לצאת ליום חופשי ביום שישי. "על פי ההסכמים עם המורים, אנו מועסקים חמישה ימים בשבוע, אבל מכיוון שבית הספר עובד שישה ימים בשבוע, למורה נותר יום אחד פנוי.
המורים בתיכונים עובדים כמו בכל גוף אחר במשק - 40 שעות בשבוע, 8 שעות ביום, במשך חמישה ימים. ההורים רוצים לקצץ את החופש הגדול או את החגים. זה אומר שהם רוצים מהמורים עוד חודש עבודה בחינם. המורים והתלמידים זקוקים לחופשה. בחופשות המורים עוברים השתלמויות, ובישראל בכל מקרה מלמדים יותר ימים מאשר במדינות אחרות. "אם יבטלו את ימי שישי, התוצאה תהיה שהילדים יהיו ברחובות עוד יום אחד. הבעיה של ההורים, והיא בעיה צודקת ואמיתית, היא שהחופשות שלהם לא מתאימות לחופשות בבית הספר.
"צריך לנהל מאבק להגדלת החופשות של ההורים - ואני מוכן לעזור להם, אם צריך ללכת לוועדות או להשתתף בהפגנות. למה לא מגיעים לאדם עובד 30 ימי חופש בשנה במקום שבועיים? אם יקצרו את החופש לעובדים אחרים זה לא יישפר את איכות החיים שלהם. צריך לשפר את איכות החיים שלהם על ידי שיפור תנאי העבודה שלהם ולא על ידי פגיעה בתנאי עבודה של אחרים".
ממשרד החינוך נמסר: "הועדה טרם סיימה עבודתה בנושא. בתום פעילותה, יוגשו המלצותיה לשר החינוך ולמנכ"לית המשרד, כמקובל".
עשו לנו לייק לקבלת מיטב הכתבות והעדכונים ישירות לפייסבוק שלכם
לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:
כתבות מומלצות

6,269 משקי בית זכו בהגרלה. אבל האם בכלל כדאי לקנות דירה בהנחה?
שעתו היפה של החוסך הסולידי: יש חלופה טובה יותר לפיקדון בבנק

אחרי כמעט שנתיים: הדגמים הגדולים של טסלה מגיעים לישראל
ממשכורת של 30 שקל בשעה – לווילה בת שלוש קומות במושב מבוסס בשרון
תגובות
על סדר היום
מדדים של קסם
כתבות שאולי פספסתם

בעל הבית מרוויח 15 אלף שקל ללילה - החיים של השכנים נהפכו לסיוט
