הח"כיות גלאון ויחימוביץ דורשות משר האוצר כחלון להקים לאלתר ועדה ציבורית לבחינת גיל הפרישה לנשים
20% מהנשים נפלטות משוק העבודה לפני גיל 60
חברות הכנסת זהבה גלאון (מרצ) ושלי יחימוביץ' (המחנה הציוני), פנו לשר האוצר משה כחלון, בבקשה להקמה מידית של ועדה ציבורית לבחינת גיל הפרישה לנשים.
במכתב ששלחו לשר האוצר אומרות שתי הח"כיות, "אנו פונות אליך בשל העובדה כי טרם הוקמה הוועדה הציבורית לבחינת גיל הפרישה לנשים, אשר אמורה על פי חוק להגיש המלצותיה עד ל-30.6.2016. הבוקר נודע לנו כי לא רק שהוועדה טרם החלה לפעול, אלא שמשרדך טרם פנה למועמדים הרלוונטיים לכהן בוועדה. נבקשך לפעול בדחיפות להקמת הוועדה ולהתחלת פעילותה בהקדם האפשרי".
שתי הח"כיות מדגישות כי, "לאור העובדה כי נותרו לוועדה שטרם הוקמה ארבעה וחצי חודשים בלבד להגיש את מסקנותיה, נבקש להבהיר פעם נוספת כי נשתמש בכל הכלים הפרלמנטרים והציבוריים העומדים בפנינו על מנת למנוע העלאה חד צדדית של גיל הפרישה לנשים, מבלי שיוצגו הסדרים הנותנים מענה לקבוצה גדולה של נשים שייפגעו מהמהלך פגיעה עמוקה".
גלאון ויחימוביץ מציינות כי ב-2012 הוחלט לדחות בחמש שנים את העלאת גיל הפרישה לנשים. מטרת הארכה הייתה להכין את המשק, לתקן את העיוותים בשוק העבודה, ולייצר מדיניות תעסוקתית שנותנת מענה לנשים בכל הגילאים. מאז, התקופה הזאת כמעט חלפה ודבר לא קרה.
בחוק נקבע מפורשות כי לפני העלאת גיל הפרישה, תוקם ועדה ציבורית שתדון בנושא ותמליץ על הצעדים הנחוצים להכנת המשק. לקראת הקמת הוועדה, הגשנו למשרדך מתווה מפורט, פרי עבודה משותפת עם ארגוני נשים וארגונים חברתיים, אשר אימוצו יאפשר העלאה הדרגתית של גיל הפרישה מבלי לדרדר נשים רבות לעוני ולמחסור. בהמשך למתווה, אף נפגשנו עם בכירי משרדך והגשנו שמות של מומחיות בתחום תעסוקת נשים כמועמדות לכהן בוועדה. נדהמנו לגלות, כי משרד האוצר טרם פנה למועמדים ולמועמדות הרלוונטיים, במטרה להקים את הוועדה".
גלאון ויחימוביץ מציינות כי, "שוק העבודה הישראלי רחוק שנות אור מלהיות שוויוני. נשים מרוויחות פחות, מקודמות פחות, עובדות במקצועות שוחקים יותר ובעלי שכר נמוך יותר וגם נפלטות מוקדם יותר משוק העבודה בלי להצליח להשתלב בו בחזרה. מרגע שיצאו משוק העבודה, לפעמים בגיל 50, לפעמים 55, אין לנשים אלו כל הכנסה והן נאלצות לחכות לגיל הפרישה כדי להיות זכאיות לפנסיה וקצבה.
"כ-20% מהנשים נפלטות משוק העבודה לפני גיל 60, וכל שנה נוספת של דחייה דנה אותן למחסור. הדרישה לשוויון פורמאלי במקום בו אין שוויון, צפויה להעמיק את הפערים ולהחמיר את מצבן הכלכלי של נשים ואת מעמדן בשוק העבודה. העובדה כי טרם הוקמה הוועדה הנדרשת על פי חוק, מעלה חשש כבד כי בניגוד לדברים שנאמרו לנו מפורשות במגעינו עם משרדך בשנה החולפת, אין בכוונת משרד האוצר לנקוט בצעדים מקדימים שימנעו את הפגיעה הצפויה בנשים רבות. אנו חוששות כי כוונת משרדך היא להעלות את גיל הפרישה באופן אוטומטי וללא הכנה מוקדמת, במטרה לסגור גירעונות על גבן של אחיות, מנקות, סייעות ונשים רבות נוספות במקצועות שוחקים, ותוך התנערות מהאחריות למצבן של נשים הזקוקות לסיוע".