פישר: "אנו דואגים לבנקים כי אנו דואגים לזוגות הצעירים"
נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, הגיב אתמול על הטענה כי בנק ישראל דואג למערכת הבנקאות יותר מאשר לזוגות הצעירים, בכך שצעדיו לשמירת יציבות המערבת מביאים לעליית מחירי הדירות. פישר אמר: "אנחנו דואגים לבנקים כי אנחנו דואגים לזוגות צעירים. אנחנו דואגים גם לזוגות מבוגרים יותר. היו יותר מדי משברים שהתחילו בשוק הנדל"ן - 50% מהמשברים הפיננסיים התחילו בשוק הזה - ולכן נמשיך להיות אחראים בנוגע לתחום הזה".
עם זאת, פישר הוסיף כי האחריות של בנק ישראל ליציבות מערכת הבנקאות היא מוגבלת. "זו לא אחריותנו להגן על כל דבר שהבנקים עושים. אנחנו מצפים מהבנקים שיתנהגו באופן אחראי והוגן כלפי חברות, כלפי משקי הבית ובעיקר כלפי חברות קטנות ובינוניות", אמר. פישר דיבר בהודעת וידיאו ששודרה בכנס של בנק ישראל בנושא יציבות מאקרו-פיננסית. הנגיד היה חבר במשלחת הנשיא שמעון פרס לארה"ב, ולכן לא השתתף פיסית באירוע.
לדברי הנגיד, "המשכנתאות בעבר היו השקעה בטוחה מאוד, ונכון, לא היו בעיות בשוק הזה עד כה - אבל ההיסטוריה מלאה בדוגמאות לנכסים שהיו בטוחים והפסיקו להיות בטוחים. לפיכך, איננו יכולים להירגע בנוגע ליציבות שוק הנדל"ן". פישר רמז על פעולות נוספות שייתכן שינקוט להגבלת היקף המשכנאות שנותנים הבנקים. "כיום יש מגבלה של 20%-22% לחשיפה של הבנקים לענף הנדל"ן, אבל אין מגבלה על שיעור המשכתנאות מתוך תיק ההלוואות של הבנקים. אף שאין מגבלה, אנחנו עוקבים באדיקות אחר מה שקורה בשוק הזה", אמר פישר.