אל תיפרדו מחלונות
האתרים שלפניכם מציעים גישה לסביבת עבודה נוחה מכל מקום - אבל עד שהם ילמדו להפעיל את החומרה, אי אפשר יהיה לוותר על מערכות ההפעלה הישנות
>> הופעתם של שירותי רשת מתקדמים כמו גיליונות אלקטרוניים ומעבדי תמלילים און-ליין לא תשנה, ככל הנראה, את הדרך שבה אנחנו עורכים טקסט ומנתחים נתונים. השינוי הגדול הוא בדרך שבה אנחנו צורכים את התוכנות.
בעבר היינו קונים דיסק התקנה או מורידים תוכנה מאתר אינטרנט ואז מתקינים אותה. כיום אפשר להשתמש בתוכנה ישירות מתוך אתרי אינטרנט. עם זאת, עדיין חסר תחום אחד כדי שמודל התוכנה כשירות (SaaS) ישנה את עולם המחשבים לגמרי: מערכות ההפעלה. ברגע שתופיע מערכת הפעלה המסוגלת להיטען לתוך הזיכרון המקומי היישר מהרשת ולנהל את החומרה, הכל ייראה אחרת.
כל מחשב זקוק למערכת הפעלה, שתפקידה הבסיסי ביותר הוא לסנכרן את החומרה ולקשר בינה לבין התוכנות. כיום כל מערכות ההפעלה הן מקומיות, כלומר חייבות להיות מותקנות על גבי המחשב האישי. אין עדיין ברשת מערכות הפעלה המסוגלות ממש להפעיל חומרה הנמצאת על גבי המחשב האישי שלנו. עם זאת, מתחילים לצוץ בה אתרים המספקים ממשק משתמש הדומה לזה של מערכת הפעלה. האתרים האלה מאפשרים לכתוב מסמכים, לאחסן קבצים ולשלוח הודעות דואר אלקטרוני, מעניקים חוויה הדומה לזו של מערכת הפעלה מקומית ומאפשרים לנהל מעין "מחשב אישי" מכל מקום ומכל מחשב.
נכון להיום קיימות ברשת יותר מעשר גרסאות של מערכות הפעלה אינטרנטיות. כל מערכות ההפעלה האינטרנטיות מספקות כמעט את אותם הכלים - חבילת יישומי אופיס, תוכנת דואר אלקטרוני, נגן מוסיקה וכמה משחקים. קפטן דיגיטל סקר בעבורכם כמה מהן.
הפשוטה: Glide
מערכת Glide מספקת ממשק הדומה מאוד למערכת הפעלה שולחנית (ובפרט לחלונות xp). המערכת מפעילה יישומים הנמצאים על גבי השרת של החברה ומבוססים על פלאש.
כדי להשתמש באתר צריך להירשם, ואז אפשר להשתמש בעורך טקסט, גיליון אלקטרוני, תוכנה לדואר אלקטרוני, נגן מוסיקה, קורא עדכוני RSS, עורך גרפי פשוט ועוד. כדי לעבוד עם יישומי האתר יש צורך להעלות אליו תכנים או ליצור תכנים בכלים שהוא מציע - לא תוכלו לשמוע שיר הנמצא על גבי המחשב האישי שלכם.
העלאת הקבצים פשוטה מאוד, וכך גם כל תפריטי הניווט. המערכת מספקת את כל הכלים הנחוצים לעבודה. היא תומכת בכתיבה בעברית, אך לא בצורה מושלמת (www.glide.com).
העברית: eyeOS
eyeOS היא מערכת הפעלה אינטרנטית המבוססת על קוד פתוח. הקונצפט שלה שונה מעט מזה של שאר המערכות: החברה מאפשרת הורדה של המערכת לשרתי אינטרנט ארגוניים (אינטרא-נט). באופן זה ארגונים יכולים להשתמש במערכת הדואר ואנשי הקשר, בתוכנת המסרים המיידיים ובחבילת האופיס.
המערכת מגיעה עם מספר רב יחסית של יישומים, ובהם משחקים כמו שחמט וסוליטר. אם אין לכם שרת אינטרנט משלכם תוכלו להירשם בחינם ולהריץ את המערכת מתוך אתר החברה, המציע גרסת הדגמה (demo).
הממשק פשוט מאוד להפעלה ומזכיר מערכת הפעלה סטנדרטית. חזות המערכת היא מעין שילוב בין X OS של אפל ללינוקס. הסוכרייה האמיתית היא התמיכה הכמעט מלאה בעברית, הכוללת את ממשק המשתמש ואת התפריטים.
אם eyeOS היתה מסוגלת לנהל חומרה כמו מערכת הפעלה אמיתית, היא היתה נהפכת למתחרה ישירה בחלונות או לפחות נחשבת ברמה של הפצת לינוקס מכובדת כמו אובונטו (www.eyeos.com).
הפלאשית: Desktoptwo
Desktoptwo מבוססת על פלאש, כך שאם תלחצו על המקש הימני בעכבר לא תקבלו תפריט של מערכת הפעלה אמיתית כמו ב-eyeOS. המערכת מכילה רכיב לחיפוש קבצים הנמצא על גבי שולחן העבודה (www.desktoptwo.com).
המפקדת: youOS
youOS דומה לשאר מערכות ההפעלה האינטרנטיות, אך מבחינה חזותית ומבחינת מגוון היישומים שהיא מציעה היא נראית מיושנת משהו. כמו שאר המערכות, youOS מספקת עורך טקסט, מערכת הודעות אלקטרוניות וכמה משחקים. מה שבכל זאת מבדיל אותה לטובה משאר המערכות הוא היכולת לספק חלונית פיקוד (טרמינל בעגה המקצועית), ולא רק ממשק משתמש. חלונית כזו מאפשרת למשתמשים ולתוכנות לתקשר באופן ישיר עם מערכת ההפעלה, ממש כמו חלונית command prompt בחלונות (www.youos.com).
גוגל יכולה לטרוף את הקלפים
>> באינטרנט מתרוצצת שמועה שלפיה גוגל מפתחת מערכת הפעלה אינטרנטית שכבר קיבלה את הכינוי GoOS (Google OS). בגוגל שומרים את הקלפים קרוב לחזה ומסרבים לאשר או להכחיש את השמועות.
כתבות מומלצות
אל על מובילה בביטולים, המטוס של וויז אייר "קיבל מכת ברק": קיץ כאוטי בנתב"ג

מיליארדים מהפקעות קרקע, סמכויות אגרסיביות, ופוליטיקה קטנה: המלחמה על חוק המטרו
איך מטפסים לעשירון השכר העליון — ומי מצא דרך עקיפה כדי להגיע אליו

"הכל זה הוא": שורת עזיבות ורייטינג צונח - למה רשת מובסת בקרב מול קשת?
תגובות
על סדר היום
מדדים של קסם
כתבות שאולי פספסתם

המשבר בקריפטו נכנס לשלב הבא: מלחמת כל בכל
