ארה"ב מתרחקת: הורידה הריבית ל-2.25%
החלטת הנגיד האמריקאי להוריד את הריבית ב-0.75% הפתיעה את השווקים, שציפו להורדה חדה יותר * עם זאת מותיר הבנק פתח להורדות ריבית נוספות: "האיומים להאטה בצמיחה נותרו בעינם" * הורדת הריבית הגדילה את פער הריביות בין ארה"ב לתל אביב ל-1.5% * גוברות ההערכות כי סטנלי פישר יוריד בשבוע הבא את הריבית במשק ב-0.5%
>> הבנק הפדרלי הוריד אתמול את הריבית בארה"ב ב-0.75% לרמה של 2.25% - רמתה הנמוכה ביותר מאז דצמבר 2004 - בניסיון להשיב את אמון המשקיעים במגזר הפיננסים האמריקאי ולתמוך בצמיחת הכלכלה של ארה"ב הכורעת תחת נטל המשברים בשוקי הדיור והאשראי. עם זאת, ציפיות השוק היו להורדת ריבית חדה יותר, לאחר שהחוזים על הריבית הפדרלית העניקו סיכוי של 100% להורדת ריבית של 1%. אם אמנם היתה מתבצעת הורדה של 1% - היתה זו הורדת הריבית החדה ביותר מאז 1984.
בכך השלים הבנק הפדרלי סדרה של שש הורדות ריבית בתוך חצי שנה, שבהן חתך את הריבית בשיעור מצטבר של 3% - מרמה של 5.25%. מתחילת השנה הוריד הבנק הפדרלי את הריבית ב-2%. למרות הורדת הריבית המתונה מהצפוי, הותיר הבנק הפדרלי פתח להורדות ריבית נוספות. בבנק ציינו כי הסיכונים להאטה נותרו בעינם, וכי יפעל לפי הצורך בתחום מדיניות הריבית.
"ההחלטה היום והחלטות שהתקבלו מוקדם יותר, ובכלל זה צעדים להגברת הנזילות בשווקים, אמורים לתמוך בצמיחה מתונה לאורך זמן ולצמצם את הסיכונים בתחום הפעילות הכלכלית", נאמר בהודעת הריבית של הבנק הפדרלי. "האיומים להאטה בצמיחה נותרו בעינם".
החלטת ועדת השוק הפתוח של הבנק הפדרלי (FOMC) על הורדת הריבית התקבלה ברוב של 8 מול 2, כאשר שני המתנגדים, נשיא הבנק הפדרלי של דאלאס, ריצ'רד פישר, ונשיא הבנק הפדרלי של פילדלפיה, צ'רלס פלוסר, תמכו בהורדת ריבית מתונה יותר מזו שעליה הוחלט בסופו של דבר.
"נתונים שהתקבלו באחרונה מצביעים על כך שנרשמה היחלשות נוספת בתחזית הפעילות הכלכלית", נאמר בהודעת הבנק הפדרלי. "השווקים הפיננסים ממשיכים להיות נתונים ללחצים ניכרים, וההרעה בתנאי האשראי והעמקת התכווצות שוק הדיור צפויות להכביד על הצמיחה הכלכלית במהלך הרבעונים הבאים... האינפלציה נותרה גבוהה, וכמה מדדי אינפלציה אף עלו.
חומרת המשבר הפיננסי בארה"ב עוררה את הבנק הפדרלי לפעולה בסוף השבוע שעבר. בצעד חריג הוריד בסוף השבוע הבנק הפדרלי את ריבית הדיסקאונט, שבה נותן הבנק הלוואות לבנקים מסחריים בקשיים, ב-0.25%. הבנק אף פתח את קו האשראי בריבית זו לבתי השקעות - צעד שלא נעשה מאז השפל הגדול של שנות ה-30. צעדים אלה מצטרפים להורדות ריבית חדות בחודשים האחרונים והזרמה של מאות מיליארדי דולרים לשוק, במטרה להתגבר על משבר הנזילות.
חששות מהתמוטטות בתי השקעות נוספים, לאחר שבר סטרנס הגיע לסף פשיטת רגל, בצירוף סימנים מובהקים להאטה כלכלית חדה, מדרבנים את הפדרל ריזרב לפעול באגרסיוויות. הגורם העיקרי להאטה הכלכלית בארה"ב הוא המיתון בענף הדיור; מיתון זה יצר תגובת שרשרת חזקה ברחבי הענף הפיננסי, לאחר שבעלי בתים התחילו לפגר בתשלומי החובות על המשכנתא.
כלכלנים ומשקיעים רבים מאוחדים בדעה כי המשבר הפיננסי בארה"ב הוא הגרוע ביותר זה עשרות שנים, וככל הנראה הגרוע ביותר מאז מלחמת העולם השנייה. ברננקי ידוע כמומחה לתקופת השפל הגדול, וחלק נכבד מהאידיאולוגיה המוניטרית שלו מבוסס על מחקרו בתחום זה.
בעקבות הורדת הריבית בארה"ב גוברת ההערכה בקרב האנליסטים כי נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, יוריד בשבוע הבא את הריבית במשק לאפריל ב-0.5%.
הבורסות מתאוששות
הבורסות ברחבי העולם התאוששו אתמול בציפייה להורדת הריבית בארה"ב, לאחר ירידות חדות שלשום. מניות הפיננסים הובילו את העליות, לאחר שבתי ההשקעות גולדמן סאקס וליהמן ברדרס דיווחו על תוצאות כספיות טובות מהתחזיות.
מניית גולדמן סאקס, שירדה ביום שני ב-3.8%, זינקה אתמול ב-14%, לאחר שבנק ההשקעות הגדול בארה"ב דיווח על נפילה של יותר מ-50% ברווח הנקי ברבעון האחרון, ל-1.51 מיליארד דולר, שהם 3.23 דולרים למניה - אך יותר מתחזיות האנליסטים שצפו רווח של 2.59 דולרים למניה.
מניית ליהמן ברדרס שנפלה ביום שני ב-19% קפצה אתמול ב-40%, לאחר שבנק ההשקעות הרביעי בגודלו בארה"ב דיווח כי רשם ברבעון האחרון רווח נקי של 489 מיליון דולר, שהם 81 סנט למניה - נפילה של 57% לעומת הרבעון המקביל בשנה הקודמת, אך יותר התחזיות האנליסטים שצפו רווח של 72 סנט למניה.
כתבות מומלצות

"לעבודה שלי יש סטיגמות, היא לא נחשקת. אבל לא אכפת לי מה חושבים"
"שגר ושכח": האם יש מניה ששווה להשקיע בה ל-20 שנה?

בשקט בשקט, העלימה מקדונלד'ס אופציה מהתפריט – והיא יודעת בדיוק למה

המשבר בקריפטו נכנס לשלב הבא: מלחמת כל בכל
תגובות
על סדר היום
מדדים של קסם
כתבות שאולי פספסתם
