תיקון לחוק צער בעלי חיים: לא תוטל אחריות על מנהלים בעבירות התעללות במפעלים
אנונימוס: "הממשלה הצביעה היום נגד ענישה הולמת של מתעללים; מעדיפים להעניש את הש.ג"
ועדת החינוך של הכנסת אישרה היום תיקונים בחוק צער בעלי-חיים, ביניהם החמרת הענישה על התעללות בבעלי חיים בנסיבות מחמירות. אולם הממשלה הפעילה גיוס קואליציוני על מנת למנוע הטלת אחריות על מנהלים בתאגידים לפעול ליישום חוק צער בעלי-חיים, ולמנוע התעללות בבעלי החיים. בעמותת אנונימוס הפועלת להגנה על בעלי חיים טוענים כי ההתגייסות באה בעקבות פניות מיצרניות הבשר. את הצעת החוק הוביל משרד החקלאות בראשות אורי אריאל. יצרניות הבשר המובילות בשוק הן תנובה ודבאח.
"הממשלה התגייסה למען יצרניות הבשר 'אדום אדום' (תנובה, א"ק) ו'דבאח' כדי שלא תוטל אחריות על מנהליהם בעבירות התעללות בבעלי חיים", נמסר מהעמותה. ח"כ דב חנין אמר, כי "בלי שנושאי המשרה והמנהלים יתנו את הדין על התעללויות בבעלי-חיים שנעשות בתחום אחריותם, נמשיך לחפש לשווא אחרי שין-גימלים ולהזדעזע בכל פעם מחדש מעוד תחקיר של התעללות".
הצעת החוק נועדה במקור להטיל אחריות על מנהלים ליישום החוק - כפי שהבטיח שר החקלאות אורי אריאל במליאת הכנסת, לאחר שנחשף התחקיר בבית המטבחיים "דבאח". אלא שהצעת החוק מטילה אחריות על מנהלים רק למספר מצומצם של עבירות - ואינה חלה על הסעיף המרכזי לחוק, איסור ההתעללות (2(א), הסעיף שעל פיו הואשמו העובדים ב"אדום אדום" למשל). הצעת החוק אף פוטרת את המנהלים מפיקוח על הסעיף המחייב את התאגיד לטפל בבעלי חיים המוחזקים במתקניו ולמנוע התעללות בהם.
תיקונים שכן נכללו בהצעת החוק מטילים על הבעלים של בעלי-חיים את החובה לדאוג לצורכי מחייתם, מייעלים את ההליכים לתפיסת בעלי-חיים שעברו התעללות, מאפשרים לבית-המשפט להגביל החזקת בעלי-חיים בידי מי שהורשע בהתעללות ומחייבים את הרשויות לשקול שיקולי צער בעלי חיים בקבלת החלטות בנושאים שונים.
חנין אמר כי "המאבק להגנת בעלי-חיים מפני התעללות הוא מאבק ארוך ומורכב. בחוק הזה הצלחנו להתקדם בכמה נושאים. מאוד מצער שהממשלה והקואליציה התגייסו כדי להכשיל הטלת אחריות נושא משרה בתאגיד בגין התעללות בבעלי-חיים. זהו המפתח האמיתי לשינוי. בלי שנושאי המשרה והמנהלים ייתנו את הדין על התעללויות בבעלי-חיים שנעשות בתחום אחריותם, נמשיך לחפש לשווא אחרי שין-גימלים ולהזדעזע בכל פעם מחדש מעוד תחקיר של התעללות".
ח"כ תמר זנדברג אמרה כי "ביד אחת אנחנו מחמירים את העונשים על מתעללים וביד שנייה מאפשרים למי שמנהל בפועל את התעשיות האחראיות לצער של מיליוני בעלי חיים לחמוק מאחריות. זה צעד ציני וחסר אחריות שאסור לתת לו לעבור. במצב הזה כבר עדיף שלא יהיה כלל חוק ושהציבור יידע שהאחראים על ההתעללות חופשיים".
מתנו לחיות לחיות ומאנונימוס נמסר: "הצעת החוק שעברה היום היא הצעה חשובה ביותר. מעיבה עליה ההתגייסות הקואליציונית נגד אותם נושאים שהם בלב ליבה של בעיית האכיפה של חוק צער בעלי-חיים. הממשלה הצביעה היום נגד ענישה הולמת של מתעללים. בכך שהממשלה פוטרת מנהלים מאחריות למנוע התעללות במפעליהם, היא מזמינה את ההתעללות הבאה שבוודאי תיחשף בקרוב. אנו מודים לחברי הכנסת שנאבקו היום למען בעלי-החיים, ומזכירים: גם עם חוקים חלשים וגם עם חוקים טובים - ההתעללות בבתי-המטבחיים טבועה בהם, והבחירה האמיתית מצויה רק בידי הצרכן, מארוחה לארוחה."