מחירי הבתים צונחים? בואו נהרוס אותם
האמריקאים מחפשים פתרונות יצירתיים למשבר הנדל"ן
>> הנפילה במחירי הבתים בארה"ב, העלייה במספר העיקולים ושפע הבתים שעומדים ללא דורש עוררו מגוון תגובות לא שגרתיות, ואפילו נואשות, מצד המחוקקים. שיעור הבתים הריקים, שכולל בתים ריקים ובתים שעומדים למכירה, עומד כעת על 2.9% - שיעור שיא מאז שהחל רישום הנתונים ב-1956. בסוף הרבעון הראשון היו בשוק 2.3 מיליון בתים ריקים, עלייה של יותר מ-160 אלף לעומת סוף 2007.
יש כאן מעגל מרושע: מספר הבתים העצום בשוק דוחף את המחירים למטה, ועם ירידת המחירים, קשה יותר לממן את המשכנתאות, מה שמוביל לעיקולים נוספים וכן הלאה. ככל שישנם בתים רבים יותר בשוק, יורד הסיכוי להתייצבות המחירים.
ההודעה מה-8 ליולי על ירידה תלולה מהתחזיות של 4.7% במכירות הבתים שעמדו למכירה במאי ניפצה את התקוות להתאוששות מהירה. בערים כגון אטלנטה ושרלוט, שכונות שבעבר היו שוקקות חיים נהפכו כמעט לערי רפאים מאז משבר הסאבפריים. אנשים אינם משלמים את מסי העירייה, והבתים הריקים מהווים מוקד לביזה, שימוש בסמים ופעילויות פליליות אחרות.
בשכונה אחת באטלנטה, שננטשה כמעט כליל, שילמו ספסרים שלא הצליחו למכור את הבתים להומלסים כדי שיגורו בהם. קליוולנד ובולטימור הגישו תביעות נגד חברות ההלוואה למשכנתאות השנה, בטענה כי הפעילויות שלהן עלו מיליוני דולרים במסים שלא שולמו עקב הירידה במחירי הנדל"ן. ערים אלה מנסות ליישם פתרון אחר לעודף הבתים הריקים בשטחן: הריסה.
בנאום שנשא בן ברננקי, יו"ר הבנק המרכזי של ארה"ב, מוקדם יותר השנה, הוא שיבח את התוכניות שיוזמות הריסה של בתים רעועים במטרה "להקטין את הסיכונים הבטיחותיים ולהפחית את ההיצע". בשונה מסיוע לבעלי משכנתאות, מדיניות זו אינה כרוכה בהלוואות מסוכנות. אולם תוכנית זו עולה לערים בתשלום על ההריסה ובהפחתה של המסים המשולמים להן.
הקונגרס דן גם בפתרונות מסובכים יותר. תוכנית הסיוע לבעלי משכנתאות שהציעו שני דמוקרטים, כריסטופר דוד, יו"ר ועדת הבנקאות של הסנאט, ובארני פרנק, יו"ר הוועדה לשירותים פיננסיים, עשויה לסייע לכ-400 אלף אנשים לשמור על ביתם בעזרת משכנתאות סבירות יותר - בעלות של 300 מיליארד דולר.
הדבר עשוי לסייע להפחית את שיעור שמיטת המשכנתאות, אך לא יסייע לטפל בבעיית הבתים הריקים שכבר קיימים בשוק או בהמשך הבנייה של בתים חדשים. התאחדות הקבלנים הלאומית תמכה בהענקת פטור מס של 7,500 דולר לאנשים שרוכשים דירה ראשונה. ההתאחדות מקווה כי הדבר ישכך את החששות מפני הרעה בתנאי האשראי וירידת המחירים.
חלק טוענים כי לא יהיה זה נכון לנפח את השוק באופן מלאכותי בטרם יגיעו המחירים לשפל הטבעי שלהם (בייחוד לאחר הבועה בשוק הדיור). בסופו של דבר, כוחות ההיצע והביקוש יפעילו את קסמם. אך לורנס לינדסי, מצוות החשיבה המכון האמריקאי ליזמות, הציע תרופת פלאים משלו. הוא רוצה להעניק רישיונות עבודה בארה"ב לזרים שמוכנים להשקיע לפחות 10 מיליון דולר במבנים למגורים ולהחזיק בהם במשך חמש שנים לפחות.
כתבות מומלצות
האוויר מתחיל לצאת משוק הדיור ברחבי העולם. להלן חמש דוגמאות

אחרי נפילה של יותר מ-20%, הגיע הזמן לקנות מניות? זה המדד שצריך לבדוק
אל על מובילה בביטולים, המטוס של וויז אייר "קיבל מכת ברק": קיץ כאוטי בנתב"ג

מיליארדים מהפקעות קרקע, סמכויות אגרסיביות, ופוליטיקה קטנה: המלחמה על חוק המטרו
תגובות
על סדר היום
מדדים של קסם
כתבות שאולי פספסתם
איך מטפסים לעשירון השכר העליון — ומי מצא דרך עקיפה כדי להגיע אליו
