
התחזית: יש סיכוי טוב שתאבדו את מקום עבודתכם
מחקר שפירסם OECD בתחילת 2018 יצר בהלה בקרב עובדים ברחבי העולם. המחקר קבע כי עד 2030 אחד מכל שני מקצועות או תפקידים ייעלמו בשל אימוץ תהליכי אוטומציה ומחשוב. מבדיקת הנתונים עולה כי ל–14% מכלל המקצועות במדינות הארגון יש סיכוי של יותר מ–70% להיעלם בעקבות מחשוב עתידי, ולעוד 32% מהמקצועות סיכוי של 50%–70% להיעלם. במלים אחרות, עובד אחד מכל שניים יאבד את מקום עבודתו.
אל מול התחזית האפוקליפטית הזו עומד מחקר מעניין לא פחות של חברת הייעוץ מקינזי. על פי הנתונים שלה, רק 10% מן התפקידים ייעלמו לחלוטין כתוצאה מאוטומציה או דיגיטציה. עם זאת, המחקר קובע כי ארגונים ייאלצו להפרד מכ–20%–30% מעובדיהם אם לא יתכוננו לשוק העבודה העתידי. תהליכי האוטומציה ושינויי התפקידים יחייבו, כך קובעים במקינזי, ניוד של לא פחות מ–50% מהעובדים בכל ארגון לתפקידים אחרים. לעתים מדובר בשינוי עדין: כך למשל, מי שהיה פקיד בבנק יוכל לעבוד בעתיד הקרוב ממרכז שירות לקוחות דיגיטלי. לעתים השינוי הנדרש יהיה יותר דרמטי: למשל, בארגון שידרוש מאות מנתחי מידע (Data Analyst) שאינם עובדים כיום בארגון וקשה להשיגם מחוצה לו בשל הביקוש הרב לתפקיד, שייהפך מרכזי מאוד בעתיד הקרוב, יש להכשיר אנשים מתוך הארגון לבצע אותו. הניוד ייעשה בעזרת הכשרה אינטנסיבית של עובדים מתוך הארגון שירצו ויהיו מסוגלים לבצע תפקידים חדשים. לשם כך יידרש כל ארגון, כבר בימים אלה, לערוך מיפוי של עובדיו, ולהקים מסגרות הכשרה פנימיות לצרכים עתידיים. במקביל יציעו ארגונים מסגרות פרישה מרצון למי שלא יוכל או לא ירצה להשתלב בתפקיד חדש.
על אף שכתובת השינוי כבר כתובה על הקיר, במחקר אחר של מקינזי, שבדק כ–3,000 מנהלים בעולם, הודו 87% מהם כי הם עדיין לא מוכנים לשוק העבודה העתידי. מצבה של ישראל גרוע מזה של שוק העבודה באירופה: מנכ"לית מקינזי ישראל דנה מאור מעריכה כי בסולם שמדרג את ההבנה כי יש להתכונן לשינוי, המנהלים באירופה מדורגים 3 מתוך 5, בעוד בישראל עדיין לא הגיעו ל–2.5.
זאת אינה בשורה טובה, בעיקר על רקע נתון נוסף מאותו מחקר של OECD. שם נקבע כי ישראל, מעצמת היי־טק, נמצאת במקום ה–14 מבין 32 מדינות באשר לרמת הסיכוי של העובד לאבד את משרתו בשל אוטומציה. בישראל מדובר בסיכוי של 46%, קרי פגיעות גבוהה, לעומת העובד הניו־זילנדי, שהסיכוי שיאבד את משרתו מסיבה זו היא 39% בלבד. המצב בישראל טוב יחסית לסלובקיה, שם הסיכוי שהעובד יאבד את משרתו הוא 62%.
תגובות
דלג על התגובותתודה!
תגובתך נקלטה בהצלחה, ותפורסם על פי מדיניות המערכת
באפשרותך לקבל התראה בדוא"ל כאשר תגובתך תאושר ותפורסם.
אנא המתינו……
תודה!
תגובתך נקלטה בהצלחה, ותפורסם על פי מדיניות המערכת
אירעה שגיאה בעת שליחת התגובה
אנא נסה שנית במועד מאוחר יותר