ספרי לימוד אינם רק עניין של כסף
>> משרד החינוך מתפאר במודעות בעיתונות בפרויקט "ספר מבית הספר - התוכנית להשאלת ספרי לימוד", וקובע שלושה יתרונות לתוכנית: "הקלה בנטל - חיסכון של מאות שקלים לכל תלמיד מדי שנה; סוף להתרוצצויות בחודשי הקיץ לצורך רכישת ספרים; ומתן הזדמנות שווה לכל תלמיד לפתוח את שנת הלימודים עם 'סל ספרים' מלא".
השיווק של הפרויקט, שמשרד החינוך התמהמה זה שנים בהפעלתו, מסתיר מעיני ההורים את העיקר. חינוך עניינו לא רק הנוחות של ההורים (גם זו הכלכלית), אלא בעיקר התכנים והמיומנויות הנלמדים בבית הספר. שוב נגרר משרד החינוך אחרי שיח כלכלי העוסק בחיסכון (חשוב כשלעצמו) של מאות שקלים בשנה להורים, במקום לעסוק בגורם החשוב ביותר - תוכני הלימוד ודרכי ההוראה, והצורך בעדכונם התמידי.
הפרויקט של השאלת ספרי לימוד מתעלם ובעיקר מעלים מעיני כולנו את השיח החשוב שצריך להתפתח בישראל על אופי ותוכני תהליכי הלמידה וההוראה בבית הספר. התכנים שהתלמידים לומדים צריכים להיות עדכניים ומעודכנים, ואסור שיתקבעו בספרי לימוד מיושנים, שיועברו מיד ליד ושאסור יהיה להחליפם לעתים קרובות מטעמי חיסכון בלבד.
הדינמיות החיובית של כתיבת והחלפת ספרי לימוד יוצרת בתוכה תנועה של תכנים ומונעת קיפאון בחומר הנלמד. ברור שדינמיות זו אינה בראש מעייני ההורים, העסוקים בנטל הכלכלי שעל כתפיהם. אך מדאיגה העובדה שהיא אינה מעסיקה את משרד החינוך, המבקש להצטייר כמקל בעומס על ההורים.
אמנם השיח התקשורתי מבליט תמיד, שוב ושוב, את העובדה שהוצאות ספרים מסוימות מחליפות כמה עמודים בספר הלימוד ומוציאות אותו שוב לשוק בהוצאה מחודשת. ניתן להילחם בנוהג פסול זה, אבל זו תמונה חלקית בלבד, והצגה שטחית של המציאות הנוגעת לתוכני ספרי הלימוד.
לטובת כולנו, הורים, מורים ותלמידים, מומלץ שאחת לכמה שנים יתעדכנו תוכניות הלימודים, ובעקבותיהן גם ספרי הלימוד, שיכילו תכנים מעודכנים הכוללים גם אמצעי הוראה מסוגים שונים שניתן לקיים אודותיהם דיונים פתוחים.
התפישה הרואה בבית הספר מוסד כלכלי - שוק של תחרות ומדדי הערכה ומדידה - מרדדת את התהליכים החשובים שאמורים להתרחש בו. ספר הלימוד, במיוחד כיום, צריך להוות אלטרנטיבה משמעותית לערוצים המסחריים. הוא יכול להוביל לשיעורים טובים, ולהיות בבחינת טקסט מתחדש, חי ודינמי.
ניתן וצריך למצוא דרכים טובות יותר להקל על ההורים בישראל. חיסכון של מאות שקלים בשנה (שניתן היה לסבסדו) לא שקול למצב המדאיג שבו טקסטים יתקבעו לאורך שנים ויהיו לא אטרקטיביים. על משרד החינוך להשקיע את מאמציו הרבים בהפיכת ספרי הלימוד בישראל לספרים דיגיטליים דינמיים, בדרך שתאפשר לראות בטקסטים מרכיב מרכזי בתהליכי ההוראה והלמידה.
הכותב הוא חוקר ספרי לימוד בפקולטה לחינוך באוניברסיטת חיפה
כתבות מומלצות

"תמיד היתה לו תשובה הגיונית": כך הצליח איש אחד להונות 1,000 משקיעים

"אנשים אמרו לי - סיימת תואר בהצטיינות בטכניון וזה מה שאתה הולך לעשות?"

חברות ההיי־טק שמפסידות מיליארדי דולרים מצאו דרך להישאר בחיים

מחדל מחירי הדיור: כך התייקרה דירה ממוצעת ב-280 אלף שקל בשנה
תגובות
על סדר היום
מדדים של קסם
כתבות שאולי פספסתם
