"השינוי שעשיתי: לרתום את ההיי-טק למען פצועי צה"ל"
ניב עפרון, שנפצע במבצע צוק איתן, קיבל בחזרה את תחושת המסוגלות שלו לאחר שנעזר בעמותת Restart - המפתחת פתרונות טכנולוגיים למוגבלויות של פצועי צה"ל, בסיוע מתנדבים מענף ההיי-טק ■ כיום הוא עומד בראשה

"השיקום האמיתי של פצועי צה"ל נעשה כשהם מקבלים בחזרה את תחושת המסוגלות שלהם, ונותנים מעצמם לחברה. זהו האימפקט האמיתי" - כך אמר ניב עפרון, מנכ"ל עמותת ריסטארט (Restart), ב-Social Impact, ועידת החדשנות החברתית של TheMarker, הנערכת היום (שני) במרכז שלווה בירושלים. עפרון דיבר תחת הכותרת "השינוי שעשיתי: לרתום את ההיי-טק למען פצועי צה"ל".
העמותה שבראשה עומד עפרון מפעילה פרויקט בשם Makers for Heroes, שנועד למצוא פתרונות טכנולוגיים למוגבלויות של פצועי צה"ל. עפרון סיפור כי העמותה מקימה צוותים, שכל אחד מהם עובד במשך כמה חודשים עם פצוע אחד. בפעילות העמותה מעורבים, לדבריו, כ-250 מתנדבים.
עפרון סיפר על אוהד בן ישי, מהפצועים הקשים ביותר במבצע צוק איתן. "החלום שלו היה לרכוב על אופניים בעצמו", אמר עפרון. "צוות מאלביט התאים אופניים במיוחד לצרכיו. ענף ההיי-טק בעצם נותן לנו צוות שמאמץ חייל פצוע, וגם חסות כספית כדי שנוכל לעמוד בעלויות הפרויקט.
- יו"ר מפעל הפיס: "אנחנו בוחנים את פרס דוקאביב, רק אל תפריעו"
- "ארגון לא נמדד במנהל המבריק ביותר, אלא במקצועיות של העובד הזוטר ביותר"
- "כשהמוסדיים יצברו ביטחון, הם ישקיעו יותר בפרויקטים חברתיים"
- "בהיי-טק חסר גיוון, צריך להביא אנשים שלאו דווקא שירתנו אתם בצבא"
"לפני שבועיים הייתי בחברת רפאל, ואחד המהנדסים שם אמר לי: 'בעבודה היומיומית שלי אני מייצר טילים, ופתאום אני עוזר לאנשים בצורה ישירה. סוף-סוף אני מרגיש שאני עוזר לפצועי צה"ל ולא רק פוגע באחרים'.
"נפצעתי לפני חמש שנים בצוק איתן", העיד עפרון על עצמו. "קיבלתי כדור ביד ועוד כדור בחזה. זו פציעה מטלטלת המלווה אותי עד היום. כשהגעתי לריסטארט לפני שלוש שנים, שאלו אותי מהו הדבר שאני חולם לעשות ולא יכול. הדבר הראשון שחשבתי עליו היה עליות מתח (pullups). עליות המתח לא היו פה העיקר, אלא להבין שאני יכול למצוא פתרונות לעוד ועוד בעיות שלי. זה שיקם לי את תחושת המסוגלות שאבדה.
"המטרה של ריסטארט היא לעזור לנכי צה"ל לצאת ממעגל הפציעה ולחזור לפרודוקטיביות ועשייה. הפצועים מגדירים מטרות אישיות, ואנו מסייעים להם לשקם את אותה תחושת מסוגלות. מאז 2014 (צוק איתן) עבדנו עם יותר מ-160 פצועים".
עפרון סיפר על עוד פצועים שלהם סייעה העמותה. "ענבל רייכלר היתה לוחמת בקרקל, ונפצעה בגבה לפני 18 שנה, באימון", אמר. "היא מרותקת לכיסא גלגלים, וחלומה היה לגלוש. צוות מיוחד עבד עמה על גלשן מיוחד כדי שתוכל לגלוש בשכיבה, ואחרי שלושה ימים היא גלשה. אחר כך הצוות הזה ייצר עוד גלשנים למוגבלויות אחרות, ובספטמבר האחרון הם עשו אירוע גדול תחת הכותרת Wave-ability, והכניסו עוד עשרות אנשים עם מוגבלויות לגלוש בים.
"סיפור נוסף הוא על איתי, פצוע מצוק איתן. הוא היה לוחם בגולני, וסובל כיום בעיקר מפוסט-טראומה - המתבטאת בהתקפי חרדה וזעם. איתי בא אלינו עם רעיון: לבדוק את מדדי הגוף שלו, כדי להתריע לפני התקף חרדה או זעם, כך שיוכל לעשות פעולות - כמו לקחת כדור או לבצע פעולות הרפיה. הצוות עבד אתו על צמיד מיוחד שעזר לו - ואחר כך איתי החליט שהוא רוצה לעזור גם לאנשים אחרים. הוא עובד עם יזם מנוסה על הקמת סטארט-אפ משלו. הוא נהפך מאדם נצרך לאחד שנותן".