כל בת שירות לאומי מקבלת מהמדינה 4,200 שקל בחודש
אולי כדאי להשקיע את הכסף הזה בהשמת מובטלים בבי"ח
מוסכמה רווחת בישראל היא חובתם-זכותם של כל ישראלי וישראלית לשרת את האומה. ואולם יש כאלה שהשירות הצבאי נמצא לא מתאים להם, ובהסכמת ממשלות ישראל, הכנסת ואף בית המשפט העליון (בדעת רוב) התפתח תחליף לשירות הצבאי - השירות הלאומי או האזרחי.
בעוד שהנשים החרדיות והערביות אינן אצות לשירות הלאומי, אלפי בוגרות תיכון דתיות-לאומיות צובאות מדי שנה על מסגרות ההתנדבות בעיר ובכפר, ביחידות הממשלה ואפילו בבתי המשפט. עתה מייחלים רבים להסתערות בחורי הישיבות על השירות האזרחי, המהווה תחליף לשירות הצבאי. ואולם יש היבט כלכלי לעניין: הוא עולה המון כסף.
זהו החישוב החלקי לעלות שירות לאומי של 24 חודשים: תשלום שכר חודשי מינימלי לבת שירות לאומי הוא 715 שקל כפול 24 חודשים - 17,160 שקל. מענק שחרור (כולל פיקדון אישי) שווה 15,715 שקל. אם אותה בוגרת שירות לאומי מתחילה לעבוד בשירות הציבורי (כמו שעושות רבות מהן), היא זכאית להטבה בשיעור 2% מהשכר הבסיסי, כך שלפי שכר חודשי ממוצע של 6,000 שקל ב-35 שנות עבודה, שווה ההטבה 50,400 שקל.
שווי 70% מההטבה הנ"ל ב-17 שנות פנסיה בממוצע לאשה הפורשת מעבודתה בגיל 65 מסתכם ב-17,136 שקל. אובדן תשלומי מס הכנסה, ביטוח לאומי וביטוח בריאות ממלכתי משתי שנות עבודה אבודות בשיא הוותק, סמוך לפני הפרישה, כשהשכר החודשי הוא 9,000 שקל, מסתכם ב-31,728 שקל (כל החישובים אינם כוללים מיליוני שקלים המוקצים לעמותות המפעילות, לעובדי המדינה המפקחים, למגורים, למזון ולנסיעות המתנדבים).
132,159 שקל הוא אפוא הסכום הנדרש להפעלה ממוצעת של בת שירות לאומי לשנתיים - אם זו אכן תעבוד לאחר מכן 35 שנה בשירות הציבורי. מסכום זה מקבלת בת השירות הלאומי, במהלך חייה, תמורה מלאה של כ-100 אלף שקל עבור "התנדבותה". חלוקת הסכום הכולל ל-24 חודשי שירות מניבה עלות חודשית של כ-5,500 שקל, כשממנו, במהלך השנים, מקבלת בת השירות, לכיסה הפרטי, כ-4,200 שקל, תמורה העולה אפילו על שכר המינימום. כלומר, בכסף זה ניתן היה להעסיק מובטלת או מובטל מתאימים ככוח עזר בבית ספר או בבית חולים, ואגב כך גם להשיב להם את כבודם ומעמדם, וכמובן, לשפר את מצבה הכלכלי של משפחתם. מנגד, האשה הצעירה, במקום שירות ההתנדבות, תתחיל את חייה הבוגרים כרצונה, בגיל 18 ולא בגיל 20 - כמו בשאר העולם.
לטענת הנגד הצפויה לעלות - שלא הכל נמדד בכסף, נענה בשאלה: האם בוגרת שירות לאומי ממוצעת נהפכת לאזרחית טובה יותר מאמריקאית ממוצעת שלא "התנדבה" שנתיים למען אומתה? אם התשובה לכך אינה חד-משמעית, תתחזק שאלת ההצדקה להוציא כל כך הרבה כסף עבור התנדבות: שמא כדאי לוותר על כל העניין?
הכותב הוא עורך דין ומתמחה בדיני חינוך ותמיכת המדינה במוסדות ציבור
כתבות מומלצות

"אנשים אמרו לי - סיימת תואר בהצטיינות בטכניון וזה מה שאתה הולך לעשות?"

חברות ההיי־טק שמפסידות מיליארדי דולרים מצאו דרך להישאר בחיים

מחדל מחירי הדיור: כך התייקרה דירה ממוצעת ב-280 אלף שקל בשנה
