למוח האנושי קשה להכיל את הסכום טריליון שקל, אבל הוא יגיע מאיתנו
מה אפשר ללמוד ממשבר החוב של יוון, מה עושה אהוד ברק בימים אלה - והאם התלונות על הצעירים של היום מוצדקות? ■ כל מה שצריך לדעת על היום שהיה בכלכלה

טריליון שקל זה נתון ערטילאי. למוח האנושי קשה להתמודד עם סכומים שכאלו. האזרח הפשוט יודע להתמודד עם חישוב העודף שהוא מקבל על ארוחה העסקית שהוא מזמין במסעדה, ועם תשלום המשכנתא החודשי שלו.
כאשר נתי טוקר מדווח לו שחבות המדינה בגין תשלומי הפנסיה העתידיים של זכאי הפנסיה התקציבית זינקה ב–2021 וחצתה לראשונה את רף הטריליון שקל, ושהמשמעות היא זינוק חד בהוצאות הצפויות של מדינת ישראל בגין תשלומים אלו - הוא ממשיך הלאה.
אלא שמספרים גדולים כגון אלה יכולים להתחבר יום אחד לחיים האמיתיים. כדי להמחיש זאת אפשר להזכיר מדינה שישראלים רבים אצים להשקיע בה היום בגלל מחירי הנדל"ן האטרקטיביים שלה. לפני 13 שנים נקלעה יוון למשבר חוב. ליוונים אולי אין מערכת ביטחון גדולה - כמו מערכת הביטחון הישראלית, שהיא הנהנית הגדולה מהפנסיה התקציבית - אבל אחת הסיבות למשבר היווני היתה ההוצאה הציבורית הגבוהה על מערכת פנסיה לא יעילה.
התוצאה של המשבר היתה קיצוץ חד בפנסיות והידרדרות במצב הכלכלי של מיליוני יוונים. הישראלים אולי התרשמו מהעשור של ירידת מחירי הנדל"ן ביוון שהגיע בעקבות המשבר, אבל עבור תושבי המדינה היתה זו תקופה לא קלה. ישראל רחוקה מכך - במקביל לזינוק בהוצאות האלה דיווח האוצר על עלייה בהכנסות ממסים - ועדיין, כשהאוצר מדווח על כך שבעוד 20 שנה יגיעו תשלומי הפנסיה ל-46 מיליארד שקל בשנה, צריך לזכור שהמקור לסכומים האלו בסוף היום יהיה אחד: הכסף שנמצא בחשבון הבנק של כולנו.
ללכת עם ולהרגיש בלי
■ לאורך הימים האחרונים, תוך כדי תהליך החלפת התפקידים ביניהם, נפתלי בנט ויאיר לפיד אינם מפסיקים לפזר הצהרות אודות היותם לא יותר מ"חיילים של המדינה", ומבהירים כי המדינה "אינה שייכת לאיש". בפועל, אירועי השנה האחרונה מעלים בעיקר את השאלה איזה סוג של אדם עליך להיות כדי לפתח את האמביציה לזכות במעמד האיש החשוב ביותר במדינת ישראל.
■ בגיל 80, ובזמן שבמערכת הפוליטית, יריבו לשעבר בנימין נתניהו ממשיך להילחם על הזכות להתגורר ברחוב בלפור, אהוד ברק ממשיך להזכיר שאף פעם לא מאוחר לפתח קבוצה עסקית.
■ יוניליוור, החברה השולטת כיום ביצרנית בן אנד ג'ריס, מחפשת פתרון פרגמטי שיאפשר לה "ללכת עם ולהרגיש בלי" בכל הנוגע למכירת הגלידה שלה בשטחים הכבושים ביהודה ושומרון. רק שבאותו זמן החברה הבת - בן אנד ג'ריס עצמה - ממשיכה "להציק" לישראלים עם הכרזות עצמאיות בדבר רצונה להחרים את מפעל ההתנחלויות.
בשורות טובות
■ אנשים מבוגרים שמתלוננים כי "הצעירים של היום זה לא מה שהיה פעם" זה לא דבר חדש. כל דור חושב כי הדור הבא אחריו הוא בעייתי. אבל במציאות בה כמעט מיליון ישראלים עובדים במשרות חלקיות - ייתכן כי אנו כן עדים לתופעה חדשה.
■ אם יש בשורה בתחום הנדל"ן שמאות מיליונים ברחבי העולם מחכים לה – הרי שזוהי זו.
■ האם הייתם מוכנים להתגורר במדינה שאוסרת הפלות? האם הייתם מוכנים לגדל נערות מתבגרות המגלות את המיניות שלהן במדינה כזו? עבור אלפי ישראלים זו כבר אינה שאלה היפותטית.
לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:
כתבות מומלצות

הסטודנטים באקדמיה נדרשים לראשונה לחשיבה מעמיקה - והתוצאות עגומות

6,269 משקי בית זכו בהגרלה. אבל האם בכלל כדאי לקנות דירה בהנחה?
שעתו היפה של החוסך הסולידי: יש חלופה טובה יותר לפיקדון בבנק

אחרי כמעט שנתיים: הדגמים הגדולים של טסלה מגיעים לישראל
תגובות
על סדר היום
מדדים של קסם
כתבות שאולי פספסתם
ממשכורת של 30 שקל בשעה – לווילה בת שלוש קומות במושב מבוסס בשרון
